profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Zesdelige docudrama: ‘Help, ik ben leraar’

22 augustus 2012

Rikie van Blijswijk

Peter Hoefnagels is docent Nederlands en mentor aan het VMBO.  Hij is een man met een eigen kijk op het onderwijs en met onconventionele lesmethodes.  Hoefnagels zoekt grenzen op waar een ‘normale’ leraar dit wellicht zal laten.Deze  zesdelige docuserie van de NTR – elke zondag om 18.50 uur op Ned 2. – verkent hoe ver je kunt gaan om leerlingen te raken en te inspireren.   Met humor, uitdaging en confrontatie… 

Hoefnagels daagt de leerlingen uit en is uitgesproken in zijn aanpak. Hoe ga je om met lastige pubers? Hoe maak je moeilijke onderwerpen bespreekbaar? Hoe houd je de aandacht van de leerlingen vast?

Hoefnagels’ aanpak is controversieel. De ene leerling loopt met hem weg, de andere leerling zit liever achterin zijn klas. In de docentenkamer is zijn manier van lesgeven geregeld voer voor discussie. Deze  zesdelige docuserie van de NTR verkent hoe ver je kunt gaan om leerlingen te raken en te inspireren.   

De zes afleveringen zijn elke zondag vanaf 19 augustus te bekijken, om 18:50 uur op Nederland 2 en worden uitgezonden door de NTR.

De eerste uitzending (19 augustus) ging over homoseksualiteit.

Een leerling scheldt tijdens de les een medeleerling uit voor homo. Hoefnagels gaat de discussie met de klas aan. Dit ontaardt in een vechtpartij tussen twee leerlingen. Hoe Hoefnagels dit oplost kunt u hier nogmaals bekijken.Op deze site van de NTR vindt u tevens meer informatie over deze serie.

De eerstvolgende uitzending is Help, ik ben leraar: hoofddoek op, petje af. Nederland 2,  Zondag 26 Aug 2012, 18:50 – 19:25

Als Hoefnagels vraagt of Marieke haar pet af wil doen, weigert ze. Zij vindt dat als haar klasgenote een hoofddoek mag dragen, zij het recht heeft een pet op te houden. Hoefnagels begrijpt haar standpunt, maar moet zich ook aan de regels houden. Wat doet hij?

De volgende uitzendingen hebben de volgende thema’s:

Seks en relaties (2 september)
Schoolverlaters (9 september)
Pesten (16 september)
Mobieltjes in de klas (23 september)

We zijn benieuwd naar uw reacties. Mail het kind: redactie@hetkind.org

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie