profiel

Claartje van der Grinten


Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Symposium in Den Haag: ‘De kracht van vrede in onderwijs en opvoeding’

24 mei 2017

claartjevandergrinten

Geplaatst in:

‘Vrede en onderwijs hebben met elkaar te maken,’ schrijft Claartje van der Grinten, verbonden aan de basisschool De Vrije Ruimte. In lijn met het essay ‘Vrede kun je leren’ van David van Reybrouck kondigt Claartje een symposium aan. Op 21 september in Den Haag – op de internationale dag van de vrede: ‘De kracht van vrede in onderwijs en opvoeding’.

Vrede en onderwijs hebben met elkaar te maken. Vrede en opvoeding ook. Zonder vrede leef je niet veilig. Staat je ontwikkeling stil. Valt je nieuwsgierigheid weg. Ben je aan het overleven. Daarom wil je vrede in je school en vrede in je huis. Dat is niet altijd gemakkelijk en gaat niet altijd vanzelf. Daarom dit symposium.

Onderwijs in vrede kan op veel verschillende manieren. Democratische school De Vrije Ruimte organiseert dit symposium om een aantal mogelijkheden van vredesopvoeding en -onderwijs te laten zien. Wim van Nispen, voorzitter van het Unesco-scholennetwerk, begint de dag met een lezing over de verbinding tussen vrede en onderwijs. Claudia Hopman, voorzitter Global Women Leadership Foundation, sluit daarbij aan met de verbinding tussen vrede en opvoeding. Daarna ga je zelf aan de slag: Een Loesje schrijven bijvoorbeeld, om de vrede te bevorderen. Of juist – met behulp van theatersport- het conflict aangaan. Filosoferen over verborgen regels over vrede, of luisteren naar persoonlijke verhalen uit conflictgebieden: Wat hebben die te maken met de vrede hier? Je neemt een ervaring mee naar huis en krijgt tips om wat je geleerd hebt zelf toe te passen.

Het boek ‘De kracht van vrede’, gratis voor iedere deelnemer, voegt daar nog veel verhalen uit verschillende hoeken aan toe. Kortom, een dag om mee te maken. Schrijf je nu in via deze link.

En open hier de flyer en het programma voor de hele symposiumdag.

Living Values Education – ofwel de opvoeding in levende waarden – is de basis van waaruit wij het symposium op 21 september organiseren. Vrede is de eerste van de 12 waarden; hieruit volgen alle andere waarden.  Het symposium – dat we in het Museon in Den Haag, onze thuisbasis én de stad van vrede en recht,  houden – is bedoeld voor ouders en opvoeders/onderwijsgevenden.

Claartje van der Grinten is coördinator PO op De Vrije Ruimte. Ze is tevens een van de initiatiefnemers van een symposium op 21 september in Den Haag.

 

.

David van Reybrouck: Vrede kun je leren

David Van Reybrouck  en Thomas d’Ansembourg vragen zich af of geweld zich alleen met geweld laat bestrijden. Is hopen op meer vrede na een aanslag genoeg? Zij denken dat vrede aan te leren is. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als de vakken gymnastiek en lichamelijke verzorging. Naast het uiterlijk moet ook het innerlijk goed verzorgd worden. In het essay ‘Vrede kun je leren’ pleiten zij voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. David Van Reybrouck vertelde hier op 16 mei over in De Wereld Draait Door.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie