profiel

Edwin de Bree


Edwin de Bree
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Steeds opnieuw paste ik de buitenwereld aan naar hun belevingswereld’ hetkind.org/?p=51218

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Leren kinderen wel wat op een Sudburyschool?

2 september 2012

Edwin de Bree

 

De Sudburyscholen staan volop in de aandacht door de uitspraak van de Raad van State dat aan sudburyscholen niet aan de leerplicht kan worden voldaan. Door de krantenkoppen-insteek van de media wordt de complexe discussie rond Sudbury scholen vaak teruggebracht naar no-brainers als: De kwaliteit is niet goed op Sudburyscholen’ of ‘Ik zie kinderen gamen, moeten ze niet leren? of ‘Leren kinderen wel als ze niet gedwongen worden? Hieronder negen punten van Edwin de Bree om de discussie van meer diepgang te voorzien.

Edwin de Bree is betrokken bij De Koers in Beverwijk, een van de drie Sudburyscholen in Nederland.
Bij (bijna) elk punt plaatst hij een link naar info die het onderwerp uitdiept of toelicht.

1. Natuurlijk willen wij goed onderwijs voor onze kinderen. Wij zijn als ouders en docenten niet gek. Het betreft hier geen kwaliteitsdiscussie. We verschillen alleen van visie met de inspectie wat goed onderwijs is. En hoe je dat inzichtelijk maakt.

2. Onze kwaliteit past niet in de standaardmal van de inspectie. Kwaliteit vaststellen gebeurt op basis van criteria. Deze criteria worden vastgesteld vanuit een visie, een perspectief. Kwaliteit vaststellen is zo een exponent van een visie. Wij willen ook kwaliteit. We hebben geen kwaliteitsdiscussie, maar een visie discussie.http://www.redhetbasisonderwijs.nl/een-dozijn-redenen-om-te-tekenen

3. Onderwijs moet gaan over ontwikkeling van talenten en ontdekken van passie.Onderwijs is in de loop de jaren in dezelfde val getrapt als onze profit en non-profit organisaties. Het is de downsite van het industriële paradigma. Alles is meetbaar, planbaar, controleerbaar en dus maakbaar. Systemen en meetinstrumenten worden boven kinderen gesteld. Dat leidt tot afbrokkelende motivatie en betrokkenheid. Zo gaat er veel potentieel verloren. http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

4. In een snel veranderende wereld gaat het om leren leren. Voorheen ontwikkelde informatie zich langza(a)m(er) en was bereikbaar via boeken en mensen. Nu is informatie 24/7 beschikbaar voor iedereen en neemt de hoeveelheid informatie exponentieel toe. Iedereen moet continue leren en ontwikkelen om bij te blijven. Ook na school. Leren leren is essentieel. Huidige informatie memoriseren is een achterhaalde aanpak.http://www.slideshare.net/moravec/coleretilt-invisible-learning-slides

5. Leerverlangen, dus motivatie, is de bron van leren. “You can bring a horse to the water, you can’t force it to drink” zo is het ook met leren. In het onderwijs gaat veel tijd, energie, motivatie en potentieel verloren in het “forcing to drink”. Dat is contraproductief.http://jeroenkrouwels.wordpress.com/2012/01/21/hersenen-niet-geschikt-voor-klassikaal-onderwijs/

6. Onderwijs moet gaan over waarde kunnen creëren met kennis, niet over het uploaden van data. In het basis- en voortgezet onderwijs krijg je een diploma als je op het juiste (toets) moment informatie kan reproduceren. De kwaliteit van scholen wordt afgemeten aan hoe goed hun leerlingen hierin zijn. Zo is werkelijke ontwikkeling en unieke talenten en passie van kinderen ondergeschikt gemaakt aan een gestandaardiseerd, fabrieksmatig leerproces. Terwijl de samenleving wacht op mensen die creatief op basis van bestaande en nieuwe informatie oplossingen kunnen ontwikkelen voor de (steeds complexere) vraagstukken waar we voor gesteld worden. http://www.slideshare.net/moravec/coleretilt-invisible-learning-slides

7. Het geven van onderwijs is meer dan onderwijzen. Vroeger was de docent de ontsluiter van informatie. Dat is achterhaald door de tijd (en techniek). Docenten zijn één van de leerbronnen. Leren gebeurt altijd, overal. Informatie is 24/7 beschikbaar. Voor iedereen. Bij alles wat we doen leren we. Leren is een knopje dat niet uit kan. In natuurlijke staat wil ieder kind altijd leren. Wanneer formeel leren leidend wordt gemaakt, kan dat deze natuurlijke staat teniet doen. Dat is eeuwig zonde. Hoeveel mensen ken jij die een hekel hebben aan school (leren?). Een onhandige mindset in een snel veranderende omgeving. http://www.khanacademy.org/

8. Leren is een middel, niet een doel op zich. Wanneer leren het doel wordt, raakt de zin ervan uit zicht. Wanneer de zin uit zicht raakt, verdampt motivatie. Wanneer motivatie verdampt, is leren een worsteling. Wanneer je leert als gevolg van doelen die je jezelf stelt, is leren een spannend en uitdagend proces dat je met vallen en opstaan brengt bij het realiseren van je doelen. Dan vindt leren plaats vanuit nieuwsgierigheid en focus. Zoals je dat bij gepassioneerde mensen en hele jonge kinderen vaak ziet. En wat helaas bij schoolgaande jeugd vaak niet terug te zien is.http://lucstevens.wikispaces.com/7.1+Identiteitsontwikkeling

9. Spelen is gelijk aan leren. Overal in de natuur bereiden jonge dieren zich spelend voor op het leven. Mensen hebben dat een tijdje geleden afgeschaft. Eeuwig zonde, daarmee is een grote bron van leren geëlimineerd. http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201206/free-play-is-essential-normal-emotional-development?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Freedom-to-Learn+%28Freedom+to+Learn%29

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie