profiel

Angeline Smits


Angeline Smits
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

‘Lars werd gepest op school en mijn zoon was één van de daders’ hetkind.org/?p=57027

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Avondvierdaagse 2013: over suikerpiepschuim en onze kanjers. ‘Is het speldje niet genoeg meer?’

29 mei 2013

Angeline Smits

Eind mei… Avondvierdaagsetijd!  ‘Zo gaat-ie goed, zo gaat-ie beter, alweer een kilometer…’ Heel wat avonden heeft Angeline Smits meegelopen. Als kind, als moeder, als leerkracht. Door de bossen, bergschoenen aan, rugzakje op, flesje water en een appel mee en daar gaan we. Een ouderwets, degelijk ‘de-paden-op-de-lanen-in-gevoel’ maakte zich altijd weer van haar meester. Sommige dingen veranderen niet. Of toch wel? Haar wekelijkse column over wandelen, doorzetten en prijzen. ‘ Is het echte speldje niet genoeg meer?’ 

Avondvierdaagse 2013. Sommige dingen veranderen niet. Of toch wel?

Ik zie rugzakken vol met koeken, puntzakken snoep, energydrinks, pakjes fruitsmoothie die eruitzien als zakjes vloeibaar voedsel. Drie stappen lopen, slokje drinken, drie stappen lopen, hapje eten. Zo duurt het wel even voordat je de 5 of 10 kilometer haalt. In de winkels zie ik dagen van tevoren al schappen met snoep. Medailles van een soort eetbaar piepschuim in lichtgevende kleuren: voor onze kanjer! Hoezo kanjer? Een beetje kind loopt toch zo die kilometers weg? Daar hoeft toch geen suikerpiepschuim aan te pas te komen?

En is het echte speldje  niet genoeg?

Waarom raakt dit me zo. Ik denk erover na en kom tot de conclusie dat het te maken heeft met twee ingrediënten die bijdragen aan de gezonde groei van een kind.

  • Het ontwikkelen van zelfbeheersing en
  • het vormen van een stevig, realistisch zelfbeeld.

Over zelfbeheersing:  ‘Nee, is het nieuwe ja’ 

Ik las een artikel over het onderzoek naar de koppeling van zelfbeheersing aan gezondheid, welzijn en geluk ( www.amc.nl, Andrea Hijmans over onderzoek van de neuropsychologen Moffitt en Caspi ) Caspi : “We zullen weerstand moeten bieden aan de overvloed aan ongezond voedsel en ons moeten wapenen tegen de lawine van keuzemogelijkheden.”

Daan, Tim, Emma en Isabella uit mijn groep zullen in een warme, ondersteunende omgeving uitgedaagd moeten worden om vanuit hun natuurlijke nieuwsgierigheid te leren en door te zetten. Bij doorzetten hoort ook een hobbeltje nemen om je daarna heel voldaan te voelen. Bij doorzetten hoort concentratie en niet aan iedere impuls toegeven.

Mythe: veelvuldig prijzen leidt tot zelfrespect

Kinderen hebben geen baat bij loze loftuitingen als ‘Je bent een kanjer’. Complimenten zijn het effectiefst als ze concreet zijn en gericht op iets waar het kind zelf invloed op heeft en zelf moeite voor gedaan heeft. Een concreet compliment draagt bij aan een realistisch zelfbeeld. (Het kinderbrein, Aamodt & Wang)

Kortom, op naar de 10 kilometer! Gewapend met een flesje water, een appel of zo’n citroen in een zakdoek. Hier en daar een enthousiast meelopende ouder die zich niet te veel en niet te weinig met je bemoeit. Een ouder die vooral niet bij iedere stap die je zet staat te juichen.

En oké… Op de laatste avond opa en oma met een bosje bloemen aan de finish. Niets mis mee!

Angeline Smits schijft een serie korte verhalen over haar onderwijsleven en -praktijk. Ze is werkzaam bij de Stichting Villa Primair en betrokken bij de Villa Academie. Daarnaast staat ze twee dagen per week voor de klas.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie