profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
LetterSchool: leren schrijven zonder instructie van een leerkracht

24 februari 2013

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving,

Het filmpje ‘Wat zou jij doen?’ is aanleiding voor deze bijdrage, vertelt Ton Baan. De afgelopen twee jaar heeft hij gewerkt aan een schrijfapp LetterSchool. Zijn uitdaging was om jonge kinderen te leren schrijven, zonder instructies van een leerkracht. ‘Die hoeft dus niets te doen. Of misschien alleen maar observeren en genieten…’  Inmiddels is LetterSchool uitgegroeid tot een veelgebruikte app. over de hele wereld. Meer informatie en een video van de 3-jarige Daphne.

Jonge kinderen ontdekken op enig moment de geheimzinnige wereld van de geschreven taal en begrijpen dat je daarmee een krachtig instrument in handen hebt. Leren schrijven is wel een enorme uitdaging voor ze. Zij moeten talloze ingewikkelde schrijftrajecten leren, lettervormen koppelen aan letterklanken en cijfers aan getalbegrip. Met LetterSchool leren kinderen al deze kennis spelenderwijs en ontwikkelen al doende hun motoriek.

Op het eerste gezicht lijkt LetterSchool misschien alleen een blitse game, maar achter alle pracht en praal schuilt meer… De kinderen oefenen belangrijke vaardigheden in vier spannende games, elk met een eigen leerdoel:

Kijken
Aanraken
Overtrekken
Schrijven

LetterSchool blinkt uit in eenvoud en duidelijkheid. Deze flexibele methode met zeer effectieve hints is geschikt voor alle kinderen, ongeacht hun leerstijl. Deze app is ook ideaal voor kinderen die letters en cijfers omkeren en kinderen met leerproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat verbale instructies tijdens het leren schrijven contraproductief zijn, omdat zij een groot beslag leggen op het geheugen. Het brein van jonge kinderen verwerkt visuele schrijfinstructies veel makkelijker. LetterSchool heeft daarom het leren schrijven sterk vereenvoudigd door uitsluitend gebruik te maken van visuele instructies.

Bij de ontwikkeling van LetterSchool is er studie gemaakt van diverse wetenschappelijke onderzoeken, waaronder:

Berninger, V., e.a. (1997). Treatment of Handwriting Problems in Beginning Writers: Transfer From Handwriting to Composition. Journal of Educational Psychology, Vol 89 nr. 4, 652-666.

Vinter, A. & Chartrel, E. (2009). Effects of different types of learning on handwriting movements in young children. Learning and Instruction, 20, 476-486

Volman, M.J.M., van Schendel, B.M., & Jongmans, M.J. (2006) Handwriting difficulties in primary school children: a search for underlying mechanisms. American Journal of Occupational Therapy, 60, 451-460.

De website is te vinden achter deze link:  http://letterschool.nl/

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie