profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 4: De kinderen van juf Kiet hetkind.org/?p=59470

Ongeveer 46 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Symposium De Werfklas in Culemborg: ‘Passie voor pedagogie – opvoeden tot vrijheid en verantwoordelijkheid’

29 maart 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

Op woensdag 25 juni is er een symposium ter ere van het tienjarig bestaan van de Werfklas in Culemborg. Onder de titel ‘Passie voor pedagogie – opvoeden tot vrijheid en verantwoordelijkheid’ nodigen de twee schoolleiders Annemarijke ten Thije en Daniëlle Buisman een kleine honderd gepassioneerde onderwijsmensen uit om te horen en te zien wat de opbrengst is van het zelf vormgeven van het onderwijs, zowel op basisschoolniveau, als in het voortgezet onderwijs. Dagvoorzitter is Ignaz Andersen, directeur van de Iona-stichting, oud-leraar aan de Vrijeschool in Den Haag. Lees verder voor aanmelden (40 euro) en het programma – vanaf 15.30 uur – in UniePlaza (Culemborg).

sympoo25juniDe meeste mensen worden geen leerkracht uit berekening, uit economische motieven, maar uit passie voor het kind. Hoe zorg je dat je een gepassioneerde leerkracht bent, hoe zorg je ervoor dat je met vreugde naar je werk gaat: elke dag weer. Want daar komen de kinderen voor, ze komen voor jou, omdat jij zo mooi kan vertellen of omdat je met humor de klas in goede banen leidt of omdat je op het juiste moment het juiste zegt of doet. De kinderen komen om gezien te worden in wie ze werkelijk zijn.

Om de passie, het enthousiasme voor het vak te blijven behouden is er wel iets nodig: autonoom mogen zijn, zelf sturing kunnen geven, leiderschap kunnen nemen. Wanneer je als leerkracht de vrijheid krijgt om zelf je lessen te scheppen, wanneer je de wil kunt voeden om ze zelf te scheppen en wanneer je het plezier in je werk kan behouden omdat je zo kan ervaren dat jij ertoe doet, dan worden de kinderen vrije mensen die met plezier en enthousiasme hun eigen leven kunnen gaan vormgeven.

Wij willen op dit symposium een steentje werpen in de vijver van de pedagogie, opdat de kringen van de passie mogen groeien. Op deze middag kunt u horen en zien wat de opbrengst is van het zelf vormgeven van het onderwijs, zowel op basisschoolniveau, als in het voortgezet onderwijs. U kunt ervaren in een werkgroep wat de vreugde is van samen een proces aangaan (en dat morgen meteen toepassen in de klas of in het college). En er is ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Voor meer informatie en inschrijven zie deze link.

Woensdag 25 juni 2014
Plaats: UniePlaza, Multatulilaan 12, 4103 NM Culemborg.
Doelgroep: leraren, beleidsmakers, ouders. Aantal deelnemers: 80

Eerder op hetkind over De Werfklas verscheen:

LEES HIER OVER HET SYMPOSIUM OP 25 JUNI

 

Doelstelling van het symposium:

1.  Het wekken van de wil om onderwijs:[1]

  • te richten op de individuele behoeften van het kind,
  • op te bouwen uit ervaringen van het kind,
  • en als leraar zelf vorm te geven.2. Onderwijs dat gebaseerd is op bovenstaande impuls vanuit overheidsorganen beleidsmatig en financieel te faciliteren.

Uitgangsgedachte:

Leraren zijn ontwerper èn uitvoerder van onderwijs. Ze hebben

  • vrijheid om hun wil in te zetten,
  • plezier in hun werk,
  • en durven het onderwijs zelf vorm te geven.

De ontwikkeling en de persoon van het kind staat ten allen tijde centraal in het onderwijs. Onderwijs staat binnen de context van de samenleving.

Dagvoorzitter is Ignaz Andersen, directeur Ionastichting, oud-leraar Vrijeschool Den Haag

Programma

15.30  uur: Welkom door de dagvoorzitter,
Opening door wethouder Onderwijs van Culemborg.
15.40 uur:  presentatie door de Werfklas-kinderen.
16.00 uur: Jelle van der Meulen interviewt Annemarijke ten Thije en Daniëlle Buijsman, de initiatiefnemers van De Werfklas, over de visie achter De Werfklas, de opzet en hun ervaringen [2]
16.30 uur:  inleiding door Marcel Seelen: ‘onderwijs vanuit levenspraktijk’.
17.00 uur: workshops
18.20 uur: lopende maaltijd met broodjes en soep.
19.15 uur: muzikaal intermezzo door Martin Oei, oud-leerling De Werfklas
19.30 uur: uitleiding door Ad Verbrugge, filosoof.
20.00 uur: plenair nagesprek met de aanwezigen
20.30 uur: afsluiting door de dagvoorzitter

Daarna mogelijkheid tot napraten met een hapje en een drankje


[1] De bedoeling is dat mensen weggaan met een innerlijke vraag, bijv naar goed onderwijs voor hun kind, in hun gemeente of hoe ze dat zelf als leraar zouden kunnen inrichten.

[2] Hierbij kan het model van Theorie U en/of de Creatiespiraal gebruikt worden.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie