inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Gabrielle Taus


gabrielletaus
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Vorige week op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Sahlberg: ‘Finse onderwijshervorming kwam nooit tot stand zonder gelijke vertegenwoordiging van vrouwen/mannen’

13 maart 2013

gabrielletaus

Een column van Pasi Sahlberg werd op vrijdag 8 maart – internationale vrouwendag – door Gabrielle Taus opgepikt. ‘Why gender equality matters in school reform’ . Hij wijst op het belang van vrouwen als ‘beslissers’ voor onderwijshervorming. Het is volgens de Finse onderwijskundige één van de lessen die geleerd kan worden van de Finse successen en resultaten.  ‘Finse onderwijshervorming kwam nooit tot stand zonder gelijke vertegenwoordiging van vrouwen/mannen’. Zijn tekst.

Sinds de jaren 80 bestaat er in Finland een vrouwen quotum (min 40%) voor publieke besturen, commissies en (gemeente)-raden. Volgens Sahlberg zou zonder deze gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in Finse wetgeving, politiek en bestuur de sterke focus op welzijn in school nooit tot stand zijn gekomen. En in het verlengde daarvan zou het Finse onderwijssysteem nooit zo’n succesverhaal zijn geworden als dat het nu is.

Hier de column van Pasi Sahlberg die op 15 mei in Driebergen zal zijn voor een Masterclass.