Wat is voor jou de onderwijsfilm van 2017?
twitter

Over lef & leren: wankelmoed, kleerscheuren, adventskalenders en kastanjes hetkind.org/?p=60211

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Terugblikken en vooruitkijken met KidsCrowd: kinderen dragen bij aan Onderwijs van morgen

19 oktober 2013

suzan baldinger

Suzan Baldinger blikt terug op KidsCrowd: 10o kinderen van verschillende basisscholen schetsten op een middag in oktober hun droomschool en brachten indirect het Onderwijs van de Toekomst in kaart. KidsCrowd wil kinderen mee laten denken en een stem geven in de spannende ontwikkelingen  van nu in onderwijsland. In Maarssen werd een aanzet gegeven. Het leidde tot een Kindermanifest dat binnenkort wordt overhandigd aan een afvaardiging van  de Tweede Kamer.  Baldinger: ‘Kinderen dragen bij aan de maatschappelijke discussie over wat goed onderwijs is en wakkeren de dialoog aan hoe daar te komen.’ 

kindermanifestttOp woensdag 2 oktober 2013  kregen 100 bovenbouw-kinderen een stem in de maatschappelijke discussie over onderwijsvernieuwing. Suzan Baldinger, een van de initiatiefnemers: ‘We wilden laten zien dat als je kinderen betrekt bij inhoud, doel en inrichting van het onderwijs, je prachtige ideeën krijgt om beter aan te sluiten bij het kind. Met de achterliggende gedachte hierdoor effectief het onderwijs, het plezier en de prestaties te verbeteren.’

Baldinger vindt dat KidsCrowd daarin geslaagd is. Dat blijkt uit verschillende dingen:

  • kinderen voelden zich echt uitgenodigd om hun stem vrijuit te laten horen. En dat heeft in een aantal prachtige werksessies geleid tot waardevolle inzichten
  • de  inhoud van het Kindermanifest vertoont duidelijke overeenkomst met  verschillende andere onderzoeken naar schoolbeleving van kinderen, zoals  dat van Now it’s Our Time en kinderpersbureau Doeha in Amsterdam
  • veel leerkrachten zeiden ons “dit is zo nodig, dit willen wij ook op onze school”
  • we  zijn al uitgenodigd om in Politiek Den Haag te komen praten

Het Kindermanifest voor goed onderwijs van de toekomst is een handvat geworden. Het draagt bij aan de maatschappelijke discussie over wat goed onderwijs is en wakkert de dialoog aan hoe daar te komen. Na KidsCrowd kan geen school met goede redenen volhouden, kinderen niet te betrekken bij zijn eigen onderwijs.

Flow

Woensdag 2 oktober was een fantastisch inspirerende dag. Of zoals een bezoeker het noemde: ‘open, kleurrijk en veelbelovend.’ Van heinde en verre kwamen ze naar Seats2Meet in Maarssen. Kinderen van Het Telraam in Oeffelt, kinderen van De Klim in Utrecht en kinderen van de Steve Jobsschool in Breda. De locatie  was voor deze dag omgetoverd tot een KidsCrowd-paradijs. Vanaf alle wanden, muren, deuren en glazen puien, riepen de logo-mondjes van KidsCrowd je toe. Een middag vol met prachtige workshops o.l.v. bevlogen en ervaren mensen. Een middag waarin jong en oud met elkaar verder kwamen in het denken over hoe de school, opnieuw uitgevonden met kinderen, er uit zou kunnen zien.

Tamara Seur, redacteur en presentatrice van het NOS0-jeugdjournaal was dagvoorzitter. Ze opende de dag en loodste ons vakkundig langs allerlei stellingen, filmpjes en ‘ster-sprekers’. Deelnemers gingen helemaal opgewarmd de droomschoolworkshops en toekomstlessen in. Haar interviews met kinderen uit de zaal zorgden dat kinderen zichzelf konden zijn en zich gehoord voelden. Tamara wist de kinderen prachtige uitspraken te ontlokken als: Leerkrachten moeten meer vanuit hun hart lesgeven. Of: Kinderen worden contactgestoord als er een robot voor de klas staat en geen meester.

The making of

In de Droomschoolworkshops zijn een tiental professionals door co-creatie met kinderen gekomen tot  ‘schetsen’ van ultieme droomscholen. Het resultaat: beschreven kaartjes, een gedicht, een mindmap, een tekening, wolken met tekst, rugzakken met kreten, of gewoon een lijst met punten diende als input voor het kinderredactieteam. De verzamelde punten werden geclusterd tot thema’s en de kinderen hebben de meest voor hen belanghebbende punten gewogen en uiteindelijk gekozen om op te nemen in Het Manifest.

KidsCrowdLessen voor de toekomst

We zijn uitgegaan van 21e eeuwse vaardigheden en hebben daar workshopleiders bij gezocht. Zo ontstond een prachtig scala aan workshops van Yoga en Vuur maken tot werken met iPads, vingercamera’s en het maken van Straatdraad d.m.v. omgesmolten PET-flessen. Voor het volledige programma en de medewerkers zie: Wijs Vooruit

Tromgeroffel

Na een middag heel hard werken in de redactiekamer, werd met tromgeroffel en luid applaus het Manifest aan het einde van de middag onthuld. Jammer dat de minister niet kon komen. Maar gelukkig hadden we Inspiratrice Gerry die het Kindermanifest in naam van minister Jet Bussemaker in ontvangst nam. Gerry zet zich al jaren, voor en achter de schermen, in voor de School van Morgen. Bekijk het werk van Gerry en het collectief Het Bouwteam via www.metgerry.nl en via www.hetbouwteam.nl .

Wat valt op?

Kinderen willen meer zeggenschap over alle zaken die met onderwijs en dus met hen zelf te maken hebben. Ze willen mede-eigenaar en bedenker zijn van dat wat ze leren en hoe en waar ze dat  leren. Van het mede-ontwerpen van het schoolgebouw en inrichten van hun klaslokaal, tot de inhoud van de lessen en de tijden waarop ze naar school willen. Dat betekent vanzelfsprekend niet dat de leerkracht zich dan zou terugtrekken, integendeel. Kinderen hebben begeleiding en aandacht nodig. Dat blijft altijd.

Maar je bereikt veel meer als je vanuit de ‘samen-gedachte’ werkt. Laat die uitdaging toe en je hebt de wereld gewonnen! Onderwijs geven wordt dan een feest.

Daarnaast willen kinderen dat leerkrachten meer lesgeven vanuit het hart! Kinderen hebben feilloos door of je passie hebt voor je vak of niet. Dat prikken ze zo door. En ze eisen het hoogste, en terecht!

Kinderen willen niet zoveel zitten op harde houten stoelen maar meer leren door te doen. Ook buiten de school en ook mbv digitale hulpmiddelen die ze ter beschikking staan. En ze willen graag meer meesters op school want die zijn zo lekker onvolwassen!

Een greep uit de reacties?

#Kids Crowd was de leukste schooldag ooit!

#boeiende stellingen en nog boeiender antwoorden.

#kinderen hebben genoten, dit is waar leren over gaat, vind een ingang.

#scholenbouw? Wij vragen het kinderen.

#napraten over Kids Crowd, dat het nog lang mag nagolven.

#is het volgende week weer?

KIdscrowdVanaf hier?

Het Manifest – gaan we uitbouwen met zogenaamde Schurende Vragen, dat zijn vragen die de dialoog aanzwengelen, aan het denken zetten en deuren openen naar nieuwe inzichten.

Tweede Kamer- we gaan naar den Haag. We zijn uitgenodigd door Tanja Jadnanansing.

De Film – we maken van alle beelden een film, bedoeld als inspiratie en handvat voor het onderwijs, om de waarde van KidsCrowd te tonen en scholen actief te krijgen om kinderen daadwerkelijk te gaan betrekken.


Inspirerende praktijken

Dit is nog maar het begin!  Er zijn veel voorbeelden in het land waar kinderen mede vormgevers zijn en duurzaam betrokken worden, deze gaan we bezoeken.

KidsCrowd op locatie! we bieden een programma waarmee een school zelf een KidsCrowd dag kan organiseren. Ben je geïnteresseerd, stuur ons een mailtje, dan komen wij graag langs om een mooie Kids Crowd dag op jouw school te realiseren.

De energie komt van de kinderen zelf, dat was voelbaar op de KidsCrowd dag. Kinderen zoemen en bruisen op elke school. Maak er gebruik van! Het lijkt ons fantastisch wanneer scholen hun eigen door KidsCrowd geïnspireerde projecten en ervaringen gaan uitwisselen. Daar willen wij graag een verbindende schakel voor zijn. Even sfeer proeven? In dit filmpje zijn de kinderen op KidsCrowd zijn op zoek naar de favoriete docent en hun droomschool.

Kids Crowd is een initiatief van: Suzan Baldinger (entrepreneur/founder Het Pakhuis voor Onderwijsinnovatie) en Lex Hupe, onderwijsprikkelaar, Wijs Vooruit)

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie