profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Pesten zou je de leerkracht kunnen verwijten, maar feit is dat het instituut onderwijs zélf kwetsbaar maakt voor pe hetkind.org/?p=59788

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Loon naar werken’

17 november 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 9: ‘Loon naar werken’.

Donderdag 9 augustus

De op een na laatste dag van de Brede Vakantieschool is aangebroken. De laatste taal- en rekenlessen vinden deze morgen plaats.

Ondertussen zijn er mensen in de weer in de gymzaal van de kleuterafdeling om de afsluitende tentoonstelling voor de ouders in te richten. Elke klas krijgt een eigen tafel waarop voorwerpen staan uitgestald die representatief zijn voor de lessen van de afgelopen twee weken. Direct achter de tafels, aan de muur, komen werkstukken op A3 formaat te hangen van leerlingen die daarin op beeldende wijze verslag hebben gedaan van hun meest indrukwekkende uitstapjes van de afgelopen weken. Tegelijkertijd wordt midden in de zaal  een beamer geïnstalleerd die non stop op een groot wit scherm aan de achterwand een fotocompilatie van de voorbije Brede Vakantieschool zal projecteren.

Wanneer de organisatie rond is, beginnen de ouders de zaal binnen te druppelen, al snel gevolgd door de juffen die met hun klassen massaal de ruimte binnenstromen. In totaal komen zo’n dertig ouders, waaronder drie vaders, op het evenement af. Ook zijn er enkele oudere zussen en broers van de kinderen te bekennen. De klassen hebben hun tafel snel gevonden. De beamer trakteert het publiek op een cocktail aan beelden van achtereenvolgens voetbalkunstenaar Soufiane Touzani, klassikale lessen, bedrijfsstages, Tiengemeten, judo en de tuin. Een mooi moment voor een speech.

Henk Oosterling neemt het woord en spreekt de aanwezigen toe. Hij doet kort verslag van de afgelopen twee weken, memoreert het elan en de goede sfeer waarvan nog steeds sprake is, bedankt ouders en medewerkers en verklaart de tentoonstelling voor geopend. De ouders drommen nieuwsgierig rondom hun kroost samen. De juffen vertellen, bijgestaan door de kinderen, over de afgelopen weken. Het wordt een mooie middag, waarbij de ouders een representatief beeld opdoen van wat hun kinderen zoal hebben geleerd. Na afloop lopen de juffen met hun klassen terug naar de lokalen voor de diploma-uitreiking. De ouders mogen mee. In de klas ontvangen alle kinderen persoonlijk een toespraak en felicitatie van hun juf voordat ze het diploma in handen gedrukt krijgen, ter herinnering aan de Brede Vakantieschool 2012.

Het certificaat is professioneel vormgegeven en ligt stevig in de hand. Op de witte voorzijde staan onder meer de gevolgde vakken met een lichtblauwe print als achtergrond. Op de achterzijde prijkt een vrolijke kleurenfoto van kinderen en medewerkers tezamen, genomen door de gerenommeerde Rotterdamse fotograaf Otto Snoek. Al met al vakwerk en daarom met recht loon naar werken voor de kinderen.

Dit is de negende aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie