profiel

Reinier Bos


Reinier
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Hoe kunnen we een sfeer creëren waarbij iedereen betrokken is en verantwoordelijkheid draagt? hetkind.org/?p=59939

Ongeveer 32 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Buitenkans met Leraar in de #Glassroom: ‘Welk Serious Request heeft ons onderwijs?’

12 maart 2013

Reinier

Jaarlijks sluiten dj’s van radio 3FM zich een zestal dagen voor de kerst op in het Glazen Huis. In samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis zamelen zij zoveel mogelijk geld in voor een stille ramp. Zonder eten en non-stop aan het werk. Tegen betaling kan een plaat aangevraagd worden. Daarnaast worden vele ludieke acties opgezet om geld te genereren. Het bedrijfsleven doet daarbij ook een flinke duit in het zakje. Reinier Bos ziet de parallel met de #Glassroom, onderdeel van de internationale Teachers Summit in Amsterdam.  ‘Welk Serious Request heeft ons onderwijs?’

Morgen opent de #Glassroom twee dagen lang in Amsterdam haar deur en daarmee ligt de vraag voor de hand om te vragen welke stille ramp er ondertussen plaatsvindt. Het openbaar willen maken maken van de Citocijfers? De steeds langer durende nullijn? De krimp in het basisonderwijs? Alleen maar kijken naar en niet leren van de Finse lessen?

Het hoofdthema van de internationale Onderwijstop Teacher Summit 2013 is ‘de leraar´. In plaats van drie top dj’s nemen vijftien van onze nationale onderwijstoptalenten het podium en krijgt iedereen de kans om hen binnen de glazen muren van dit unieke klaslokaal aan het werk te zien. Ze laten het grote publiek zien wat zij als geen ander kunnen: op een bijzondere manier lesgeven.

Er ligt een buitenkans. De leraar op het podium en dat is volledig terecht. Wat heeft de leraar nodig om dagelijks onze leerlingen te inspireren en te leren? Hoe krijgt de leraar onze kinderen zover dat ze de volgende stap maken in hun ontwikkeling? Welke succesfactoren maken dat dat lukt? Hoe kan onze leraar goed haar beroep uitoefenen? Maar ook: welke serious request heeft ons onderwijs?

De dj’s van 3FM genereren voor alles wat zij in het Glazen Huis doen geld. De toegang voor de gastcolleges in de Glassroom is gratis. Ik roep iedereen op te leren van elkaar en aan elkaar. Dus gooi je beste lesidee in de brievenbus van de Glassroom, dien verzoeknummers in, organiseer een eigen glassroom in je eigen dorp of stad, wissel ludieke-unieke acties met elkaar uit en geef onderwijs met bezieling.

Reinier Bos

Reinier Bos en Edwin Borger – twee betrokken schoolleiders in Haarlem en Bloemendaal – schrijven elkaar regelmatig n.a.v. actuele onderwijsontwikkelingen. Op hun blog Zicht op wat mij drijft lees je meer conversaties.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie