profiel

Ferd van den Eerenbeemt


Ferd van den Eerenbeemt
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Tweedaagse voor directeur en zijn leraren: ‘Leiden van een school doe je samen’

7 juni 2015

Ferd van den Eerenbeemt

Geplaatst in:

Leiden van een school doe je samen. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 december zal er een tweedaagse plaatsvinden voor leraren en hun leidinggevende. Met Marcel van Herpen, Marc Snoek en Ferd van den Eerenbeemt zijn er drie complementaire onderwijsmensen bijeen gebracht die in dit proces hun eigen betekenis hebben en inspiratie kunnen bieden. Er zullen maximaal zes of zeven teams deel kunnen nemen. Aan deelname gaat een gesprek vooraf. Lees meer.

samen_sterk_1We willen dat kinderen zich ontwikkelen tot sterke en gelukkige persoonlijkheden, toegerust met kennis, vaardigheden en zelfinzicht om een eigen weg te gaan. Dat gaat niet vanzelf, dat moet in scholen georganiseerd worden, samen met kinderen, ouders en vele andere partners.

Leraren en hun leidinggevenden geven leiding aan dit proces. Zij zorgen dat er dag in dag uit omstandigheden zijn om dit mogelijk te maken. Dat vraagt veel van henzelf en veel van hun onderlinge samenwerking. Want leiding geven aan een school doe je samen. En toch zijn opleidingen, trainingen en cursussen voor leidinggevende en leraren los van elkaar georganiseerd. Als of er twee systemen zijn die niet met elkaar verbonden zijn.

We brengen in deze tweedaagse, naast de expertise van de deelnemers, drie complementaire deskundigen en hun achterliggende gedachten bij elkaar:

marcel van herpenMarcel van Herpen (Nivoz, hetkind)

Hij komt als geen ander bij jouw kern: wie ben jij als leraar, als leidinggevende? Maak je verbinding met jezelf, de leerling, je collega? En hoe zorg je er voor dat je vanuit je authentieke kracht samen de school maakt en pas dan ECHT het beste mogelijk kan bieden voor de leerlingen? Marcel schreef onlangs het boek: “Ik, de leraar”. Het is een absolute aanrader voor een leraar en ene leidinggevende die zichzelf en zijn opdracht serieus neemt.

marcoszwMarco Snoek (UvA, HvA)

Marco promoveerde op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten van leraren: “teacher leadership”. Hij maakt inzichtelijk dat en hoe leraren kennis kunnen ontwikkelen van onderwijs- en leerprocessen en daarmee effectiever werken aan onderwijsverbetering. Bovendien weet hij hoe leidinggevenden condities kunnen creëren waardoor leiderschap van leraren kan floreren.

ferddzwFerd van den Eerenbeemt (Inspirezzo)

Aan de hand van zijn visie’ Leiden met Lef en Liefde’ geeft hij een nieuw eigentijds beeld van de manier waarop leiderschap op scholen leidt tot een beweging van onderop. Hij geeft concrete handreikingen om de eigen rol in te vullen en ‘samen school te maken’.

Doelgroep: De tweedaagse is bedoeld voor een combinatie van directeuren met 3 of 4 leraren. Zij moeten de ambitie hebben om deze tweedaagse te gebruiken om een doorvoelde en doordachte aanpak voor de eigen school te maken die ‘beweging van onderop’ stimuleert. Daarnaast is een open, lerende houding nodig om maximaal de expertise van alle aanwezigen te gebruiken. Het maximaal aantal deelnemers is 25. Dat betekent dat er ruimte is voor 6 of 7 scholen.

Opbrengst: Na afloop zullen mensen per school een grote stap voorwaarts ervaren in hun besef: “hoe maken wij meer en beter gebruik van elkaar om het onderwijs te verbeteren?” Iedere deelnemer zal naar huis gaan met onverwachte inzichten in zichzelf en zijn eigen effectiviteit, verrijkt door kennis en ervaringen. Mogelijk vervolg kan geboden worden door masterprogramma’s van het Centrum van Nascholing (HvA, UvA) of trainingen van het NIVOZ.

Data en kosten: De twee dagen worden georganiseerd van vrijdag 11 december 10 uur tot zaterdag 12 december 16 uur. De keuze voor ook de zaterdag is om het onderwijs te ontlasten en om mensen te ‘selecteren’ die er graag eigen tijd voor over hebben. De kosten per deelnemer bedragen 620,-, excl. kosten voor verblijf (naar schatting 150,- p.p.)

Organisatie: De voorbereiding en de organisatie zijn in handen van Koos Schadee (Leraren met Lef) en Ferd van den Eerenbeemt (Inspirezzo). Met iedere deelnemende school wordt van te voren een (stevig) intakegesprek op de locatie van de school gevoerd (1,5 uur). Bij het intakegesprek wordt een beeld van ‘de school en de mensen’ opgesteld en worden behoeften en kwaliteiten gepeild. Het kan er toe leiden dat deelnemers zelf ook onderdelen van het programma verzorgen. Bij de concrete invulling van het programma wordt hier op ingespeeld.

Interesse: heeft u interesse? Neem dan contact op met Ferd van den Eerenbeemt via ferd@inspirezzo.nl.

Programma

Het programma heeft een strakke structuur met daarbinnen ruimte. De specifieke invulling hangt o.a. af van de intakegesprekken. Er zal voor maximale effectiviteit enig voorwerk gevraagd worden. De locatie wordt nader bekend gemaakt.

  Inhoud aanpak persoon
Vrijdag
10.00 – 11.00 DE STARTopening

Kennen – ontmoeten – samen doen

Introductie en leren kennen van elkaar, incl. casuïstiek Koos en Ferd
11.15 – 12.30 IK, DE LERAAR, DE LEIDINGGEVENDE, DEEL 1  Introductie en oefeningen Marcel
13.30 – 15.30 IK, DE LERAAR, DE LEIDINGGEVENDE, DEEL 2  Oefeningen en praktische vertalingen Marcel
16.00 – 18.00 DELEN VAN LEIDERSCHAP, DEEL 1 Introductie en opdrachten Marco
19.30 – 21.00 DELEN VAN LEIDERSCHAP, DEEL 2 vertalingen naar de eigen school Marco
Zaterdag
08.30 – 10.30 LEIDEN MET LEF EN LIEFDE, DEEL 1 Introductie en oefeningen Ferd
11.00 – 12.30 LEIDEN MET LEF EN LIEFDE, DEEL 2 Vertalingen naar eigen leiderschap Ferd
13.30 – 16.00 CREËREN VAN OPBRENGST Opdrachten en presentaties Koos, Marco, Ferd

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie