profiel

Arie C. de Bruin


Arie C. de Bruin
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Theaterstukin IJsselstein: Het Weeshuis van dr. Korczak

7 april 2015

Arie C. de Bruin

Geplaatst in:

Na de film over Janusz Korczak, de Joods-Poolse arts/pedagoog (1878 – 1942), is er nu ook een theaterstuk ‘Het Weeshuis van Dr Korczak’. In IJsselstein wordt het stuk zes keer opgevoerd, tussen 17 april en 26 april, in theater Pantalone. Korczak  schreef al in 1919 zijn Grondwet voor de rechten van het kind. Terwijl kinderen in die tijd nog nauwelijks rechten hadden. Zeker de weeskinderen niet, de groep waarvoor hij zich met name sterk maakte.

korczakkkkKorczak was een bevlogen pedagoog, die zijn gedachten en ideeën ontleende aan zijn dagelijks werk met kinderen. Het zijn geen ingewikkelde theorieën, bureaucratische beleidsnotities of achter de schrijftafel ontwikkelde modellen, maar doorleefde gedachten die voortkomen uit zijn visie op kinderen.

Korczak was goed in het observeren van kinderen. Hij had oog voor hun gevoelens, hun verschillen en hoe zij samen leefden, speelden, ruzie maakten en oplossingen wisten te vinden. Hij ontwikkelde een groot vertrouwen in de mogelijkheden van ieder kind en bestuurde samen met hen een weeshuis in Warschau als een soort kleine republiek. Zij participeerden en hadden volledige inspraak, maar Korczak lette er zorgvuldig op dat het er rechtvaardig aan toe ging: klein of groot, ieder kind en iedere volwassene moest tot zijn recht kunnen komen.

Het Weeshuis van dr. Korczak wordt acht keer opgevoerd. Op 17, 18 april en op 24, 25 april, ’s avonds om 19.00 uur in theater Pantalone. Linnaeusweg 5 in IJsselstein. Op beide zondagen (19 en 26 april) is er een middagvoorstelling om 14.00 uur.

Reserveren kan bij het theater zelf:

Het Weeshuis van dr. Korczak
Polen is bezet door de Nazi’s. In de hoofdstad Warschau is een stuk van de stad afgezet waarin alleen joden mogen wonen en waar niemand uit mag. Een getto. In dit getto staat een weeshuis waar honderden kinderen wonen. Ondanks de slechte omstandigheden wil directeur Dr. Korczak de kinderen zoveel mogelijk bieden: eten, drinken, kleding en opvoeding. Over opvoeding had Dr. Korczak bijzondere ideeën, die hij in het weeshuis in de praktijk bracht. Dan zijn er geruchten over deportatie naar een concentratiekamp. Geruchten die werkelijkheid worden. Een aangrijpend stuk, gespeeld door zowel kinderen als volwassenen.

Klik hier voor de brochure van het Weeshuis van dr. KORZCAK

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie