profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
En nu willen we allemaal een iPad, toch!?

18 februari 2012

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving,
De komst van de iPad ontlokt bij velen schitterende vergezichten over de verbetering van het onderwijs. iPads in het onderwijsproces zorgen echter deels voor dezelfde technische en organisatorische uitdagingen als laptops, denkt Joop van Schie in een bijdrage op Kennisnet. Zijn ervaring in het kort: heel blij in het begin, en eigenlijk ook wel een beetje teleurgesteld over de echte meerwaarde van al die apparatuur.

In de aanloop naar de eerste pilots rondom tablets heb ik me weer eens ingelezen over de invoering van laptops in het voortgezet onderwijs. Veel echte vernieuwingen in den brede heeft dat geloof ik nog niet opgeleverd. In het verleden hebben vooral systeemmanagers en schoolleiders zich nogal eens vergist in de technologische, financiële, organisatorische en onderwijskundige aspecten van de invoering van mobiele werkstations. Vooral het onderwijskundig aspect van het gebruik van laptops is veronachtzaamd.

Een anekdote ter illustratie van een van de vele technologische problemen. Een fors aantal jaren geleden zijn er in het Verenigd Koninkrijk een aantal grote projecten geweest met laptops in de klas. Docenten konden zich een set aan laptops voor zichzelf en de gehele klas verwerven door een goed projectvoorstel te schrijven. Enige tientallen gelukkigen stonden te popelen om de dozen uit te pakken en de laptops te gaan gebruiken. Ik sprak in die tijd een keer met zo’n geluksvogel. Zij vertelde me hoe blij ze waren toen de laptops in de school aankwamen en ze met de gehele klas stuk voor stuk de machines uitpakten, ze aansloten op…?

Dat was het eerste wat mis ging. Niet genoeg stopcontacten! De conciërge kwam al snel met een heel stel stekkerdozen, verbond die aan elkaar, legde deze als kerstversiering door de klas, sloot alle laptops aan en stopte de stekker in het stopcontact. Toen ging het echt mis. In een aantal lokalen gingen alle werkstations uit. Er is meer stroom nodig om al die mobiele stations op te laden. Liefst niet allemaal tegelijk. De inzet van laptopkarren met aangestuurde inschakeling van de batterijladers verhelpt veel, maar ze zijn groot en duur en gemakkelijk in te laden door snelle jongens.

Veel managers hebben lang gedacht dat de invoering van laptops een besparing zou opleveren, vooral door de reductie van vaste werkstations en het verleggen van de kosten naar leerlingen.  Tot op vandaag is de situatie nauwelijks veranderd en het aantal vaste werkstations alleen maar opgelopen. De kosten rijzen daardoor fors de pan uit. Ook bleek in de loop van de tijd dat er nogal wat onderhoud aan de nieuwe spullen zat die je nodig hebt om zoveel mobiele stations te bedienen.

Een groot probleem was en is de aanschafprijs van een laptop. Zij zijn weliswaar fors in prijs gedaald maar een machine van enige kwaliteit is fors duurder dan een vast werkstation met dezelfde mogelijkheden. Ook het beheer is duurder en de technische ondersteuning vraagt meer tijd en geld. Heel vaak wordt dit probleem in de argumentatie omzeild door te stellen dat de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van vaste werkstations minder worden naarmate er meer mobiele stations komen. Ook het overbodig maken van vaste netwerkaansluitingen zou besparen. Niets is minder waar. Een aantal door mij uitgewerkte scenario’s laat zien dat op zijn minst 20% van de vaste stations noodzakelijk blijft omdat domweg niet iedere student een laptop wil, nodig heeft of kan betalen.

Een eenvoudig praktisch probleem is het opbergen van je laptop als je hem niet nodig hebt. Wat doe je met je laptop tijdens de gymnastieklessen. De plaatsing van kluisjes is zo’n post die niet iedereen voorziet. Al snel bleek dat het nog niet zo eenvoudig lesgeven is aan een groep kinderen die meer bezig is met de computer dan iets anders. Ook was de aandacht tijdens de les niet altijd naar wens en het bleek nog niet zo eenvoudig om geschikt leermateriaal en goede software te vinden. Veel leerkrachten in het basisonderwijs vinden het vervelend dat leerlingen van alles kunnen doen achter de laptop terwijl zij voor het bord staat les te geven.

In het voortgezet onderwijs ligt dat misschien iets anders, maar ook daar zullen niet alle leerlingen een laptop hebben, er altijd sprake is van storingen en er altijd leerlingen zijn die de machine kwijt of vergeten zijn. Een docent Engels vertelde me ooit dat hun grootste probleem te maken had met de onveiligheid van hun leerlingen. In die periode werd je als kind gewoon beroofd van je laptop als je de school uit kwam.

In het kort: heel blij in het begin, en eigenlijk ook wel een beetje teleurgesteld over de echte meerwaarde van al die apparatuur ineens in je klas.

En nu willen we allemaal een iPad, toch!?
Met deze titel gaf Seton Hill University een presentatie over de ervaringen van teachers met de invoering van de iPad in de afgelopen drie jaar. Zij waren de eersten in het opzetten van een project op die schaal, samen met Apple en nog een paar grote bedrijven voor ondersteunende technologie. Om het gebruik te ondersteunen hebben ze een robuust draadloos netwerk ontwikkeld met een geweldige bandbreedte. Er zijn plannen om de staf te ondersteunen en bij te scholen.  Lees verder

Joop van Schie is verbonden aan het Albeda College en aan onderwijskundig Adviesbureau COCON

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie