profiel

twitter

Mooi opwarmertje. En er zijn nog kaarten te verkrijgen voor deze Onderwijsavond in Driebergen. Klik hier --> nivoz.nl/lezingen/onder… twitter.com/nivoz/status/8…

Ongeveer 42 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Lezing Fred Korthagen: op zoek naar de essentie van goed leraarschap

15 november 2010

Fred-Korthagen

Geplaatst in:

Het NIVOZ organiseert onderwijsavonden en gastcolleges, deels in het kader van de trajecten Pedagogisch Leiderschap en Tact. Het zijn zonder uitzondering inspirerende en inhoudelijke bijeenkomsten en iedereen is welkom! Tegen een kleine vergoeding doe je inspiratie op of direct toepasbare kennis. Inmiddels zijn deze bijeenkomsten ook vaste ontmoetingsplaatsen geworden van hetkind.Op 23 maart 2011 is Fred Korthagen te gast. Hij praat over ‘ ompetenties en de identiteit van de leraar: op zoek naar de essentie van goed leraarschap’

Wat is kwaliteit en hoe meet je het? Te vaak wordt het begrip kwaliteit vertaald in standaardlijsten met competenties, die soms ook nog voornamelijk worden gebruikt om aan te vinken wat nog niet in orde is. Fred Korthagen pleit voor andere manieren om bij te dragen aan kwaliteit en “duurzaamheid” in het onderwijs.

Niet alleen zou het onderwijs zich moeten richten op uitwendige en objectief meetbare factoren, maar leraren en schoolleiders zouden zich ook moeten bezinnen op de binnenkant, de leraar als individu en de leerling als mens-in-wording. Het gaat om evenwichtige identiteitsontwikkeling – om competenties gekoppeld aan authenticiteit en betrokkenheid op anderen en op de wereld.

Zoals Fred Korthagen heeft uiteengezet in zijn boek Leren van binnenuit moet daarbij aandacht voor rationaliteit samengaan met aandacht voor gevoelens en persoonlijke idealen. Pas dan kunnen de persoonlijke kwaliteiten van mensen, hun “psychologisch kapitaal”, volledig tot hun recht komen. En kunnen leraar en leerling een bijdrage leveren aan de wereld. Over wat dit concreet kan inhouden en wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk in het onderwijs gaat deze lezing.


Fred Korthagen is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht en oprichter van IML, het Instituut voor Multi-Level Learning

  • Wanneer: wo 23 maart2011, aanvang 19:00 uur.
  • Waar: Landgoed de Horst, Horstlaan 1, Driebergen. Op het terrein gaat u naar De Nieuwe Leerruimte (tegenover Parkeerterrein 1). Routebeschrijving op www.landgoeddehorst.nl
  • Kosten: € 20,-; te voldoen bij de entree; indien u een kwitantie wilt, kunt u dat in uw mail aangeven.
  • Informatie en reservering: info@nivoz.nl
Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie