profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Speelruimte voor het kind dankzij de aandachtige aanwezigheid van de leerkracht hetkind.org/?p=56194

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Theatervoorstelling Kings of War jr. in Amsterdam: Leiderschap en burgerschap – exclusief voor onderwijsbetrokkenen

26 september 2017

robvanderpoel

Geplaatst in:

Zelden maakte een theatervoorstelling zoveel los als Kings of war jr. onder regie van Toneelgroep Amsterdam. Leiderschap is het centrale thema. En bezoekers worden fanatieke spelers en deelnemers. Je kunt je immers niet aan de samenleving onttrekken. ‘Deze voorstelling verdient het om door iedereen – op scholen en in alle organisaties – beleefd te worden,’ schreef NIVOZ-medewerker Rob van der Poel in het najaar 2016.

Anderhalf jaar later is er een gelegenheid. Een unieke voorstelling, exclusief voor onderwijsmensen, voor leraren, schoolleiders en betrokken ouders. Op maandagavond 27 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Stichting NIVOZ verzorgt het inhoudelijk gesprek achteraf, nadat het stof weer enigszins is neergedaald. Een kaartje kost 25 euro. Dat kunt u hier bestellen. We beginnen om 18.30 uur stipt. En er is plek voor maar 80 mensen. Dus snel reageren!!

Sinds 2002 maakt Toneelgroep Amsterdam jaarlijks een juniorproductie: een jongerenversie van een TA-voorstelling. Twintig geselecteerde spelers (tussen 14-20 jaar) worden geregisseerd door twee theatermakers van de afdeling educatie. De spelers onderzoeken, proberen, repeteren en spelen uiteindelijk 18 x de voorstelling. Zij worden hierbij ondersteund door professionele technici, dramaturgen en productieleiders van TA. De jongeren krijgen de kans om hun talenten te ontwikkelen en meedoen aan de juniorproductie vormt een ervaring voor het leven. Kings of War was de voorstelling van 2016, maar gaat anderhalf jaar later in reprise. Dat is nooit eerder vertoond. Maar niet voor niets. Kings of War jr is een unieke ervaring en vraagt om een vervolg.

In samenwerking met stichting NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken) biedt Toneelgroep Amsterdam een gelegenheid aan onderwijsmensen om het theaterstuk te bekijken en na afloop in gesprek te gaan. Daar is namelijk alle aanleiding voor. Kings of War jr. kruipt onder je huid. Naast het thema ‘leiderschap’ zullen er vragen te stellen zijn rondom de rol die onderwijs heeft (en jij?) in de samenleving van nu en de toekomst. Hoe leef jij vanuit deze verantwoordelijkheid? Wat zie je jezelf doen, hoe zou je het willen? Wat betekent een begrip als volwassenheid in deze dynamiek?

Kings of War jr is een ervaring die je niet wilt missen. Je raakt er niet snel over uitgepraat. We hebben plek voor slechts 80 mensen. De voorstelling op 27 november vindt plaats in studio 2, op de zevende verdieping van de Amsterdamse schouwburg. Klokslag 18.30 uur starten we. Tussen 20 uur en 21 uur wordt het nagesprek geleid door begeleiders van NIVOZ. Inloop is er vanaf 17.45 uur.

Synopsis
In Kings of war jr. verkennen de spelers – samen met het publiek – de arena van de macht. Ze stellen zichzelf en jou daarbij de vraag: welke eigenschappen heeft de perfecte leider? Wie heeft het recht om te beslissen? En waar ligt de grens? Geïnspireerd door Shakespeares koningsdrama’s Henry V, Henry VI en Richard III gidsen de spelers hun publiek door een avontuurlijk spel over macht, leiderschap en verantwoordelijkheid. Natuurlijk, de jongeren hebben de toekomst. Maar kijkend naar Nederland vragen zij zich af: voelen wij ons nog verbonden met onze leiders? Of is het tijd voor een frisse wind? De regie van Kings of War jr. is in handen van Karlijn Benthem en Rosa Fontein.

‘Is dit een spel? Of toch een toneelstuk? Allebei en méér dan. Want, zo blijkt als we eenmaal onderweg zijn, er zijn opvallend veel gelijkenissen met het dagelijks leven, met onze samenleving, met kleine en grote ‘onverkwikkelijkheden’. Met hoe ik me als mens verhoud tot de ander, tot een democratie, tot gezag of autoriteit, of tot macht – zoals je het ook kan zien en beleven. Welke leider ben ik eigenlijk zelf?’ uit: ‘Kings of War jr kruipt onder je huid’

Interview met Wilma Smilde, hoofd educatie van Toneelgroep Amsterdam, over hoe je jongeren bij theater betrekt en wat het effect van deelname aan TA jr. op jongeren is. Lees meer over Kings of War jr.

Voorstelling Kings of War jr. exclusief voor onderwijsmensen

Datum: maandagavond 27 november 2017
Aanvangstijd: stipt 18.30 uur (inloop 17.45 uur). Einde circa 21.00 uur.
Adres: Stadschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam
Zaal: Studio 2, zevende verdieping.
Prijs: 25 euro.

Openbaar vervoer
U bereikt de Stadsschouwburg (halte Leidseplein) met tram 1, 2 en 5, tram 7 en 10, buslijnen 170, 172, diverse streekbussen en nachtbussen. U kunt uw reis plannen via 9292ov.nl.

Parkeren
De binnenstad van Amsterdam is niet bijzonder autovriendelijk. Indien u toch graag met de auto komt, kunt u hier de routebeschrijvingen (pdf) downloaden. In de Marnixstraat op ca. 850 meter van de schouwburg ligt de Europarking, een ruime parkeergarage. Iets dichterbij, maar minder groot, vindt u parkeergarage Byzantium (Tesselschadestraat, ca. 300 meter).

 

Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie