inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Erica Aalsma


erica
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Ongeveer 2 weken geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Critical friend’ in Waterfabriek van toegevoegde waarde bij professionaliseren

14 augustus 2012

erica

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

In de Waterfabriek in Den Bosch is met succes een (relatief) nieuw concept van professionaliseren toegepast: de critical friend. Critical friends zijn belangeloze deskundigen ‘van buiten’ die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Frans Jansen en Erica Aalsma hebben in opdracht van LOOK (voorheen Ruud de Moor Centrum) hun ervaringen en visie beschreven in een onderzoeksrapport.

‘Inzet van critical friends bij professionaliseren van leraren’, beschrijft het werken met critical friends in de Waterfabriek van het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch.

Critical friends zijn belangeloze deskundigen ‘van buiten’ die met leraren regelmatig praten over hun zichtbare werkgedrag, zonder daar een waardeoordeel aan te hangen. Leraren ontwikkelen daardoor een kritische blik op hun eigen gedrag en houding. De dialoog gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. Een critical friend is dus zeker geen leidinggevende of iemand die een superieure kennis etaleert. De ervaringen bij de Waterfabriek met dit fenomeen zijn zeer positief.

Lees hier mee: