profiel

Marcel Kesselring


marcelkesselring
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

De wondervraag: ‘Stel dat… morgen alles anders is’ hetkind.org/?p=50208

Ongeveer 18 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsvernieuwing: de sleutel ligt op school!

9 april 2013

marcelkesselring

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Ieder jaar maakt Marcel Kesselring in het voorjaar (De lente) de balans op over de laatste ontwikkelingen in onderwijsland. In 2011 sprak hij over een tsunami in het onderwijs. Het ene initiatief volgde op het andere. Veel mensen waren met verandering bezig. Dat moest samen wel ‘een schok’ teweeg brengen. Maar nu – twee jaar later –  ziet hij nog steeds geen echte golf. Waar zit hem de kneep? Zijn blog: de sleutel ligt op school!

De golven in het onderwijs van de afgelopen jaren: Innovatieplatform Onderwijs Anders, Het Kind, Edushock, The Crowd,Droomschool, 7 Days of Inspiration, Rijnlands onderwijs, De Denver Groep, Stad van Morgen…. Van sommige initiatieven hoor je weinig tot niets meer, maar andere zie je langzaam maar gestaag doorgroeien.

Zelf ben ik onder de indruk van de groei van “Het Kind” en “The Crowd”, niet alleen omdat ik zelf hier bij betrokken ben, maar ook de manier waarop. De mensen staan niet op de barricades, je hoort ze niet schreeuwen, ze zoeken de dialoog en gaan praktisch aan de slag.

In 2012 zijn er minder nieuwe initiatieven gestart, voor zover ik weet. De belangrijkste nieuwe initiatieven zijn “De Steve Jobsschool” van Maurice de Hond en “Operation Education” van oud-Unilever collega Claire Boonstra. In september hield ze een bevlogen en emotionele TEDtalk op TEDxAmsterdam. Dit was het begin van haar ontdekkingstocht in onderwijsland.

Ik herkende haar verhaal direct, omdat het veel raakvlakken heeft met de start van mijn reis “Back2School”. Echter de wegen die zij bewandelt, verschilt. Zij heeft zichzelf zes maanden gegeven om uit te vinden wat haar waarde kan zijn voor vernieuwing in het onderwijs en vraagt aan iedereen om haar in de zoektocht te voeden en ideeën te delen.

Als duurloper heb ik mezelf meer tijd gegeven, zoals ik beschreef in “mijn droom”. Ik ben onderweg en bouwen ondertussen een aantal belangrijke tussenstops.

Lees verder op het blog van Marcel Kesselring.

Marcel Kesselring is anno 2016 docent online communicatie (AVANS, opleiding communicatie), kwartiermaker online communities en oprichter van COschool.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie