profiel

Bas Huijbers


Bas Huijbers
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Zeker weten wat te doen, in alle situaties, is een illusie’ hetkind.org/?p=50746

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Leraar met klas op weg naar Lagerhuisdebat: ‘Vraag ik Mats even om taalfouten eruit te halen’

11 februari 2013

Bas Huijbers

Op weg naar het Lagerhuisdebat. De leerlingen van IJburg-docent Bas Huijbers willen niet oefenen. Toch denkt hij dat ze gaan winnen. Hij durft ze los te laten. Een blog over tact, de psychologische basisbehoeften en vertrouwen in en erkenning van de kwaliteiten van leerlingen.  ‘Nu nog even naar de klas mailen, dan vraag ik aan Mats of hij de taalfouten er nog even uit wil vissen.’

Met mijn leerlingen doen we nu al drie jaar mee met het Lagerhuisdebat. Vorig jaar zijn we eerste geworden van de provincie Noord-Holland. Doordat we daar eersten waren geworden, mochten we ook meedoen met de landelijke Lagerhuisdebat wedstrijden. We zijn toen net niet in de finale gekomen.

Tijdens de voorronden in Noord-Holland ging het goed, maar hadden we ook wel een beetje geluk. De eerste tegenstanders hadden beter geoefend en meer feitenkennis paraat, maar wij hadden eenvoudig meer kwaliteiten. Door deze tegenstander konden we in het debat groeien en kwamen de leerlingen in een flow terecht en dat was ongeveer zoiets als: het doel was duidelijk. Geconcentreerd gingen we op de overwinning af. We vergaten de tijd en de wereld om ons heen en gingen helemaal op in het debat en het voorbereiden daarvan. We groeiden tijdens de debatten en de leerlingen gaven elkaar direct feedback, wat ook nog eens direct werd opgepikt. We hadden een enorme succesbeleving die ons bijzonder scherp maakte. We waren intrinsiek gemotiveerd en de energie bruiste er vanaf. We kwamen als het waren in een roes.

Nu zijn we een jaar verder. We staan aan de vooravond van de volgende lagerhuisdebat ronde. Ik heb de leerlingen meerdere keren bij elkaar proberen te krijgen, maar ze zijn niet vooruit te branden. In totaal hebben we denk ik niet meer dan 10 minuten geoefend. Toch denk ik dat de leerlingen een grote kans maken om deze keer weer eerste te worden bij de provinciale voorronden. Dit verwacht ik op basis van de motivatietheorie.

Deze theorie zegt wanneer er voldaan is drie belangrijke psychologische basisbehoeften er motivatie, inzet en zin in leren ontstaat en de leerlingen hun intrinsieke motivatie voluit inzetten.

Relatie: ik heb vertrouwen in de capaciteiten van de leerlingen. Ik durf de leerlingen los te laten en hun de verantwoordelijkheid te geven. Met deze club kunnen we alleen winnen als ze dat doen op basis van hun eigen kwaliteiten.
Autonomie: Ik erken dat ze eigenlijk altijd hun verantwoordelijkheden nakomen, alleen is de vorm van de leerlingen een andere dan die van mijn als meester nu. Iets op het laatste moment doen, past bij werkstijl van de meeste van deze leerlingen.
Competentie: ik denk dat ze ruim van te voren voorbereid niet uitdagend vinden. Het doel is duidelijk, winnen, nu alleen nog weer in de flow terecht zien te komen.

Ik ga dit stukje tekst nu nog even naar de leerlingen mailen en vraag aan Mats of hij de taalfouten er nog even uit wil vissen.

Bas Huijbers is docent maatschappijleer en werkt op het IJburg College in Amsterdam. Hij heeft zijn eigen blog.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie