profiel

Charlotte Visch


Charlotte-Visch
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Er kan nog gestemd worden voor onderwijsfilm van 2017 - zie op de website hetkind.org Wel met argumentatie en onderbouwing... twitter.com/kinderenjufkie…

28 seconden geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Volgende onderwijsavond in Driebergen met Charlotte Visch: 4 april a.s.

10 maart 2013

Charlotte-Visch

Op donderdagavond 4 april zal theater Maitland in Driebergen weer met meer dan 200 mensen zijn gevuld. Na de boeiende onderwijsavond met filosoof Jos Kessels – op 7 maart  –  is Charlotte Visch de volgende, inspirerende spreker in de serie onderwijsavonden. Visch is ontwikkelaar van de Integratieve Kindertherapie. adviseur van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie en auteur van onder meer ‘De sleutel tot je kind’. Haar lezing draagt de titel ‘Gelukkige kinderen in een gelukkige klas’. De entreekosten zijn 25 euro. Tevoren aanmelden en betalen via deze link. Lees meer over de inhoud van de avond via haar eigen inleiding.

Het onderwijs is nog steeds vooral georganiseerd rondom de lesmethode, de leerkracht of rondom een bepaalde visie op (leer)ontwikkeling van kinderen. Je zou onderwijs ook kunnen richten op datgene waar een kind zijn hele leven plezier van heeft: het geluk van het individuele kind met zijn persoonlijke (on)mogelijkheden.

Hoe zou het zijn wanneer de leerkracht het recht van het kind op zijn eigen geluk als uitgangspunt zou nemen? Wat zou je zo’n kind gunnen? Hoe zou je zo’n kind met de eigen wensen en behoeftes kunnen leren kennen? En hoe bouw je de verplichte lesdoelen om zo’n kind heen?

In mijn werk als Integratieve Kindertherapeut krijg ik kinderen in mijn praktijk, die zich zo ongelukkig voelen op school dat zij niet in staat zijn zich ‘normaal’ te gedragen en de aangeboden lesstof op te nemen. In een respectvol gesprek met zo’n kind kom je daar snel genoeg achter, maar het is de gewoonte om in veel scholen met een hele hoop volwassenen bij elkaar te gaan zitten en over het kind te praten. En dan kom je er natuurlijk niet uit. De deskundige op zichzelf (het kind) is immers niet aanwezig.

Gedreven leerkrachten volgen daarom extra training over allerlei soorten stoornissen. Een leerkracht, die zich bij- en naschoolt, is te prijzen. Maar de begrenzing van het beroep kennen is daarbij van groot belang. Te snel worden kinderen in een hokje geplaatst, zodat de ‘schuld’ bij het kind (en soms ook de ouders) komt te liggen. Een mooi excuus om niet bij jezelf als leerkracht (en schooldirectie) te rade te gaan.

Veel problematiek in school komt voort uit een gebrekkige relatie tussen leerkracht en kind, het centraal stellen van de lesstof en het denken in beperkingen in plaats van in mogelijkheden. Leerkrachten die zich door nascholing verdiepen in stoornissen als ADHD, ADD, dyscalculie etc. trachten met de beste bedoelingen deze kennis in praktijk te brengen en suggereren zichzelf en ouders dat zij kunnen diagnosticeren. Sommige leerkrachten gaan zo ver dat zij het geven van medicatie afdwingen bij ouders. En dan zijn er de leerkrachten, die uit onschuldige kindertekeningen hele diagnoses denken te kunnen afleiden.

Al met al zijn er heel veel leerkrachten die in hun ijver om het goede te doen voor en met kinderen, doorslaan en daarmee grote ellende veroorzaken. Hoe moet het dan? Zijn er praktisch uitvoerbare tips, handvatten en inzichten, die leerkrachten kunnen hanteren (het liefst zonder tijdverlies, want de einddoelen moeten worden gehaald)?

Jazeker. Het is mogelijk om een gelukkige klas te hebben, met gelukkige kinderen en een gelukkige leerkracht als coach, die de einddoelen behalen. De Happy Coaches in een Happy School komen er aan!

Recent heeft Charlotte Visch onder de titel ‘Gelukkige kinderen in hun gelukkig klas‘ een boek uitgebracht. Dat boek (en al haar andere werk) is op de avond van 4 april ter plekke verkrijgbaar.

Voor de onderwijsavond met Charlotte Visch vragen we u om tevoren aan te melden en te betalen (25 euro p.p) via deze link. 

Charlotte Visch is de zesde spreker in het lopende schooljaar die een onderwijsavond in theater Maitland verzorgd. Micha de Winter (1 november), Rob Martens (13 december), Dolf van den Berg (10 januari), Jelle Jolles (7 februari) en  Jos Kessels (7 maart) gingen haar voor.  Een verslag vindt u achter de data.

Agenda in 2013

4 april          Charlotte Visch
13 juni         Marcel van Herpen en Luc Stevens

Plaats en tijd
De lezingen/onderwijsavonden vinden plaats op Landgoed de Horst in Driebergen, in het gloednieuwe theater Maitland en beginnen om 19.30 uur.  De capaciteit is met 270 plaatsen beperkt. Wees er op tijd bij! Meer informatie vindt u in deze brochure. Deze avonden zijn toegankelijk voor iedereen en maken tevens onderdeel uit van het leertraject Pedagogische Tact van het NIVOZ.

Landgoed De Horst in Driebergen
Adres: Theater Maitland, De Horst 1, 3971 KR Driebergen. Tijdstip:  19.30 – 21.30 uur. Toegangsprijs:  € 25,- p.p. per avond*

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie