profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderwijsavond rondom afscheid Luc Stevens

19 februari 2018

robvanderpoel

Geplaatst in:

NIVOZ besteedt vanzelfsprekend extra aandacht aan het terugtreden van Luc Stevens (76) als wetenschappelijk directeur. Op dinsdagmiddag 6 maart was er een minisymposium in Driebergen, onder meer met Joseph Kessels, de Noorse pedagoge Tone Saevi en Gert Biesta. Op dinsdagavond 13 maart is er een speciale Onderwijsavond, waarin onder meer de documentaire ‘Het kan beter’ wordt vertoond. Daarna gaat Ellen Emonds in gesprek met Luc en is er alle gelegenheid voor het publiek (dat bestaat uit genodigden) om vragen te stellen.

Het leidt geen twijfel dat Luc Stevens – founding father van NIVOZ – een grote staat van dienst heeft en veel heeft betekend voor het Nederlands onderwijs. Hij heeft ministers en politieke woordvoerders geadviseerd en zijn signatuur is herkenbaar in vele stromingen in het huidige onderwijs. Publicaties van Luc Stevens zijn vanzelfsprekend op lerarenopleidingen; tienduizenden leraren en schoolleiders zijn in lezingen via zijn voordrachten geïnspireerd en hij nam ‘de stem van de leerling’ vanaf zijn eerste werkzaamheden, in en buiten het onderwijs, uiterst serieus.

Ontevreden over hoe de universitaire wereld zich ontwikkelde tot smalle cijfermatige instituten, trok de hoogleraar zijn eigen plan en begon hij na zijn emeritaat in 2003 zijn eigen ‘onderwijsinstituut’ dat plek bood voor reflectie en bezinning op de pedagogiek als handelingswetenschap. De leraar en haar klas zijn bij Stevens nooit ver weg. Gedurende de afgelopen vijftien jaar ontwikkelde NIVOZ zich tot een onafhankelijk instituut dat de pedagogiek als handelings-wetenschap weer bij de onderwijspraktijk bracht. Kennis en handelen gaan hand in hand, horen we Luc vaak zeggen.

NIVOZ werd bekend door het opnieuw introduceren van het begrip Pedagogische Tact en het initiëren van platform hetkind. Gedurende de afgelopen jaren heeft Luc samen met NIVOZ vele mensen aan zich verbonden. Mensen die ieder op eigen wijze een bijdrage leveren aan de missie van het NIVOZ, de plek waar leraren en schoolleiders worden gesterkt in hun pedagogische opdracht.

Op dinsdag 13 maart is er een bijzondere onderwijsavond voor al deze mensen. We zullen op een unieke wijze de biografie van Luc in beeld laten verschijnen via een documentaire die gemaakt is gemaakt is door Fifi Visser (regie) en Gijs Haak (camera). Daarna treden we gezamenlijk nog een keer met Luc in gesprek. Eerst neemt NIVOZ-docente Ellen Emonds een interview met Luc af, daarna is er ruimte voor de zaal met genodigden.

Op dinsdagmiddag 6 maart was er – voor een breder publiek – een symposium ‘Wat houdt de boel ten diepste bij elkaar?’. Gedurende zijn loopbaan kreeg Luc steeds meer moeite met de verwording van de wetenschap tot een smalle positivistische cultuur van meten en afrekenen. Dat is een jas die de pedagogiek en de relatie tussen opvoeder en kind niet goed past. Samen met de voorhoede van de (bèta) wetenschappen realiseerde hij zich dat meer nadruk moet worden gelegd op complexiteit, netwerken en patronen; dat alles met alles te maken heeft en dat alles ertoe doet. Ook, of juist, in het klaslokaal. Deze systeemblik op het leven stelt andere vragen aan zorg, management, economie, wetenschap en ook aan het onderwijs.

Het is een thema dat Luc bezighoudt. Die vraag: wat is het dat ten diepste de boel bij elkaar houdt, wat zijn de factoren, wat maakt het magnetische Noorden van het menselijke morele kompas? Een aantal onderwijsdenkers, waaronder Gert Biesta, Joseph Kessels en Tone Saevi, voerde op dit symposium het woord. De avond wordt ingeleid door NIVOZ-directrice Gabrielle Taus. U leest binnenkort meer over deze avond in theater Maitland op Landgoed de Horst in Driebergen.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie