profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

"Staan ML King en Gandhi niet op veel te grote hoogte om als moreel voorbeeld te kunnen fungeren?" #rolmodel noodzaak tot #identificatie

Ongeveer 6 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘Leerling Marja en minister Marja zeggen niet hetzelfde’

30 april 2012

Marcel van Herpen

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

Gemodelleerd naar Twan Huys’ College Tour, presenteert Marcel van Herpen momenteel het ‘Denk Groter Debat’. Met een handvol mooie gasten hadden hij en de studenten al gloedvolle gesprekken, maar Minister Marja van Bijsterveldt had Marcel nog wel langer willen spreken. En dan niet als gastheer, maar als betrokken onderwijsdier: “Er is geen relatie tussen beleid en wat er nodig is in de klas.”

Misschien was het mijn lastigste klus als presentator van de reeks Denk Groter Debatten van de Fontys Hogeschool en Omroep Brabant – het debat tussen Pabostudenten en Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt. Niet dat het niet klikte of dat het gesprek ongemakkelijke stiltes kende. Maar ik zat er als gastheer, terwijl ik, meer dan bij andere gesprekken, zelf in debat had willen treden. Het thema dat we bespraken raakte míjn kern: over het wezen van onderwijs had ik graag verder en dieper doorgesproken.

Ken Robinson zei het al in zijn fameuze TED-talk: we hebben allemaal grote gevoelens ten opzichte van onderwijs. Zelfs als we niet als leraar, schoolleider of begeleider op een school werken, hebben we immers allemaal onderwijs genoten. Voor een aanzienlijk deel van ons was dat vaak een “genieten” tussen aanhalingstekens en hebben de minder leuke ervaringen een langduriger na-ijleffect gehad dan de positieve.

Toen ze aan het begin van het gesprek iets mocht vertellen over haar eigen onderwijsbiografie, zat de Minister ook snel bij een vervelende episode: tot de vierde klas deed ze het goed op school, vertelde ze, maar toen kreeg ze een leerkracht die vooral oog had voor de meest kwetsbare leerlingen. Het niveau van de hele klas ging achteruit en zonder de broodnodige aandacht zakten ook de prestaties van de jonge Marja in. “Te weinig uitdaging, te weinig prikkeling”, vatte de Minister het samen.

Frappant om te zien hoe dergelijke ervaringen in je vroegste schoolcarrière medebepalend kunnen worden voor je wereldbeeld. Ergens halverwege kwam het gesprek op haar eigen protestante “niet praten maar poetsen”-attitude versus het katholieke “als je je best gedaan hebt, is het goed” van haar man. Voor Marja geen inspanningsverplichting, maar een prestatieverplichting. En dus is kwaliteitsverbetering in haar ministerschap gekenmerkt door een nadruk op opbrengstgericht onderwijs, op meer toetsing en prestatieafspraken, op rendement en meer contacturen.

Maar ergens klopte er iets niet: toen ze het had over haar bezuinigingen van driehonderd miljoen en haar plannen voor het passend onderwijs, suggereerde ze dat het niet erg hoeft ze zijn om meer leerlingen met een probleem in je klas te krijgen: een goede leraar weet te differentiëren, kan iedereen bijstaan en toch het niveau hoog houden. Daar zat een incongruentie ten opzichte van haar eigen biografie.

Sinds het klappen van het Catshuisoverleg zitten we in een nieuwe politieke werkelijkheid. Bezuinigingen op zich zijn volgens mij niet het grootste probleem. In wezen gaat het om één vraag: laat je kinderen doen wat ze kunnen doen? Als Marja in één gesprek deze twee verhalen kan vertellen, betekent dat dat er geen relatie bestaat tussen overheidsbeleid en dat wat er in de klas nodig is.

‘Meer toetsing’ is niet het antwoord op de vraag die de jonge Marja had in de vierde klas. Werkelijke kwaliteit begint bij een leraar die de ruimte krijgt om een relatie op te bouwen met al zijn leerlingen. Dat vraagt om politieke visie en om professioneel vertrouwen.

Marcel van Herpen is docent Pedagogische Tact, projectleider DuOO en EGO, medeoprichter NIVOZ en hetkind.

Voor een weergave van het Denk Groter Debat met Marja van Bijsterveldt op de Fontys Hogeschool in Eindhoven, uitgezonden door Omroep Brabant, klik hier

De Uitzending met Emile Roemer is HIER NU te zien:

http://www.omroepbrabant.nl/?epg/3231202/Denk+Groter+Debat.aspx

Uitzenddata

Emile Roemer 14 april (15.30 uur) – 15 april (17.55 uur) – 18 april (21.54 uur)
Marja van Bijsterveldt 21 april (15.30) – 22 april (17.55 uur) – 25 april (21.54 uur)
Mart de Kruif 5 mei (15.30 uur) – 6 mei (17.55) – 9 mei (21.54 uur)
Minke Booij 19 mei (15.30 uur) – 20 mei (17.55) – 23 mei (21.54 uur)
Albert Verlinde 26 mei (15.30 uur) – 27 mei (17.55) – 30 mei (21.54 uur)
Theo Maassen 2 juni (15.30 uur) – 3 juni (17.55) – 6 juni (21.54 uur)

Komende Opnames:

Albert Verlinde 21 mei
Theo Maassen 22 mei

De debatten worden live gestreamd. Kijk op: http://www.fontys.nl/over.fontys/denk.groter.debat.aspx


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie