profiel

Alexandra Bronsveld


Alexandra Bronsveld
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Rond de tafel in Amsterdam: Filosoferen met kinderen onder het vergrootglas

6 februari 2018

Alexandra Bronsveld

Geplaatst in:

‘Rond de tafel’ is een initiatief van Centrum Kinderfilosofie Nederland. We organiseren tot de zomervakantie drie inspirerende bijeenkomsten voor iedereen die filosoferen met kinderen een warm hart toedraagt. Centraal staan perspectieven op filosoferen. Tijdens de eerste ronde, op vrijdagavond 16 februari al, duiken we de literatuur in met Nanda van Bodegraven en stellen we onszelf de vraag: wanneer is filosoferen met kinderen filosoferen?

Op zaterdagmiddag 17 maart deelt Kristof van Rossem zijn visie op hoe je een socratisch gesprek met jongeren voert, die bijeenkomst is in Utrecht.  Net als de laatste ronde, op donderdagavond 7 juni. Dan scherpen we ons denken onder leiding van Sylwia Falinska met enkele denkgereedschappen van Philip Cam.  Kom je ook?

Rond de tafel #1. Een visie op filosoferen met kinderen onder het vergrootglas

We beginnen onze zoektocht in de literatuur. Ann Sharp en Laurence Splitter, twee oude bekenden in het vak, zetten in hun boek Teaching for better thinking uit 1995 een duidelijke visie op filosoferen met kinderen uiteen.  We lezen met elkaar enkele citaten uit dit boek waarin Sharp en Splitter drie kenmerken van een filosofische dialoog uiteenzetten. Vervolgens doen we met elkaar enkele oefeningen naar aanleiding van het besprokene en gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Nanda van Bodegraven houdt zich sinds 1998 bezig met het filosoferen met kinderen op scholen en in buitenschoolse programma’s. Ze heeft diverse boeken geschreven met lessen om te filosoferen en traint sinds 2000 volwassenen in het begeleiden van een filosofisch gesprek. Daarnaast werkt ze parttime in het bedrijfsleven als adviseur en assessor communicatieve vaardigheden. Dat is een vruchtbare kruisbestuiving: beide contexten bieden hun eigen invalshoeken, inzichten en hulpmiddelen voor goede communicatie.

Wanneer:     vrijdag 16 februari 2018
Tijd:              19.00 tot 21.00 uur
Locatie:        OBA Filiaal Roelof Hartplein, Roelof Hartplein 430, 1071 TT Amsterdam
Kosten:         € 10,-*
Aanmelden:  Aanmeldformulier

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie