profiel

Jan-Jaap Klomp


Jan-Jaap Klomp
Bekijk mijn profiel

Frank Reinders


Frank Reinders
Bekijk mijn profiel

Chantal van Ophuizen


Chantal van Ophuizen
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

We gaan het begrip 'volwassenheid' verder verkennen, zie ook nivoz-jaarthema en jaarprogramma: nivoz.nl/lezingen/jaart… twitter.com/nivoz/status/9…

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Onderwijscafé in Nijmegen op 9 oktober: ‘Uitdagingen in het onderwijs, hoe ga jij ze aan?’

28 augustus 2013

Jan-Jaap Klomp

Jan-Jaap Klomp, Chantal van Ophuizen en Frank Reinders hebben een tweede onderwijscafé in Nijmegen op de agenda gezet. Op woensdagavond 9 oktober zijn alle onderwijsbetrokkenen in en rondom Nijmegen van harte welkom in café Trianon, aan de Berg en Dalseweg 33. Het thema van de avond is: ‘Uitdagingen in het onderwijs, hoe ga jij ze aan?’  Vanaf acht uur wordt de aftrap gegeven door Jeroen Smits, leraar in Oeffelt en Koen Steeman, werkzaam in Cuyk. Ook Jeroen en Koen worstelen elke dag met onderwijsdilemma’s. Maar desondanks weten zij vanuit hun bevlogenheid kinderen te raken, te volgen en ze op een hoger platform te tillen. Hoe? Lees verder en meld je aan! Deelname is gratis, maar wel graag tevoren opgeven.

Introductie:

Volle klassen, omgaan met te grote verschillen. Veel mensen – buitenstaanders en leraren – vinden dat in het onderwijs alles anders moet. Een leraar moet zich in duizend bochten wringen, zo wordt het door de meeste van onze vakgenoten beleefd.  Gelukkig zijn er veel gepassioneerde leerkrachten, die op hun manier, met kleine dingen, het verschil maken. Leerkrachten die naast het kind staan, die samen met leerlingen op avontuur  gaan, een gezamenlijk pad, waardoor ook leerlingen ervaren dat zij er toe doen.

Jeroen Smits is zo’n leraar. Ook hij  worstelt met  onderwijsdilemma’s. Maar desondanks weet hij vanuit zijn bevlogenheid kinderen te raken, te volgen en ze naar een hoger niveau te tillen. Hoe? Door de uitdaging (Challenge) aan te gaan.  Jeroen vertelde eind vorig schooljaar dat hij graag op vakantie wilde in Nederland, met zijn hele gezin. Hoe hij dat aanpakte lees je op zijn blog.

De kracht van een Challenge ligt in het vertrouwen wat je uitspreekt. Je laat kinderen strategisch, vraaggestuurd, wellicht met hulp van moderne media (tablets, smartphones, sociale media) op pad gaan. De uitkomst is van te voren niet duidelijk. En dat geeft aan dat je het echt samen doet. En niet zoals het vaak nog gaat: “Weet jij het goede antwoord?” Tijdens het onderzoek komen de leerlingen op allerlei vragen die opgelost moeten worden, waarna ze de volgende stap kunnen maken. Uiteindelijk komt het tot een overtuigende presentatie waarin zowel het product als het proces worden gepresenteerd.

Krachtig is ook Jeroens opmerking waarin hij vertelt, dat je geen dure methodes en schoolmaterialen nodig hebt om te kunnen leren. En uiteindelijk is hij met zijn gezin ook daadwerkelijk naar de beste door de klas beoordeelde camping geweest.

Na de zomervakantie begon Jeroen aan de volgende uitdaging. Met de kinderen van zijn klas. Hij startte in een leeg lokaal en liet deze – met ondersteuning van Chantal van Ophuizen (@Thuisklas) door zijn leerlingen inrichten. Meer weten? Kijk hier.

Kom ook en meld je aan voor het gratis onderwijscafé van woensdag 9 oktober 20:00 uur

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie