profiel

Chantal van Ophuizen


Chantal van Ophuizen
Bekijk mijn profiel

Frank Reinders


Frank Reinders
Bekijk mijn profiel

Jan-Jaap Klomp


Jan-Jaap Klomp
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Streven naar volwassenheid: ‘Waar voel ik een grens bij het oplossen, voorzeggen, begeleiden, spiegelen en v hetkind.org/?p=60766

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijscafé Nijmegen achter- én vooruitblik

9 juli 2013

Chantal van Ophuizen

Op 29 mei jl. vond het eerste onderwijscafé in Nijmegen plaats. Met zo’n 25 mensen werd gesproken over de vraag: ‘Stel, het onderwijs wordt NU uitgevonden, wat ga jij dan doen?’ Dat leverde een hoop associaties top, van autonomie tot ICT. Dat leidde vrij vanzelfsprekend tot een nieuw thema voor het volgende café: Uitdagingen, ‘challenges‘ in het onderwijs. Dit tweede café in Nijmegen vindt hoogstwaarschijnlijk plaats op 25 september. ‘Hoe ga jij de uitdagingen aan in het onderwijs?’ 

Eindelijk was het dan zover. Eind mei vond het eerste onderwijscafé Nijmegen plaats. Er waren zo’n 15 geïnteresseerden die zich hadden opgegeven. Boven verwachting waren er nog wat meer mensen aangeschoven in het Trianon café aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen. Met zo’n 25 mensen was het dus gezellig vol. Het was een gemêleerd gezelschap geworden van leerkrachten PO en VO, directeuren, docenten van de Pabo, zelfstandige en zelfs ouders.

Jan-Jaap opende de avond met een filmpje van SOLE, een mooi verhaal waar we de rest van de avond verder mee konden. Onze stelling van die avond was:

‘Stel, het onderwijs wordt NU uitgevonden. Wat ga jij dan doen?’

Er vonden leuke gesprekken in het café plaats.

  • Vaak word je van bovenaf geremd. Het is dan lastig om veranderingen in gang te zetten. De autonomie van de leerkracht komt hierdoor in de knel.
  • ICT in het onderwijs betekent niet dat we nu opeens met digitale methodes moeten gaan werken, maar dat het de mogelijkheid geeft kinderen zelf hun vraag te laten stellen, dit op te zoeken te verwerken en te presenteren.
  • Het gebouw moet zeker fysiek aanwezig blijven. Scholen moeten een ontmoetingsplek worden.

Zo maar wat punten die die avond naar boven kwamen. Over een ding waren we het unaniem eens. Het onderwijs, wil het voldoen aan de vragen van deze tijd, zal moeten veranderen.

Eén van de mooiste voorbeelden van vernieuwend onderwijs was het geven van een Challenge aan de klas. Kinderen moeten uitgedaagd worden, dat geeft mooi, vernieuwd en verfrissend onderwijs waar je heel veel verschillende werkvormen in kwijt kunt.

Na afloop van het Onderwijscafé kregen we de volgende mooie reactie:

‘Mijn opbrengst van deze avond is de inspiratie die ik opdoe in de ontmoeting met andere mensen uit de praktijk. Het discussiëren over prikkelende stellingen en vragen dwingt je na te denken over je visie op goed onderwijs. Door samen hierover te spreken inspireer je elkaar. Dat helpt om je werk met bevlogenheid te blijven doen!’

Door de positieve reacties die wij hebben gekregen vonden wij het sowieso een reden om het onderwijscafé vaker in Nijmegen te hebben. Daarom komt er een vervolg. Eind september zal er weer een onderwijscafé plaats vinden met als thema:

‘Challenges in het onderwijs! Hoe ga jij die aan?’

Ook jij bent dan weer van harte welkom!

Jan-Jaap Klomp @digidelver

Frank Reinders @school_update

Chantal van Ophuizen @thuisklas

 

In Zwolle, Breda en Den Bosch is dit schooljaar het initiatief door leraren  genomen om onderwijscafé’s te organiseren. Dat gebeurt met ondersteuning van hetkind. Tussen gemiddeld 30-40 onderwijsbetrokkenen komen bij elkaar, vaak met een thema als vertrekpunt voor een informele uitwisseling, korte presentatie of plenaire dialoog. 

Eerdere café’s in het land:

ZwolleDen BoschDriebergenBreda

Heb je zelf als leraar het plan om een café te organiseren, meld je dan bij Rob van der Poel, r.vanderpoel@hetkind.org


 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie