profiel

Jan Schalkx


Jan Schalkx
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Valkuil: resultaatgerichte waardering in het onderwijs

22 maart 2012

Jan Schalkx

Geplaatst in: Legitimering

Aan de hand van experimenten met kinderen legt de Amerikaanse psychologe Carol Dweck een belangrijke oorzaak van faalangst bloot. Hoe de aandacht voor resultaat “killing” is voor motivatie en zelfvertrouwen. In onderstaande video-illustratie laat Dweck de effecten zien. Jan Schalkx koppelde er zijn eigen ervaring aan vast. Zijn bijdrage.

Als ik vroeger een goed rapport had, ging ik altijd naar mijn oma verderop in de straat. Ze monsterde dan boven haar brilletje de cijfers. “Ooh jongen, wat ben jij toch slim!”, hoor ik haar nog steevast zeggen. “Ons Jantje is zo knap.”

Ik voelde me dan blij en ongemakkelijk tegelijk. Blij vanwege het compliment. Ongemakkelijk, omdat ik wist dat ik deze prestatie weer zou moeten waarmaken. Wat, als het resultaat de volgend keer niet zo brillant zou zijn? De paar centen, die ik dan van haar kreeg verzachtten de pijn en dat was mooi meegenomen.

Hier ligt een oorzaak van veel van mijn onzekerheid. Het moeten voldoen aan een bepaalde standaard. Ik kwam uit een resultaatgericht milieu. “Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje. Behalve als je goeie cijfers hebt.”, zei mijn moeder dan.

Een mooi cijfer, een goede CITO. Het heeft mijn schoolloopbaan behoorlijk gekleurd.

Ik heb drie jaar enorm mijn best gedaan om tot de brillante toplaag van de  school te behoren. Daarna knapte ik af. Als puber stelde ik terecht de vraag: “Waar doe ik het allemaal voor?”

Ik was mijn motivatie en natuurlijke leergierigheid kwijtgeraakt.

In haar boek “Mindset: The New Psychology of Success” legt Dr. Carol Dweck  uit wat het effect is van resultaatgerichte beloning en aandacht. Haar theorie gaat uit van twee vormen van mindset, een fixed en een growth mindset.  Zie voor een video-illustratie de volgende link.
ER is een mooie vertaling van haar werk uitgekomen bij uitgever SWP.

Dit is een bijdrage van Jan Schalkx.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie