Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Claartje van der Grinten


Bekijk mijn profiel

twitter

Pedagogiek als fundament van de school hetkind.org/?p=59385

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Symposium in Den Haag: ‘De kracht van vrede in onderwijs en opvoeding’

24 mei 2017

claartjevandergrinten

Geplaatst in:

‘Vrede en onderwijs hebben met elkaar te maken,’ schrijft Claartje van der Grinten, verbonden aan de basisschool De Vrije Ruimte. In lijn met het essay ‘Vrede kun je leren’ van David van Reybrouck kondigt Claartje een symposium aan. Op 21 september in Den Haag – op de internationale dag van de vrede: ‘De kracht van vrede in onderwijs en opvoeding’. Haar blog.

Zonder vrede leef je niet veilig. Staat je ontwikkeling stil. Valt je nieuwsgierigheid weg. Ben je aan het overleven. Daarom wil je vrede in je school en vrede in je huis. Dat is niet altijd gemakkelijk en gaat niet altijd vanzelf. Daarom organiseert De Vrije Ruimte het symposium.

Vrede is geen werkwoord, maar je zou willen dat het zo was. Vrede doen, vrede maken. Zorgen dat het vrede wordt. Hier en nu en overal. Misschien lukt het niet in het groot, maar in het klein kun je er allicht aan beginnen. Laat je verbeelding spreken en ervaar de vrede door te tekenen, schrijven, zingen, spelen, filosoferen, bemiddelen, luisteren, mediteren.

Je beleeft wat je aan anderen door wilt geven. Vrede begint bij jou.

Claartje van der Grinten is coördinator PO op De Vrije Ruimte, een school voor democratisch onderwijs. Ze is tevens een van de initiatiefnemers van een symposium op 21 september in Den Haag.

.

Symposium op 21 september 2017

Living Values Education – ofwel de opvoeding in levende waarden – is de basis van waaruit wij het symposium op 21 september organiseren. Vrede is de eerste van de 12 waarden; hieruit volgen alle andere waarden.  Het symposium – dat we in het Museon in Den Haag, onze thuisbasis én de stad van vrede en recht,  houden – is bedoeld voor ouders en opvoeders/onderwijsgevenden. Er zijn lezingen en workshops met mensen die bij dit onderwerp betrokken zijn. Ook zullen we ons boek ‘Vrede op De Vrije Ruimte, een inspiratieboek’ presenteren.

Wil je deelnemen aan het symposium?
Mail dan naar claartje@devrijeruimte.org

Programma

Klik hier voor de uitnodiging en het programma voor het Symposium De kracht van vrede in onderwijs en opvoeding op 21 september

.

David van Reybrouck: Vrede kun je leren

David Van Reybrouck  en Thomas d’Ansembourg vragen zich af of geweld zich alleen met geweld laat bestrijden. Is hopen op meer vrede na een aanslag genoeg? Zij denken dat vrede aan te leren is. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als de vakken gymnastiek en lichamelijke verzorging. Naast het uiterlijk moet ook het innerlijk goed verzorgd worden. In het essay ‘Vrede kun je leren’ pleiten zij voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. David Van Reybrouck vertelde hier op 16 mei over in De Wereld Draait Door.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie