profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 16 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Complimentjes als brandstof’

13 oktober 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 4: ‘Complimentjes als brandstof’.

Donderdag 2 augustus

Vanmorgen is het de beurt aan de groepen 4/5 om naar Villa Zebra te gaan. Voor groep 6/7 staan er bedrijfsbezoeken in de planning. Bijvoorbeeld aan het Art Hotel dat aan de Maashaven ligt, maar ook aan de nabijgelegen brandweerkazerne. Juf Marleen loopt er heen, gevolgd door een sliert dartelende kinderen. Iedereen is goed gemutst, want de brandweerkazerne, dat belooft wat.

De klas wordt door een stoere, vrolijk grappende brandweerman onthaald op koffie, thee en warme chocolademelk. Een stuk of zes collega’s staan verderop in de zaal met de armen over elkaar glimlachend toe te kijken. Na een korte introductie gaat de videorecorder aan voor een korte voorlichtingsvideo. Brand is gevaarlijk, dat weten de kinderen wel, maar dat het ontstaan van brand uiterst verraderlijk kan zijn, zo verraderlijk zelfs dat je er wellicht niets of pas veel te laat iets van merkt, is betrekkelijk nieuw voor de meesten. “Denk je eens in dat je ’s nachts ligt te slapen terwijl er brand uitbreekt. Wie of wat wekt jou dan op tijd?”

“Weet je wel dat rook giftig is en vaker mensen doodt dan vuur? Goede rookmelders zijn daarom een must. Hebben jullie die al thuis,” zo vraagt een brandweerman de kinderen aankijkend? Veel kinderen schudden van nee. “Nou, rookmelders liggen in veel winkels voor een prikkie te koop. Vraag je vader er voor het eind van de week een te halen, het is voor je eigen veiligheid”.

De kinderen knikken geïnteresseerd. Ze grijpen tegelijk de gelegenheid aan om de brandweerlieden voor hun verslag te interviewen en fotograferen. Na de theorie is het tijd voor de praktijk. Beneden hebben de brandweerlieden een simulatieruimte voor de kinderen ingericht. Daar leren ze hoe ze zich het beste kunnen voortbewegen wanneer je geen hand meer voor ogen ziet vanwege de rook. Buiten mag de brandweerspuit volop worden gebruikt en rijden de brandweerlieden met de kinderen rondjes in de brandweerwagen waarbij zelfs de sirene even aan mag. Tot slot krijgen alle kinderen vanuit het mandje van de ladderwagen op dertig meter hoogte een weids uitzicht over de stad cadeau.

Terug op school wachten die middag twee jonge pedagogen van Bureau Frontlijn op geïnteresseerde ouders voor een opvoedingsgesprek. Vier moeders met cultureel zeer verschillende achtergronden schuiven aan. Een stagiaire gaat erbij zitten om zo nodig te vertalen. Het gesprek gaat over het verschil tussen motivatie die van binnenuit en motivatie die van buitenaf komt. Leren wordt een moeilijk verhaal wanneer kinderen daar niet van binnenuit toe gemotiveerd zijn. Maar hoe motiveer je een kind van binnenuit? Het helpt wanneer je kinderen positief aanmoedigt en complimentjes geeft. Aan het einde van de bijeenkomst nemen alle ouders een complimententhermometer mee naar huis om thuis te oefenen. Gelukkig maar, want het geven van een goede begeleiding kan de school niet alleen af. Daar zijn de ouders hard bij nodig.

Dit is de vierde aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie