profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Annette van Valkengoed


Annette van Valkengoed
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Verslag van feestelijke opening IKC Laterna Magica in Amsterdam

21 maart 2012

Rikie van Blijswijk

Na zeven verhuizingen en zeven jaar hard werken aan het concept, de teamopbouw en de uitdagende leeromgeving heeft het Integraal Kind Centrum (IKC) Laterna Magica de deuren van haar definitieve locatie in Amsterdam op 9 maart 2012 feestelijk geopend. Rikie van Blijswijk was één van de genodigden en doet verslag van haar bezoek aan deze prachtige school.

Ik word verwelkomd in een nieuw gebouw met mooie kleuren en een zorgvuldige inrichting. Daarin is sinds november 2011 het IKC Laterna Magica gehuisvest. Annette van Valkengoed, de directeur, vertelt in haar welkomstwoord dat het team naast veel ervaring met verhuizingen, ook veel geleerd heeft over en tijdens de bouw van de school. Amelie heeft de eerste paal geslagen? Tijmen riep bij het feest van het hoogste punt uit: ‘Het lijkt wel een grot. Regent het ook in het nieuwe gebouw?’

Meteen toen het gebouw (Jeanne Dekkers architectuur) betrokken kon worden is de traditionele knip tussen het kinderdagverblijf en de school eruit gehaald en heeft elk kind een vaste coach én een schaduwcoach in de jaren dat hij/zij op school verblijft.

Dat de integratie van kinderdagverblijf, voor-, tussen- en naschoolse opvang én een school voor Natuurlijk Leren veel perspectief biedt voor de kinderen laat het filmpje van Zoë en Ruby-Jane zien, dat Annette presenteert aan de genodigden. Daar waar andere leerlingen graag kippen en konijnen rond de school willen zien, dat ook gerealiseerd is, zagen deze 5-jarigen wel wat in het werk op een echte baby-crèche. Ze pakten meteen hun kans om daar naar binnen te gaan en er eens goed rond te kijken. ‘Mogen we hier stage lopen?’ vroegen ze aan de leidsters. Steffi, de coach, liet hen weten dat ze echt moesten solliciteren en bedenken wat ze wilden leren. In de videoboodschap van Zoë en Ruby-Jane zijn ze daar duidelijk in.

Hun stage is in volle gang en met trots vertoeven ze nu tussen de baby’s, laat Annette van Valkengoed weten. Ze voegt er aan toe dat dit maar één voorbeeld is van zelfsturing in het IKC, waar kinderen voortdurend worden uitgenodigd om plannen  te schrijven en deze ook echt te verwezenlijken. De kinderen leren op deze school in de praktijk.

Initiator van Laterna Magica en tegenwoordig wethouder van Almere, René Peeters, houdt een voordracht ter gelegenheid van de opening van Kindcentrum Laterna Magica, Amsterdam IJburg, getiteld ‘De evenwichtsbalk’. Daarin verwelkomt hij alle gasten, die 1.79 meter meten. Anderen dienen zich daarin aan te passen. Door dit ver door te voeren laat Peeters zien dat een gemiddelde als individuele norm niet werkt. Dat inzicht was de basis voor dit initiatief. Leeshier verder.

‘Met de toekomst voor ogen, bouwen we een brug terwijl wij erop lopen’.

Laterna Magica is volop in ontwikkeling en bij de opening presenteert de school met trots de huidige stand van zaken in een symposium. Genodigden kunnen kiezen uit zes workshops.

Wat maakt Natuurlijk Leren tot een succes? is de startvraag van Prof. dr. Luc Stevens aan het begin van zijn workshop. Het antwoord ligt besloten in 50 jaar onderwijsresearch, zowel nationaal als internationaal, dat veel bevestigt wat we allemaal wel weten: de persoon van de leraar. Mooie programma’s leiden tot niets, zonder de bezieling van een leraar. Finland is op dit moment een toplocatie voor onderwijs om te bezoeken. De kern van het succes in Finland is de leraar, die om toegelaten te worden op de opleiding, geselecteerd wordt op pedagogische criteria!

Leerlingen leren en ontwikkelen zichzelf, maar nooit alleen. De leraar kan maar één ding doen: beginnen bij het begin. En dat is een relatie met de leerlingen opbouwen. Vertrouwen: dat is het sleutelwoord: daar worden kinderen rustig van. Daarna kan de leraar de leerlingen raadplegen over hun ontwikkeling en hun verwachtingen. Dat is effectief werkzaam: als leerling doe je het zelf, maar nooit alleen, want jouw leraar is er! Het verhaal van Miss A is hierbij illustratief: lees hier verder.

Ik ga op onderzoek uit in de school en kom terecht bij een film over Natuurlijk leren in het IKC. Twee enthousiaste coaches/unitleiders bieden een presentatie over zelfsturing van kinderen, de leesclub, over het houden van workshops door de kinderen, over de prestaties die zij kiezen en uitvoeren over de Willem Wever-vragen. Deze unit is uitdagend ingericht met veel gevoel voor sfeer en praktisch gebruik. Alle materialen zijn overzichtelijk geordend en het werk van de kinderen is nadrukkelijk aanwezig. Er blijkt respect en waardering uit. Dat geldt voor alle units overigens.

In een andere ruimte word ik deelgenoot van een film, die in opdracht van het APS en Andere Tijden gemaakt is van het Integraal Kindcentrum, zowel van de Sterrenschool als van Laterna Magica. Daarbij wordt het verschil aangegeven met een brede school. Verhelderend, interessant, maar zeker ook liefdevol gemaakt.

Na de workshops wordt de officiële opening verricht door de huidige wethouder en de voorzitter van het schoolbestuur, omlijst door ballonnen, een hapje en vooral de champagne.

Hetkind wenst Laterna Magica veel succes met het verder bouwen aan de brug, terwijl team en directie erop lopen en gaan ervan uit dat velen mee gaan lopen.

Tekst: Rikie van Blijswijk. Foto’s: team Laterna Magica. M.m.v. Sebastiaan van Tongeren, zie foto rechts:


 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie