profiel

Madelief Keyser


Madelief Keyser
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Tek Tok in Den Haag: ‘Wat kunnen we aan de computer overlaten en wat de kunnen leraren beter zelf doen?’

21 mei 2013

Madelief Keyser

Digitalisering in het onderwijs maakt echt maatwerk mogelijk: volg de scores en je weet wie wat nodig heeft. Maar bepaalt de software straks welke lesstof de leerling voorgeschoteld krijgt? Wat kunnen we aan de computer overlaten en wat de kunnen leraren beter zelf doen? En hoe ver kun je gaan met het verzamelen en openbaar maken van onderwijsdata? In de Tek Tok late night op 4 juni in Den Haag  gaan we op zoek naar de juiste verhoudingen in data-gedreven onderwijs. Plaats van handeling Paard van Troje, aanvang 20.00 uur.

Elke leerling heeft individuele leerbehoeften, maar een leraar kan niet alle leerlingen precies op maat gesneden lesgeven. ICT kan hierbij helpen: het aanbod aanpassen aan de individuele leerling, voortgang meten en specifieke taken overnemen zodat de leraar zich kan richten op bijvoorbeeld reflectie of het coachen van leerlingen. Bovendien kan ICT leren en samenwerken ook leuker maken voor de leerling.

Volledige transparantie
Het toenemende gebruik van digitale onderwijstoepassingen resulteert in grote hoeveelheden data over leren en resultaten op allerlei niveaus. De vorderingen van elke leerling zijn op elk moment inzichtelijk. De leraar kan knelpunten vroegtijdig opsporen en ingrijpen waar nodig. Ook de school als geheel, de regio of de hele onderwijssector worden steeds meer gemeten en vergeleken.

Waar ligt de grens?
Maar als het kán, moet het dan ook? Hoe ver wil je gaan met dit ‘datagedreven’ onderwijs? Staren we ons niet blind op een scherm waarbij we de leerling zelf uit het oog verliezen? Geven we niet teveel persoonlijke gegevens prijs en waar blijft de handelingsvrijheid van de leraar? ICT kan niet alles overnemen. Computers moeten alleen doen waar zij goed in zijn, zodat mensen kunnen doen waar zíj goed in zijn. Tijdens deze Tek Tok zoeken we de balans tussen wat technisch mogelijk is en wat we menselijkerwijs waardevol vinden voor het onderwijs.

Op 4 juni zijn we live in het Paard van Troje Den Haag en online via de video stream. In de grote zaal hebben we de talkshow: gesprekken met interessante gasten, video’s, publieksinteractie, VJ en live muziek. Dit programma wordt van 20.00-22.00 live gestreamd via innovatie.kennisnet.nl.

In het hoofdprogramma:

  •  “De code de baas”. Educatieve software helpt de docent, maar neemt ook de les over. Wie zit er achter de code? We bespreken met een expert voorbeelden met screenshots.
  • “Learning Analytics” Programma’s houden bij wie wat scoort en zo kun je het onderwijs beter aanpassen, maar teveel meten leidt ook weer teveel af of kan zelfs dwingend werken. Met demo’s van de beste en slechtste toepassingen.
  • “Het visiedebat.” Drie onderwijsdirecteuren van vernieuwende scholen uit het voortgezet onderwijs gaan met elkaar in discussie over hun visie op maatwerk en meten in het onderwijs en de rol van ICT daarbij.
  • “Het Learnerspanel.” Naast het podium zitten drie Learners uit denktank #4T2 die na elk item hun ongezouten reactie geven op wat er naar voren is gekomen in het item.
  • Op verschillende momenten door de avond heen: korte facts & figures rondom de stand van zaken van ICT in het onderwijs.

Tien minuten gesprekken
In de kleine zaal van 19.30-22.30: “Tien minuten gesprekken” met innovatieve start-ups en deskundigen uit het onderwijs.
Wat wil jij meten en weten en waar ligt voor jou de grens? De bezoekers kunnen heen en weer lopen tussen de twee zalen. De presentator loopt tijdens het hoofdprogramma ook twee keer naar de kleine zaal om te kijken hoe het daar gaat.

Dinsdag 4 juni, 19.30-22.30 uur
Paard van Troje, Den Haag. Meld je aan op www.paard.nl

Verdere informatie op:

http://innovatie.kennisnet.nl/onderwijstoekomst-data-of-leerling-centraal-kom-naar-tek-tok-late-night-op-4-juni/

Kaartjes?

http://www.paard.nl/event/3052/TEK-TOK-LATE-NIGHT

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie