profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Making Shift Happen: ‘Wat voor paradigma is nodig?’

11 oktober 2012

gabrielletaus

Gabrielle Taus deelt hoogtepunten van het CBE-congres Making Shift Happen. Meer dan zeshonderd onderwijsbetrokkenen waren in Amsterdam voor een ‘zeer professioneel congres, met goede sprekers en enthousiasme’. Toch plaatst ze ook een kritische noot. ‘Ik miste echte betrokkenheid en bezieling. Het was vooral praten ‘over’, men bleef in de analyse. De ervaring, de persoonlijke toon en de stem van het kind kwamen er bekaaid af.’ 

Margareth de Wit – CEO van CBE Nederland – heette de bezoekers welkom. Daarna was het de beurt aan Andreas Schleicher, keynote OESO Directeur Onderwijs en PISA expert. Hij analyseerde het Nederlandse onderwijs in een internationaal perspectief. Met andere woorden ‘Wat is de stand van het Nederlandse onderwijs?

Schleicher wijst in zijn betoog vooral op de verandering in de vraag.  Hij introduceert de begrippen ‘routine manual‘, ‘nonroutine manual‘ en routine cognitive‘. De vraag daarnaar daalt sterk. Deze vaardigheden zijn het makkelijkst te onderwijzen en te testen, maar ook het makkelijkst om te automatiseren en te outsourcen. Wat de maatschappij steeds meer aan vaardigheden nodig heeft zijn van de categorie nonroutine analytic en nonroutine interactive. Zie slide rechts.

 

Daarnaast signaleert hij dat er in Nederland een significante relatie bestaat tussen social economic background en school performance. Maar ook binnen een groep scholen met dezelfde social economic background bestaan grote verschillen. – zie slide links.

Andy Hargreaves en Michael Fullan presenteerden hun nieuwe boek ‘Professional Capital’, over hoe onderwijsvernieuwing bereikt zou kunnen worden door aandacht te besteden aan het professionele kapitaal van scholen: de leraar/docent.

Professional Capital is een vlijmscherpe kritiek op falende onderwijsvernieuwing in vele landen en een krachtig pleidooi voor de enige mogelijke strategie die de oplossing biedt. Hargreaves en Fullan zetten onomstotelijk uiteen waarom de enige mogelijke weg voorwaarts waardering van en investering in de leraar is.

Taus: ”Het begint met het erkennen van de complexiteit van lesgeven en de noodzaak om te investeren in de ontwikkeling van de leraar. Daarna wijzen ze op het belang van social capital en de rol van de schoolleider in het creëren van social capital (open, veilige cultuur in de school waarin leraren met en van elkaar leren).

Enkele quotes van Hargreaves en Fullan waren:

”Social capital adds value to human capital”

 ”Professional autonomy within a collaborative culture”

”Use the group to change the group”

Op de vraag hoe om te gaan met het huidige systeem antwoordde Fullan: ‘’You are stuck with the policies, not the mindset behind the policies. Use these policies for your own mindset. A strong community that is well lead towards a common purpose will find ways to deal with these instruments.”

Andy Hargreaves liet de zaal achter met de opmerking: Most countries that succeeded in changing their education system started with a paradigm shift. Zijn vraag: What paradigm shift is needed in the Netherlands?

Bekijk hier een video-impressie van de dag of lees het gedicht over Making Shift Happen van dichter en bloemlezer Ruben van Gogh.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie