profiel

Alette Baartmans


Alette Baartmans
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Grand finale van #geenschool-project in Utrecht

27 april 2012

Alette Baartmans

Geplaatst in: Partnerschap,

Vrijdag – vandaag dus – is de grande finale van het #geenschool-project! Om 12:00 uur is iedereen welkom in het Academiegebouw aan het Domplein 21 in Utrecht (naast de Domkerk). Tijdens de finale laten we aan de hand van filmbeelden zien wat we tijdens de week hebben gedaan, is er een debat over vernieuwend onderwijs en houden we een kleine persconferentie. U bent van harte welkom!

In dit bericht geeft de projectorganisatie een update over al het mooie dat er tot nu is gebeurt in de #geenschool-week.  Het is de week waarin we een middelbare school in Nederland hebben overvallen voor een week lang het onderwijs van de toekomst.

Afgelopen maandag hebben we de #geenschool-week afgetrapt met een hele bijzondere zintuigenspeurtocht door de school. De leerlingen – 4 en 5 vwo – werden compleet overrompeld en wisten niet goed wat ze hier nou van moesten denken.Ze waren wel super nieuwsgierig naar wat er zou komen en veel van hen vonden het een mooie actie. Direct daarop volgde een optreden van de meest duurzame artiest van Nederland, Florian Wolff. Dat was heel gaaf, ze hebben het er nog steeds over. Daarna ging FC de krachtpatsers aan de slag met de leerlingen voor een sessie over talenten.

‘S-middags werden de leerlingen gekoppeld aan hun persoonlijke coach en gingen ze op pad om hun skills en hun bucketlist vorm te geven. Een mooi beeld om alle leerlingen in de stad te zien met hun prikbordjes. Ze liepen aan het einde van de sessie terug de school in, en waar ze ‘s-ochtends nog wat argwanend waren was nu het zelfvertrouwen zo ontzettend groot! Het was zo tof om te zien wat die sessie, met een wildvreemd persoon, in zo’n korte tijd, met ze had gedaan. Voor het eerst in vijf jaar school kregen ze een coachings-sessie. Ze straalden!

We sloten de dag af met het openen van het klaslokaal van de toekomst en we hebben ze het doel en hun missie van de week verteld. “Ga met jouw groep aan de slag en verwezenlijk een droom van jouw generatie!”

Check hier het verslag van dag 1:

Dag twee werd geopend door Anton Philips, de 80-jarige kleinzoon van de oprichter van Philips. Hij vertelde tijdens het ontbijt op school een verhaal over zijn ervaring met onderwijs en waarom het zo essentieel is dat we ook kijken naar wat we wíllen in plaats van alleen naar wat we kúnnen.  Daarna heeft Alex van Boomerang Cards een inspirerende talk gehouden en zijn de helden van Mindset met de kids aan de slag gegaan in creatieve sessies om hun ideeën en dromen vorm te geven.

Het was voor iedereen een heftige dag. Je zag dat door de druk die er op de leerlingen werd gelegd om met een idee te komen er in sommige groepjes strijd en irritatie ontstond. Ook wij hebben hier veel van geleerd. Gelukkig konden we de meeste barrieres overwinnen en hadden we ’s middags 10 groepjes met hele stoere ideeën.

Doordat we merkten dat deze dag van #geenschool ontzettend veel energie van de leerlingen eiste, hebben we helaas de geplande en hele gave Social Media Challenge moeten cancellen. We gaan dit nu in de nabije toekomst met ze doen.

Check hier het dagverslag van dag 2:

De woensdag begonnen we met een ontbijt en twee inspirerende talks van TedxYouth en Durftevragen. Direct daarna kregen de groepjes een opdracht om binnen één uur een videopitch van 1 minuut te maken waarin ze hun idee uitleggen die viral moest gaan. Het groepje met de meeste views zou een laptop winnen.

De meest briljante filmpjes verschenen. Een hele mooie grap was die van dit groepje:

Het had natuurlijk niets te maken met hun concept, maar werd wel vet vaak bekeken 🙂

De groepjes hebben daarna één voor één een presentatie gegeven aan het expert-panel, bestaande uit ondernemers, programmeurs en ideeënbegeleiders. Er kwamen briljante concepten langs, van oranje bier tot aan een popup-art concept op de Domtoren in Utrecht. Een van de groepjes, Think Orange, heeft een app gewonnen die nu wordt ontwikkeld door Q42.

Bekijk hier het interview met hen:

Dit is het dagverslag van dag 3.

Houd de facebook-page in de gaten voor de laatste statusupdates:

http://www.facebook.com/geenschool

Hopelijk tot morgen!

Alette & Patrique
#Geenschool

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie