profiel

Ferd van den Eerenbeemt


Ferd van den Eerenbeemt
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Start schooljaar feestelijk: Doe mee aan de parade van leraren, teams en scholen op Parade in Amsterdam op 17 augustus

7 juni 2015

Ferd van den Eerenbeemt

Geplaatst in:

De stichting Leraren met lef doet een oproep. Om de start van het schooljaar met elkaar te vieren, is er op 17 augustus een feestdag op De Parade in Amsterdam. Sprekers (Paul Schnabel en Gert Biesta) worden afgewisseld door initiatieven van leraren/docenten waarmee jij laat zien hoe je verantwoordelijkheid hebt genomen ten aanzien van het thema ‘De Gelukkig leerling’. Er is mogelijk spreektijd voor jou en ruimte om in een workshop te delen hoe en waarmee jij in het onderwijs met leerlingen bezig bent. Neem contact op met je eigen collega’s en de organisatie van deze Parade-dag, mogelijk om ervoor te zorgen dat jullie het schooljaar inspirerend en feestelijk kunnen beginnen. Lees verder.

paradeeeWaarom dit onderwijsfeest met vele initiatieven?

We hebben als stichting Leraren met Lef inmiddels een reputatie opgebouwd. Leraren komen bij elkaar die met veel passie werk maken van hun onderwijs. Maar er zijn nog veel meer initiatieven die bevlogen leraren en andere onderwijsmensen verenigen om verschil te maken. Deze initiatieven hebben ieder een waarde op zich.

SAMEN vertegenwoordigen we een meerwaarde. We laten zien dat een ieder deel is van een grotere beweging in Nederland, waarmee we het onderwijs (van onderop) naar een hoger plan willen tillen. Dit proces is gaande en zal versterkt worden door  ontmoeting, door samenwerking en door gezamenlijke acties. Zoals dit feest op de Parade.

We willen dat leerlingen door het onderwijs uitgedaagd worden, zelfvertrouwen opbouwen, zichzelf ontdekken en gelukkig zijn. Dat is wat ons verbindt:  ‘de gelukkige leerling’.  Er is een programma waarin volop aandacht is voor leraren die hiermee bezig zijn: voor wie ze zijn, wat ze doen en waarom het belangrijk is en om te vieren dat het leraarschap het allermooiste beroep is.

Met andere woorden: tijd voor een FEEST voor het onderwijs! FEEST voor iedereen die zich volop inspant om onze jonge medemensen te begeleiden in hun groei naar volwassenheid. FEEST om de vele initiatieven in het land en de beweging van onderop bij elkaar te brengen en een stimulans te geven. FEEST om te laten zien dat er heel veel kan in het onderwijs als je de verantwoordelijkheid neemt en de samenwerking zoekt. FEEST voor oud en jong, voor leerlingen, leraren, leidinggevenden, bestuurders, staatssecretaris en minister en mensen die op andere manieren bijdragen aan het onderwijs.

De dag van 17 augustus raar, maar uitdagend
Maandag 17 augustus valt voor ‘NOORD’ op een dag dat de scholen beginnen.
Onze uitnodiging is…Kijk wat je kan doen? Praat met je leidinggevende en overtuig hem/haar van de betekenis van deze bijzondere dag, neem leerlingen mee en maak er een project van.

Maandag 17 augustus valt voor MIDDEN en ZUID in de vakantie. Misschien reden om iets eerder terug te keren en voor een ontspannende middag PARADE-activiteiten in Amsterdam te kiezen. Meld je bij ons aan en bespreek het!

Lees meer over de achtergrond en het voorlopige programma met het thema ‘De gelukkige leerling’.

Programma (deels nog onder voorbehoud):

10.00 Opening met ‘3 minutes of’:Enkele ‘informele leiders’ van verschillende initiatieven: Renée v Eijk, Claire Boonstra, …..
MUZIEK: leerlingenbands en THEATER
10.30 Flits-toespraken van (onder voorbehoud)Paul Schnabel, over “de gelukkige leerling”, hoogleraar en voorzitter van de onderwijs 2032 (toegezegd)Gert Biesta, over “de gelukkige leerling”, hoogleraar en publicist over de plek van persoonsvorming (subjectivering), naast kwalificatie en socialisatie
MUZIEK + THEATER: lerarenbands en kleinkunst door leraren en leerlingen
11.00 EEN PARADE van initiatievenVele initiatieven in NL laten zich zien op een feestelijke manier zien (mini workshops, ludieke acties). WIL JE WAT DOEN, MELD JE AAN
Voortdurende muziek, silent disco en ander vermaak
13.00 APOTHEOSELeraren van het jaar, de minister/staatssecretaris/wethouder A’dam, leiders van initiatieven, bijzondere leerlingen spreken zich uit overo   De gelukkige leerling

o   het feit dat er een kritische massa van onderop ontstaat in NL

14.00 AFSCHEID met leerlingen… .

LmLAanmelden voor initiatief/workshop/spreker

Beste ‘onderwijsinitiatiefnemer’,

We zouden het geweldig vinden als je hier aan mee wilt werken. Dat kan op verschillende manieren.

Mogelijke vormen van deelname:

 1. Je biedt een ‘voorstelling’ of ‘workshop’ aan, zo mogelijk in relatie tot het thema “de gelukkige leerling”. Dat gebeurt in een van de tenten op de Parade volgens een doorlopend schema. Afhankelijk van het aantal initiatieven dat zich meldt.
 2. Je wilt een constante plek in een tent om met mensen het gesprek te voeren over wat je doet en aanbiedt
 3. Een combinatie van 1. en 2.
 4. Je benadert je eigen netwerk om te komen.
 5. Je twittert actief (#onderwijsfeest) over de bijeenkomst op de Parade en verwijst naar de mogelijkheid om aan te melden: deze link
 6. We bepalen in onderling overleg wat wenselijk en haalbaar is
 7. We werken met initiatieven uit het onderwijs zelf. We geven beperkte ruimte aan commerciële partijen indien deze
  • heel expliciet actief zijn op de thematiek van “de gelukkige leerling” en
  • een aanbod kunnen doen dat sterk toevoegt aan de Parade-sfeer
  • bereid zijn bij te dragen aan de kosten.

Neem voor participatie contact op met…

Iris Bunnig, 06-48468321 –> voor praktische en organisatorische zaken:

Voor het algemene idee:

 • Renee van Eijk, 06-81647478 (bestuur Leraren met Lef)
 • Ralf Hillebrand, 06-28843102 (bestuur Leraren met Lef)
 • Ferd van den Eerenbeemt, 06-21505182 (Inspirezzo)

Aanmelden voor deelname

Geef je op met deze link voor deelname. KOSTEN, incl. lunch, koffie, thee, toegang Parade hele dag: € 20,-

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie