profiel

Sarina Hoogendam


Sarina Hoogendam
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Dagboek Brede Vakantieschool: ‘Een klapzoen op de laatste dag’

24 november 2012

Sarina Hoogendam

De Rotterdamse wijk Bloemhof staat volgens rapporten te boek als probleemwijk. De gelijknamige school OBS Bloemhof vertrekt voor haar onderwijspraktijk wel vanuit die situatie, maar niet vanuit die analyse. De vraag is hoe potenties aan te spreken in plaats van preventief en curatief op te treden. Mogelijkheden creëren begint al vroeg. Afgelopen zomer vond de Brede Vakantieschool plaats, deels geïnitieerd door de betrokken Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity : twee weken lang gingen 52 kinderen in hun vakantie toch naar school. Een dagboek van Hanno Wisse. Dag 10: ‘Een klapzoen op de laatste dag’.

Vrijdag 10 augustus

De allerlaatste dag van de Brede Vakantieschool is uiteraard gereserveerd voor een  heel bijzondere trip. De bus rijdt vandaag naar  Amsterdam, naar het Science Center Nemo om precies te zijn. Speciaal voor kinderen biedt Nemo mogelijkheden om op speelse wijze met natuurwetenschap en techniek in aanraking te komen.

Buiten worden de kinderen uit voorzorg in kleine overzichtelijke groepjes over de begeleiders verdeeld. Binnen wacht een voor alle zintuigen overstelpend bombardement aan wetenschappelijke prikkels. Alles glimt, glinstert, beweegt en maakt geluid. De kinderen kunnen hun geluk niet op en rennen al gauw van hot naar her. Nadat de orde door de begeleiders weer enigszins is hersteld vervolgen de kinderen enthousiast hun verkenningstocht over de begane grond van het immense gebouw.

Een medewerker van Nemo geeft een workshop over vacuüm, met als hoogtepunt: wat gebeurt er wanneer je een Dickmann’s Zoen (negerzoen) vacuüm zuigt in een glazen stolp? Het antwoord: je krijgt een tot gigantische proporties opgepompte witte zoen, versierd met een paar scherfjes donkere chocolade. Laat je er weer lucht bij, dan implodeert de sneeuwpop in een flits tot een onooglijk hoopje witte smurrie. Maar er is veel meer te beleven. Met hoepels kun je enorme zeepbellen maken, jezelf er zelfs in opsluiten; er zijn bollen waarin je het kunt laten bliksemen door je vinger er tegenaan te houden; je kunt zelf water zuiveren in een waterzuiveringsinstallatie, de grootste mensrobot van Europa bewonderen, zoogdieren op sterk water bestuderen of een uitgebreide kettingreactie bekijken tussen een kantelende bureaustoel, knallende ballonnen en vallende bakstenen.

Halverwege de middag is het de bedoeling om achter op het terras te lunchen, voor de begeleiders van de kinderen die het op tijd weten te vinden. Maar op het terras staat ook het Splashing Water Wonder, een installatie van architect Renzo Piano, bestaand uit dertig onderling verbonden bakken van beton waar in totaal 4000 liter water doorheen stroomt. Met in hun ene hand een broodje kip of roomkaas en in hun andere hand een pakje fris, lopen de kinderen pootje badend op weg naar de plaats waar je met kranen en wieltjes de loop van het water kunt beïnvloeden. Reuze interessant natuurlijk. Vrolijk wordt er overlegd, gelachen en gekissebist. Een drukke middag volgt, maar het staat al wel buiten kijf dat het bezoek aan Nemo een waardige afsluiting vormt van twee weken Brede Vakantieschool, die ooit met een vooruitziende blik werden aangekondigd als een groot feest. Natuurlijk roept dat om een vervolg voor de volgende zomer. Een ding is alvast zeker: de kinderen kunnen er nu al niet op wachten.

Dit is de tiende en laatste aflevering van Hanno Wisse die een dagboek schreef over de Brede Vakantieschool die afgelopen zomer plaatsvond op OBS Bloemhof in Rotterdam. Zie www.vakmanstad.nl en www.bhof.nl Hanno Wisse studeerde rechten en filosofie te Leiden en Rotterdam en is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Rotterdam Vakmanstad/Skillcity Dat is in 2008 begonnen met het traject ‘Fysieke Integriteit’ op OBS Bloemhof, een ecosociale inbedding van de schooldag. Judo, tuinles, gezond eten en filosofie krijgen structureel aandacht. 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie