profiel

Joop van Duijn


Joop van Duijn
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Nieuwe Biologie: ‘Hoe gedachten je leven bepalen’

31 januari 2012

Joop van Duijn

Geplaatst in: Legitimering

Binnen de biologie wint een nieuw en verstrekkend paradigma terrein. Bruce Lipton, een bekende Amerikaanse celbioloog, is een vermaard vertegenwoordiger van die ‘Nieuwe biologie’. Vanuit zijn perspectief zullen we niet langer geërgerd over de rol van aanleg en omgeving discussiëren, omdat we zullen beseffen dat de volledig bewuste geest zowel aanleg als omgeving de baas is. Arend Landman, die een blog aan Liptons werk heeft gewijd, denkt dat de mensheid een even diepgaande verandering zal beleven als toen de platte aarde met de werkelijkheid van een ronde aarde te maken kreeg.

Binnen de biologie wint een nieuw en verstrekkend paradigma terrein. Bruce Lipton, een bekende Amerikaanse celbioloog, is een vermaard vertegenwoordiger van die ‘Nieuwe biologie’. Hij schrijft daarover in zijn boek ‘De biologie van de overtuiging, hoe gedachten je leven bepalen’. Ik vind het een belangwekkend boek. Daarom geef ik hieronder een samenvatting aan de hand van fragmenten uit de publicatie. In dit boek zal ik de spreekwoordelijke lijn in het zand trekken. Aan de ene kant is er de wereld zoals die bepaald wordt door het neodarwinisme, dat het leven ziet als een niet-eindigende strijd tussen vechtende biochemische robots. Aan de andere kant van de lijn bevindt zich de ‘Nieuwe Biologie’, die het leven ziet als een reis op coöperatieve grondslag van krachtige individuen die zichzelf kunnen programmeren om een vreugdevol leven te creëren.

Wanneer we die lijn overgaan en de ‘Nieuwe Biologie’ werkelijk begrijpen, zullen we niet langer geërgerd over de rol van aanleg en omgeving discussieren, omdat we zullen beseffen dat de volledig bewuste geest zowel aanleg als omgeving de baas is. En ik denk dat de mensheid tevens een even diepgaande paradigmaverandering zal beleven als toen een beschaving van de platte aarde te maken kreeg met de werkelijkheid van een ronde aarde. Positieve gedachten hebben een diepgaand effect op het gedrag van de genen, maar alleen wanneer ze in overeenstemming zijn met onbewuste programmering. En negatieve gedachten hebben een overeenkomstig krachtig effect. Er bestaat geen twijfel over dat mensen een enorm vermogen hebben om met passie en volharding aan onjuiste overtuigingen vast te houden, en hyperrationele wetenschappers zijn daar niet immuun voor. Ons goed ontwikkelde zenuwstelsel onder leiding van de grote hersenen impliceert dat ons gewaarzijn gecompliceerder is dan dat van enkelvoudige cellen. Wanneer ons unieke menselijke denkvermogen wordt ingezet, kunnen we ervoor kiezen de omgeving op verschillende manieren waar te nemen, anders dan bij afzonderlijke cellen het geval is, waarvan het gewaarzijn meer reflexmatig is.

Ik was opgetogen, in het nieuwe besef dat ik de manier waarop mijn leven verliep kon veranderen door mijn overtuigingen te veranderen. Ik kreeg onmiddellijk energie doordat ik besefte dat een wetenschappelijk gefundeerde weg was die mijn rol als permanent ‘slachtoffer’ zou veranderen in een nieuwe rol als ‘medeschepper’ van mijn bestemming. We  beleven opwindende tijden, want de wetenschap verbrijzelt nu oude mythen en herformuleert fundamentele overtuigingen inzake de menselijke beschaving. De overtuiging dat we broze biochemische machines zijn die door genen worden bestuurd maakt plaats voor het inzicht dat wij krachtige scheppers van ons leven zijn en van de wereld waarin we leven. Ik zal nooit het brokje kennis vergeten dat ik in 1967 ontving toen ik op de eerste dag op de universiteit leerde stam cellen te kloneren. Ik had er decennia voor nodig om te beseffen hoe wezenlijk dit schijnbaar eenvoudige brokje kennis voor mijn werk en mijn leven was. mijn professor, mentor en volleerd wetenschapper Irv Konigsberg was een van de eerste cd biologen die de kunst van het kloneren van stam Ellen beheerste. hij vertelde me dat wanneer de opgekweekte cellen die je bestudeert ziek zijn, je voor de oorzaak eerst naar de omgeving van de cel kijkt, niet naar de cel zelf. Keer op keer leerde ik hoe wijs de boodschap van Irv was. wanneer ik voor mijn cellen een gezond milieu schiep, floreerden ze; wanneer ik het milieu aanpaste, leefden deze ‘zieke’ cellen weer op. De meeste de biologen kenden deze wijsheid in verband met de technieken van weefselkweek niet. En wetenschappers wendden zich duidelijk af van het beschouwen van milieu-invloeden nadat Watson en Crick de genetische code van het DNA bekend hadden gemaakt. Zelfs Darwin gaf tegen het eind van zijn leven toe dat zijn evolutietheorie de rol van het milieu tekort had gedaan.

Lees verder

Dit artikel is afkomstig van de website van Arend Landman, die zichzelf als enterbrainer ziet. Enterbrainment gaat verder dan entertainment, want het gaat niet alleen om amuseren, maar ook om informeren, inspireren en transformeren.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie