profiel

Wilma van Esch


Wilma van Esch
Bekijk mijn profiel

twitter

Wie niet onder druk staat, kan veel beter naar zichzelf kijken hetkind.org/?p=63548

Ongeveer 57 minuten geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Zenmeester: hoe zorg je dat mens de ander gaat helpen?

1 december 2011

Wilma van Esch

Geplaatst in:

Bernie Glassman wil dat mensen  de ander de helpende hand gaan bieden. Daarvoor dienen ze uit hun ‘mindset’ te worden gehaald. Glassman, een Amerikaans zen-meester, werkt o.a. met straatretraites, waarbij deelnemers enkele dagen als daklozen over straat zwerven. En met Auschwitz-retraites: bij de gaskamers dagenlang met honderd man de namen van de slachtoffers uit WO II voorlezen. De Boedhistische Omtroep zond een documentaire over de man en zijn werk uit.

Ruim 20 jaar geleden stichtte Glassman in Yonkers, New York, een centrum voor werklozen, daklozen en aidspatiënten. Ook startte hij allerlei projecten zoals een bakkerij, die later miljoenen per jaar omzette, en zelfs brownies bakt voor het Witte Huis. Alle winst gaat naar de ontwikkeling van sociale projecten. De zenmeester is geboeid door de Arabische lente en probeert iets te doen met de beweging die nu ook in Palestina ontstaat.

Maar hij is het meest trots op het opzetten van cafés in diverse landen waar thuislozen, rijken, professoren en kinderen uit de buurt regelmatig samenkomen. Hij traint mensen die zelf projecten willen opzetten, maar het liefst doet hij de afwas of serveert hij in de cafés en soup kitchens. ‘De mate waarin iemand verlicht is, is af te meten aan in hoeverre deze persoon een ander helpt. Echt fysiek helpt.’ Dat is voor Bernie Glassman de diepere vorm van boeddhisme.

Bekijk hier de film (29.54), die eerder is uitgezonden door de Boeddhistische Omroep op 13 november 2011.

Deze bijdrage is aangeleverd door Wilma van Esch

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie