profiel

Claire Boonstra


Claire Boonstra
Bekijk mijn profiel

twitter

Tips en tops: er moeten betere manieren zijn om feedback te geven hetkind.org/?p=64347

Ongeveer 8 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Ontmoet Jan Fasen & zijn leerlingen van Agora (door œ Operation Education) – Utrecht

22 maart 2018

Claire Boonstra

Geplaatst in:

Een school als oefenplek om samen de toekomst te creëren, als aanjager van nieuwsgierigheid, als ontmoetingsplek. Een school waar ruimte is voor leerlingen om leider te zijn van hun eigen leren en leven. Onderwijsvernieuwers zijn het erover eens dat dit wezenlijke elementen zijn voor betekenisvol onderwijs. Hoe kunnen leerlingen werkelijk eigenaar zijn van hun onderwijs? Hoe organiseer je dit leren? Hoe richt je je school dan in? En welke rol heb je als professional in zo’n leerproces? We ontmoeten Jan Fasen – oprichter van Agora – en zijn leerlingen. Wat kunnen we van hen leren?

Agora is een pionier op het gebied van fundamenteel vernieuwend onderwijs. Onderwijs waar de ontwikkeling van het unieke en oneindige potentieel van leerlingen centraal staat. Bij Agora gaan leerlingen samen met hun begeleiders op zoek naar een voor hen zo passend mogelijke leerroute. Geen klaslokalen maar ontwikkelpleinen waar begeleiders en leerlingen elkaar ontmoeten. Geen scheiding tussen vmbo, havo en vwo, maar iedereen leert samen en met elkaar. Geen toetssysteem met cijfers, maar een kwaliteitssysteem waarmee de leerling vandaag kan zien wat hij ten opzichte van gisteren heeft geleerd.

Masterclass

Jan Fasen is mede oprichter en ‘architect’ van Agora Roermond. In een masterclass neemt hij ons mee in het avontuur van het oprichten van deze vorm van onderwijs. Vanuit zijn persoonlijke verhaal vertelt hij hoe je als schoolleider zo’n totaal nieuw proces binnen je school kunt starten en tot bloei kunt laten komen. Waar haal je de moed vandaan om zo’n proces te starten? Wat zijn de do’s en don’ts? En hoe gaat het dan in de praktijk?

De leerlingen van Agora

Bij Agora staat de leerling centraal, dus deze avond ook! Vier van hen zullen aanwezig zijn en hun persoonlijke verhaal vertellen over de wijze waarop zij samen met hun leraren leiding geven aan hun eigen leer- en groeiproces.

Programma

17.00 Ontvangst met koffie en thee
17.30 Masterclass met Jan Fasen en zijn leerlingen
18.30 Vertaling naar jouw eigen praktijk tijdens een “diner pensant”
19.15 Vervolg van de masterclass
20.00 Vertaling naar jouw eigen praktijk en ruimte voor dialoog over de formulering van gemeenschappelijk uitgangspunten die ons helpen in de eigen praktijk.
21.00 Afronding

Tickets (à 75 euro) kopen kan via deze link!

Voor wie?

De ontmoeting is gericht op schoolleiders, teamleiders en anderen in een positie om het onderwijs in beweging te brengen en voor hen die belangstelling hebben voor het concept van Agora.

Meer over Agora

Het belangrijkste wat Agora in praktijk probeert te brengen is dat je als leerling naar school gaat om te ontdekken wie je bent, wat je wil met je leven en hoe je dat leven het beste samen met en temidden van anderen kunt vormgeven. Daarbij is kennis van de wereld belangrijk. Die verwerft een leerling op Agora niet door iedere dag onderwezen te worden in die kennis, maar door onderzoek te doen en op zoek te gaan naar de bronnen en de informatie waarmee ze die kennis ontwikkelen. Leraren spelen in het begeleiden van dat leerproces en het onthullen en uitleggen van bronnen en informatie een belangrijke rol. Dit leerproces voltrekt zich voor een belangrijk deel in de echte wereld, buiten de school.

Meer over Agora kun je lezen op de website van Agora, in een artikel van Rutger Bregman en in een uitzending van Nieuwsuur.

De opbrengst van de avond wordt ingezet voor de sprekerscoaching van de leerlingen en de beschikbaarheid van de ruimte om elkaar te ontmoeten.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie