profiel

Alexandra Bronsveld


Alexandra Bronsveld
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Rond de tafel #2 in Utrecht: ‘Socratisch gesprek met jongeren: een introductie’

6 februari 2018

Alexandra Bronsveld

Geplaatst in:

‘Rond de tafel’ is een initiatief van Centrum Kinderfilosofie Nederland. We organiseren tot de zomervakantie inspirerende bijeenkomsten voor iedereen die filosoferen met kinderen een warm hart toedraagt. Centraal staan perspectieven op filosoferen. Tijdens de tweede tafelronde, op zaterdagmiddag 17 maart, deelt Kristof van Rossem zijn visie op hoe je een socratisch gesprek met jongeren voert, die bijeenkomst is in Utrecht.

De derde en laatste tafelronde is op donderdagavond 7 juni. Dan scherpen we ons denken onder leiding van Sylwia Falinska met enkele denkgereedschappen van Philip Cam.

Rond de tafel #2. Socratisch gesprek met jongeren: een introductie

Een socratisch gesprek is een gesprek waarin twee of meer mensen de houdbaarheid onderzoeken van hun opvattingen over wat ze meemaken/hebben meegemaakt. Het verschil met andere vormen van filosofische gespreksvoering is, onder andere, de zoektocht naar de referentie van opvattingen in de ervaring van de deelnemers. Tijdens deze introductie-avond neem je deel aan een kort socratisch gesprek.
Na een duiding over de (interpretatie) van de methode en de rol van de begeleider, bespreken we kritisch hoe je die bij kinderen/jongeren kunt toepassen. De avond eindigt met enkele oefeningen die je kunt meenemen naar je eigen groep.

Kristof Van Rossem  is filosoof en gespecialiseerd in de kunst van het vragen stellen en in  socratische gespreksvoering. Hij begeleidt dialoog- en reflectieprocessen in profit- en nonprofitorganisaties en  leidt een jaarlijkse opleiding tot socratisch gespreksleider (met Hans Bolten), onder andere aan de ISVW. Hij is lerarenopleider filosofie aan de KU Leuven waar hij een jaarlijks seminarie ‘filosoferen met kinderen en jongeren’ leidt.  En tot slot is hij docent filosofie en (beroeps)ethiek aan Odisee Hogeschool Brussel.

Wanneer:     zaterdag 17 maart 2018
Tijd:              15.00 tot 17.00 uur
Locatie:        Cursus en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht
Kosten:         € 15,-*
Aanmelden:  Aanmeldformulier

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie