profiel

Gert Biesta


Gert-Biesta
Bekijk mijn profiel

Jan Anthonie Bruijn


Jan Anthonie Bruijn
Bekijk mijn profiel

Roger Standaert


Roger Standaert
Bekijk mijn profiel

Luc Stevens


Luc Stevens
Bekijk mijn profiel

Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter
facebook
Live-streaming van gespreksavond in De Balie: ‘Onderwijs, vermogen van morgen’

9 september 2013

Gert-Biesta

Doordrongen van de urgentie dat er in het onderwijs iets moet veranderen, organiseren NIVOZ/hetkind, de IONA Stichting en De Balie in Amsterdam een speciale onderwijsavond. Op donderdagavond 19 september voeren vier gezaghebbers in het onderwijsveld een gesprek ‘en public’ onder de titel Onderwijs, vermogen van morgen’. Wat vraagt de huidige samenleving van het onderwijs? Voldoen we daar aan? Waar ligt verantwoordelijkheid? Wie neemt die verantwoordelijkheid? De avond is uitverkocht, maar er zal een live-streaming plaatsvinden via www.debalie.nl . U kunt daardoor het debat rechtstreeks en achteraf bekijken.

Gert Biesta, Luc Stevens, Roger Standaert en Jan Antonie Bruijn – vier hoogleraren  – richten zich in hun dialoog op opener, rijker, meer motiverend en beter presterend onderwijs. Zij doen dat eerst in een fundamenteel gesprek met elkaar, vervolgens met een kleine groep beleidsbepalers uit het veld. De verwachting is dat deze onderwijsavond  nieuwe handvatten zal aanreiken voor de uitdagingen waar we voor staan. Vandaar dat er ruimte is gemaakt om bij deze gespreksavond (18.45 – 22.00 uur) in Amsterdam aanwezig te zijn. Er is voor 150 mensen plaats. Inmiddels zijn alle plaatsen bezet. Hier lees je kort over de opzet.

Men kan het onderwijswerk een warm hart toedragen en niettemin vaststellen dat hier sprake is van een serieuze dreiging van infantilisering en inkrimping van het verantwoordelijkheidsperspectief in een domein dat van cruciale betekenis is voor de toekomst van een samenleving omdat daar, in het onderwijs, voor leerlingen volwassenheid mogelijk moet worden gemaakt (Biesta).

Vier gezaghebbers – een Raad van Samenhang – gaan in twee ronden, in duo’s, met elkaar in gesprek. Vervolgens vindt er interactieplaats met een tweede kring bestaande uit bestuurders en beleidsmakers. Luc Stevens en Gert Biesta sluiten de avond beschouwend af.

In het onderwijs wordt geregeld of geprogrammeerd, zo lijkt het, en leraren voeren uit. Maar onderwijs is niet maakbaar als gebruiksvoorwerp. Leraren geraken in verlegenheid: relatie, motivatie, leerprocessen, goede sfeer, veiligheid, het zijn geen gebruiksvoorwerpen, maar kwaliteiten van bestaan en een leraar ‘weet’ dat. Daarom verzetten zij zich ook tegen de overmatige aandacht voor scores.

De vier gespreksgenoten (achter de naam vindt u meer info) zijn:

Prof. Gert Biesta
Prof. Jan Antonie Bruijn
Prof. Luc Stevens
Prof Roger Standaert

Doel van de avond
Het doel van de gesprekken is om nieuwe met elkaar samenhangende proposities te formuleren voor de publieke discussie en een bijbehorend  vocabulaire.  Het is de uitdrukkelijke bedoeling om de gesprekken te vervolgen. Dat zal gebeuren via een serie nieuwe onderwijsavonden bij de Balie in Amsterdam en natuurlijk via de vertrouwde inspirerende reeks  van NIVOZ/hetkind in theater Maitland in Driebergen. Lees over de laatste hier meer.

Aanmelden
Inmiddels zijn alle 150 plaatsen in de voorverkoop bezet. De avond kan je via een link van De Balie live en achteraf bekijken via live-streaming. Kijk dan op www.balie.nl

De tweede kring bestaat uit de volgende mensen:

Ype Akkerman beleidsmedewerker nationaal programma Rotterdam-Z
Thieu Besselink hoogleraar UvA, Learning Lab
Pim Breebaart bestuurder Hoger Onderwijs en voorzitter Noordwijkse School
Ton Duif voorzitter AVS
Harry Frantzen directeur Windesheim
Dorothé van Kammen directeur opleiding basisonderwijs
Kete Kervezee voorheen voorzitter PO-Raad
Rene Peeters wethouder onderwijs gemeente Almere
Simon Steen voorzitter VBS
Rob Stevens voorheen rector VO
Ingrid Verheggen bestuurder ASG
Robert Viëtor directeur onderwijsopleidingen Hogeschool Leiden
Fionnuala Herder Associate Nowhere/ECL

De Balie

Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Route
OV Halte Leidseplein:
Tram 1, 2, 5, 7 en 10
Nachtbus 351, 352, 353, 354, 356 en 358

Namens Ignaz Anderson, directeur van IONA stichting,  Luc Stevens, directeur NIVOZ en de andere deelnemers.

 

                                                     

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie