profiel

Rik Seveke


Rik Seveke
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Slotdebat in De Balie in Amsterdam: ‘Hoe geef ik burgerschapsvorming op een goede manier vorm?’

17 mei 2016

Rik Seveke

Geplaatst in:

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’. Hoe leer je, als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd? Hierover maakte filmmaker Laura Hermanides de documentaire ‘Maatschappijleer‘ waarin het eerste half jaar van Daan Faasen als startende docent maatschappijleer op een middelbare school wordt gevolgd. Na de televisie-premiere op 16 mei toert de film langs 10 Nederlandse VO-scholen, waar men in gesprek gaat met leraren, schoolleiders, leerlingen, ouders en andere stakeholders over het thema burgerschapsvorming. De  bijeenkomst in De Balie – op 15 juni – vormt het sluitstuk van deze tour. De opbrengsten van de lokale gesprekken vormen input voor een centraal gesprek over burgerschapsvorming in het Nederlandse onderwijs.

balieIn het eerste uur praten we op 15 juni plenair over de plaats en het belang van burgerschap in het Nederlandse onderwijs met onder andere Jasper Rijpma (VO-docent op het Hyperion én oud-Leraar van het Jaar) en Bram Eidhof (promovendus UvA). Met hem stond recent een artikel in het Parool: ‘Burgerschap krijgt te weinig aandacht op school’
In het tweede uur vragen we het publiek mee te denken over concrete handelsperspectieven om burgerschap op een goede manier vorm te geven op scholen.

Via hetkind is/wordt van een aantal bijeenkomsten op scholen al verslag gedaan. Daarnaast zijn er de afgelopen weken tientallen publicaties gedaan om het debat te voeden.

Maatschappijleer was op 15 juni om 20:55 uur te zien bij de VPRO op NPO 2. De film is geproduceerd door Een van de jongens, in co-productie met VPRO, met steun van CoBO. De debattour wordt mede mogelijk gemaakt door het CoBO Fonds, SLO en De Balie.

Meld je hier aan

Trailer Maatschappijleer

Mleer_still_04

Wat is jouw verhaal bij burgerschapsvorming?

Via de politiek en via andere kanalen wordt het begrip Burgerschapsvorming en de urgentie ervan – ook voor onderwijs – steeds nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Maar waarover hebben we het dan? En waarover heb jij het dan? De documentaire biedt misschien enige input. Maar waarschijnlijk heb jij – als docent, leraar, schoolleider – je eigen beelden en verhalen erbij. We zijn vooral benieuwd naar die praktijkverhalen, dus van de mensen in het onderwijs of anderszins waarin ((goed) burgerschap of burgerschapsvorming zichtbaar wordt. Of misschien het begin ervan. Onze vraag is dus: in welke ervaring van jou, in welke lespraktijk, opvoedingssituatie zit de waarde van burgerschapsvorming opgesloten? En wat zie je jezelf dan doen? Heb je zo’n verhaal/moment, dan lezen we er graag over.

Deze blogs/verhalen (klein/groot) publiceren we vanaf de verschijning van de documentaire (16 mei) en gedurende de tien schooldebatten die worden gehouden.

CovergrenzentitelDaan in het magazine #4 van hetkind

In het volgende magazine van hetkind over Grenzen in onderwijs en opvoedinghier te bestellen –  vindt u een vraaggesprek met Daan Faasen en zijn Schoolpraktijkdocent Riël van Gastel van het Theresialyceum in Tilburg. Het is een dialoog over de grenzen die mogelijk aan een opdracht tot burgerschapsvorming worden ervaren. Het magazine is een halfjaarlijkse uitgave, de verhalen en artikelen zijn bedoeld om het gesprek over goed onderwijs in scholen te stimuleren en te voeden.

 

 

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie