profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Waak voor sociale pijn die lesgeeft aan sociale pijn hetkind.org/?p=59614

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Logboek vmbo-leraar: geen fusie, maar via visie naar praktijk

16 juli 2012

Tjeu Seeverens

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Vijf vmbo-locaties worden in Heerlen en Kerkrade onder één paraplu gebracht. Niet op basis van een traditionele fusie, maar vanuit een door docenten zelf ontwikkelde visie. Maar acht ankerpunten en een groep enthousiaste docenten betekent niet dat alle medewerkers direct enthousiast zijn.‘ Past dat nieuwe pedagogisch/didactisch model wel bij mij? Durf en wil ik het eigenaarschap van het leerproces wel te delen met leerlingen en ouders?’ Over de start van het Beroepscollege Parkstad Limburg op de eigen locatie, een eerste bijdrage van Natasja Jacobs (locatie Brandenberg).

Natasja Jacobs is een onderwijskundige duizendpoot. Ze is op Brandenberg afdelings- én zorgcoördinator en lid van het team van docenten dat in het afgelopen schooljaar elke woensdag bij elkaar kwam om de geformuleerde visie te vertalen naar de onderwijspraktijk. Een fantastische kans, realiseerde ze zich. En tegelijk een kwetsbaar proces. ”Als je elke woensdag over al die ideeën in een kleine kring kunt nadenken, loop je namelijk het gevaar dat je te ver voor de troepen uit loopt. In de veel situaties was het vaak het management dat onderwijsvernieuwing communiceert. In deze situatie worden wij, de leden van team 1, vooral aangesproken op de ontwikkelingen van het Beroepscollege. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De weerstand bij andere leraren wordt ook op ons geprojecteerd. We wisten bovendien niet altijd wat we wel en niet mochten zeggen.”

Deze volstrekt nieuwe situatie vroeg steeds weer om nieuwe kleine én grote beslissingen. ”Een verandering kost dan soms langer tijd dan je graag zou zien. Pioniers willen van nature sneller handelen.” Op Brandenberg kwam volgens Natasja Jacobs de omslag na een succesvolle studiedag. “Directeur Vera Heijenrath gaf toen de duidelijkheid die het team nodig had. “We gaan vanaf nu,  op onze manier,  keihard werken aan de acht ankerpunten. Brandenberg is dus als locatie óók Beroepscollege.”

”Wij hebben als school het voordeel dat we een goed functionerende teamstructuur hebben. In al die teams zijn de  acht ankerpunten aan de orde geweest. Per ankerpunt is beschreven waarin we al goed zijn en waaraan we op korte en wat langere termijn moeten werken. Dat is gebundeld in het document ‘Sterk & Werk’, zodat elke medewerker kon lezen waar onze kracht ligt (Sterk) en wat er nog moet gebeuren (Werk). Uiteindelijk zijn al die punten teruggebracht tot zes speerpunten, waaraan per speerpunt een werkgroep is gekoppeld.
Bijvoorbeeld: hoe kunnen we leerlingen meer verantwoordelijkheden geven, betrekken bij toezicht en studiebegeleiding?
En: hoe kunnen we er in het kader van talentontwikkeling voor zorgen dat leerlingen in bepaalde vakken extra certificaten kunnen behalen?

Het mooiste van alles is dat je ziet dat iedereen in beweging is gekomen. ‘Het zal mijn tijd wel duren’ is er op Brandenberg niet meer bij.  En wat heel goed is, is dat je nu veel eerder ontdekt wat er binnen onze locatie bij collega’s allemaal aan mooie dingen gebeuren.  Er werden op onze school al echte coachingsgesprekken met leerlingen gehouden. En sommige ouderavonden waarop het gesprek niet door de docent, maar helemaal door de leerling is voorbereid. Alleen wisten we dat onvoldoende van elkaar.”

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie