profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter

Luister! En het kind geeft zijn ‘handleiding’ prijs hetkind.org/?p=59537

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Prem in DWDD: ‘Onderwijs is inspiratie, Matthijs!’

26 mei 2010

Geert Bors

In een uitzending van Llink zegt een juf tegen een klas zwarte tienermoeders in Detroit: “You want to be… NOT Michelle Obama. You want to be the President!” Diezelfde avond moet Prem Radhakishun zich  in De Wereld Draait Door (DWDD) verdedigen, omdat hij een leerling heeft verteld dat hij minister-president kan worden. Mag er ook een Dutch Dream zijn?

“You want to be… NOT Michelle Obama. You want to be the President.”
Docente op de Catherine Ferguson Academy, school voor zwangere meisjes en tienermoeders in Detroit, Made in Detroit, Llink, 15 januari 2009

“Als hij over vijfentwintig jaar minister-president is en ik zit in een bejaardentehuis en ik heb ook hulp nodig, dan kan ik Denzel bellen en dan kan ik zeggen: ‘Hé man, Prem hier, regel dit.’ Dan moet je de telefoon wel opnemen en me niet afschepen met één van je assistentjes.”
Prem Radhakishun in De School van Prem, NPS, 15 januari 2009

Op dezelfde koude winteravond in januari in twee heel verschillende programma’s werd een uitspraak gedaan over onderwijs. Sterker nog, leerlingen werd in beide gevallen voorgespiegeld dat ze, als ze het heft van hun eigen toekomst maar stevig genoeg in eigen hand durfden te nemen, de leiders van hun land zouden kunnen worden. Ook de achtergrond van de leerlingen die op deze manier toegesproken werden, verschilde niet zo heel veel.

Denzel, uit de School van Prem, is een zwart jongetje van twaalf, dat zo’n zes jaar in Nederland woont en een leerachterstand van 15 maanden heeft. Het is zijn droomwens piloot te worden. De meisjes uit Detroit zijn iets ouder, maar ook nog tieners. Sommigen van hen zijn zwanger, anderen hebben al een kind. Ze komen uit buurten waar drive-by shootings aan de orde van de dag zijn. De helft is al eens getuige geweest van een moord en vrijwel allemaal hebben ze de begrafenis van een geliefde bijgewoond. Een derde heeft een familielid achter de tralies en minstens zoveel hebben een vriend of vriendin die werkt als street pharmacist, een eufemisme voor drugsdealer.

Toch was er ook een enorm verschil. Het verhaal over Catherine Ferguson Academy ging over een school met kansarme kinderen in de verpauperde en leeggelopen industriestad Detroit, waar leraren het op zich genomen hadden van twee noden een gecombineerde deugd te maken. De eerste nood betrof de zwangere meisjes zelf: normaal gesproken verdwijnen die jarenlang van de onderwijsradar, om pas rond hun 29e hun high school-diploma te halen. Een brainloss van tien jaar, zo vatte een docente het nuchter samen.

Daarnaast is er het leeggelopen Detroit: haveloze grasvlaktes tussen gesloopte woningen. De school heeft besloten een oude gewoonte weer op te pakken: de overgrootouders van de tienermoeders kwamen ooit naar Detroit vanuit het Zuiden en namen hun traditie van zelfvoorzienendheid mee. Een groot deel van hun voedsel haalden ze uit eigen moestuinen, waarvoor ze kaveltjes grond in de drukke stad afbakenden. Nu Detroit leeg is, is er weer ruimte voor diezelfde tuintjes. Het begon bescheiden, op het schoolplein, maar inmiddels herrijzen er heuse ecologische boerderijen, waar de meiden alles doen van het zaaien tot het verkopen op de lokale markt en op school nadenken hoe ze added value kunnen geven aan hun appels: zoete appels in caramel! Een appelsapfabriekje!

Kortgezegd, hier wordt de Amerikaanse Droom opnieuw vormgegeven. Je voor te stellen dat je van tienermoeder en boerin ooit president zou kunnen worden, past daarin.

Prem ondervond iets heel anders na zijn eerste uitzending: geen Dutch Dream, maar Hollandse tegenwind in de vorm van kritiek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en Minister Plasterk. Eerder op dezelfde avond dat Made in Detroit werd uitgezonden, ontving Matthijs van Nieuwkerk Prem en één van zijn leerlingen in De Wereld Draait Door. Het was de AOb in het verkeerde keelgat geschoten dat Prem nogal generaliserend gesproken had over de stand van het onderwijs in Nederland: “Het onderwijs dat jullie hebben gekregen deugt niet. Jullie zijn geweldig.”

Van Nieuwkerk ging op de stoel van het AOb zitten en legde Prem meer kritiek voor. De discussie verliep ongeveer als volgt:

MvN: “Ik neem het nog even op voor de Onderwijsbond. (…) Jij zegt tegen een jongen ‘Als jij straks de minister-president bent…’ De onderwijsbond zegt daarop: bij onderwijs hoort ook: realistische verwachtingen scheppen, zonder dat je kinderen omlaag haalt. Met andere woorden, niet iedereen kán minister-president worden. Niet iedereen kán actrice worden.”
PR: “Het grappige is juist dat, omdat er geen opleiding voor is, minister president de enige baan ter wereld is die iedereen kan krijgen. Iederéén kan minister-president worden.”
MvN: “Je begrijpt wel wat ik bedoel. Laat ik van minister-president piloot maken, of chirurg.”
PR: “Dit fragment gaat erover hoe Denzel zich ontwikkelt tot een heel sociale jongen, die echt goede dingen doet. En minister-president is écht iets dat hij kan worden.”
MvN: “Ik maak er chirurg van.”
PR: “Dat heb ik niet gezegd, Matthijs.”
MvN: “De indruk wordt gewekt dat je eigenlijk alles kunt worden en de Onderwijsbond zegt: ‘Prem, wees daar voorzichtig mee, want bij onderwijs hoort óók om verwachtingen reëel te houden. Ook bij de kinderen.’”
PR: “Onderwijs is inspiratie, Matthijs. En inspiratie betekent dat je kinderen probeert het maximale uit zichzelf te laten halen.”

Eén avond. Twee uitzendingen. Detroit en Nederland. Dromen over het Witte Huis mag, maar wees liever realistisch over het Catshuis. In het Engels heet zoiets een juxtapositie, het naast elkaar plaatsen van twee zaken om zo de verschillen en overeenkomsten duidelijker te maken. De twee situaties vertellen in een notendop veel over de Nederlandse en Amerikaanse volksaard.

Als het om inspiratie gaat, is duidelijk waar je moet zijn. Laten we daarom eindigen met het volledige citaat uit Detroit aan de klas vol zwangere tienermeisjes:

“You are special in this place. If you are not special in any place else, you are special in this place. And I want you to feel free to be as smart as you can be. To be as good as you can be. To be as powerful as you can be. You want to be… not Michelle Obama; you want to be the President. You want to be the President of a Fortune 500 Company. You want to let your light shine so much, that you are in control of your destiny – not somebody else.”

Geert Bors

Bronnen:
Prem in DWDD.
* De documentaire ‘Made in Detroit – Tienermoeders worden stadsboeren’ is niet meer terug te zien. Wel zijn er verschillende artikelen over de uitzending geschreven, onder andere in de Groene Amsterdammer

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie