profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Een onderwijsconcept waarbij leraren op een bepaalde manier 'in de wereld zijn' . Inspiratie vooraf aan de Masterclass op 5 april in Leiden. Welke plek heeft verwondering in het curriculum? En hoeveel ruimte is er voor een onderbreking van het lesrooster? linkedin.com/pulse/een-onde…

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via Twitter Web Client

facebook
Kinderen en (vecht)scheiding: Hoe kan het kind gesteund worden?

6 september 2013

Annonay Andersson

Zaterdag 31 augustus was het thema van EenVandaag (vecht)scheiding. Volgens eigen onderzoek in het opiniepanel van het programma is één van de drie scheidingen een zogenaamde ‘vechtscheiding’. In zo’n geval hebben kinderen daar vrijwel altijd last van en worden ze soms zelfs ingezet als onderhandelingsmateriaal. Kindertherapeut Marsha Pinedo zette daarom haar eigen website ‘Villapinedo’ op, waar kinderen terecht kunnen met hun vragen en elkaar digitaal kunnen ‘ontmoeten.’ ‘Ik ben nu twaalf jaar, mag ik nu beslissen waar ik ga wonen?’ 

Volgens Bureau Jeugdzorg neemt het aantal ‘vechtscheidingen’ toe: wanneer ouders tijdens een scheiding niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren, elkaar proberen te kwetsen en dit ten koste van de kinderen gaat. Er is vaker sprake van co-ouderschap, wat heel mooi kan werken als ouders kunnen samenwerken, maar het blijkt ook een bron voor strijd waar de kinderen last van hebben.

Marsha Pinedo is kindertherapeut en oprichter van de site Villapinedo, een online ontmoetings- en informatieplek voor kinderen van ouders die scheiden. Kinderen, zo blijkt, zitten vol met vragen. ‘Is het mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?’ Maar ook veel juridische vragen en gevoelens: ‘Ik ben nu twaalf jaar, mag ik nu beslissen waar ik ga wonen?’

Kinderen delen hun vragen en verhalen op de website: ‘Morgenochtend haal ik een meisje op van Schiphol. Ik heb haar nog nooit gezien en vanaf donderdag is ze mijn stiefzusje. Zo gek dit, maar ik heb wel veel zin om haar te ontmoeten.’ De site biedt speciaal voor volwassenen een andere versie van de site.

Het NRC wijdde ook een artikel aan het onderwerp, hier te lezen.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.

In 2011 schreef Leraar 24 al een bericht over het onderwerp echtscheiding en de impact op school:

‘In Nederland zijn er 180 echtscheidingen per 24 uur. Hier zijn  jaarlijks 63.000 kinderen bij betrokken. Negentig procent van de kinderen heeft problemen met de verwerking van de scheiding. Op school is dit merkbaar doordat leerlingen stil of agressief gedrag vertonen. Vaak ook hebben ze moeite zich te concentreren in de klas. De schoolprestaties kunnen achteruit gaan.

Maar de school is vaak voor leerlingen een veilige en stabiele omgeving. Daarom moet de school er alles aan doen om ook veilig te blijven wanneer de ouders gaan scheiden.’

Naast praktische tips is het devies met name: leef je in in het kind.

Lees het hele artikel voor meer tips.

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie