profiel

Erica Aalsma


erica
Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderwijsconcept waarbij leraren op een bepaalde manier 'in de wereld zijn' . Inspiratie vooraf aan de Masterclass op 5 april in Leiden. Welke plek heeft verwondering in het curriculum? En hoeveel ruimte is er voor een onderbreking van het lesrooster? linkedin.com/pulse/een-onde…

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
‘Critical friend’ in Waterfabriek van toegevoegde waarde bij professionaliseren

14 augustus 2012

erica

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

In de Waterfabriek in Den Bosch is met succes een (relatief) nieuw concept van professionaliseren toegepast: de critical friend. Critical friends zijn belangeloze deskundigen ‘van buiten’ die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Frans Jansen en Erica Aalsma hebben in opdracht van LOOK (voorheen Ruud de Moor Centrum) hun ervaringen en visie beschreven in een onderzoeksrapport.

‘Inzet van critical friends bij professionaliseren van leraren’, beschrijft het werken met critical friends in de Waterfabriek van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.

Critical friends zijn belangeloze deskundigen ‘van buiten’ die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Leraren ontwikkelen daardoor een kritische blik op hun eigen gedrag en houding. De dialoog gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. Een critical friend is dus zeker geen leidinggevende of iemand die een superieure kennis etaleert. De ervaringen bij de Waterfabriek met dit fenomeen zijn zeer positief.

Lees hier mee:

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie