profiel

Tjeu Seeverens


Tjeu Seeverens
Bekijk mijn profiel

twitter

Onze diverse identiteiten: wat zie jij: een vrouw met hoofddoek of een moeder? Een puber met hoodie of 'n muziekfan? hetkind.org/?p=61693

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Slotvideo pimp Brandenberg: ‘Meneer, u bent mijn allerbeste vriend, hé?’

31 januari 2014

Tjeu Seeverens

Ook de nacht kent in deze bijzondere week op Brandenberg – een van de scholen van het Beroepscollege Parkstad Limburg – vele gezichten. Donderdagavond begint – na een patatje mét – een speciale nachtploeg met wat extra klussen, die nodig zijn om ‘de deadline’ te halen. De leerplichtambtenaar heeft een eigen VSV-ploeg verzameld om de laatste meubels te schuren. Docenten vergeten hun taakurenbriefje en werken keihard mee. De GeenSchool-helden maken een ontwerp voor de laatste lege muur. Het wordt de tekst ‘Als de moed je in de schoenen zakt, moet je op je kop gaan staan.’ Een blog en videoverslag van dag 5, de finale: ‘Meneer, u bent mijn allerbeste vriend, hé?’

IMG_4294 IMG_4235Van 27 januari tot en met vrijdag 31 januari 2014 vond er in Landgraaf een zeer bijzonder en uniek onderwijsproject plaats. Tientallen onderwijsmensen, kunstenaars, creatieve geesten en vaklui uit heel het land gaan dan 150 derdejaars vmbo-leerlingen helpen hun droom te realiseren: het pimpen van de totale school in één week tijd. De leeromgevingen van locatie Brandenberg van het Beroepscollege worden aangepakt met nauwelijks budget maar op basis van sociale overwaarde en netwerkleren.  Elke dag is er een videoverslag gemaakt door GeenSchoolTV.

Verslag van dag 5

De volgende ochtend wordt er voor de zoveelste keer een beroep gedaan op het improvisatietalent van de organisatie. Een programmaonderdeel valt uit. Martijn Aslander, de grote netwerker uit het hoge noorden, pakt de microfoon en spreekt alle leerlingen toe. De kern van zijn boodschap: ‘Ik heb ook op het vmbo gezeten. Op mijn zestiende ben ik een eigen bedrijfje begonnen, want ik had lang genoeg op school gezeten. Vrij snel ontdekte ik dat je alles gedaan kunt krijgen, als je maar de juiste vragen aan de juiste mensen stelt. Dan word je altijd geholpen.’ Een leerling grijpt meteen zijn kans: ‘Hoe kom ik dan in het leger?’ Martijn bewijst het gelijk van zijn theorie. ‘Ik regel dat je binnenkort met een generaal kunt spreken. Hoe vet is dat als je straks bij het leger gaat solliciteren?’ Dit is dus loopbaanoriëntatie op zijn ‘Geen Schools’.

Het volgende improvisatiemoment is een eigen variatie van projectleider Jos van Mil op het veel besproken tv-programma ‘Over de streep’. Daarna worden alle leerlingen verdeeld in groepjes. De helft gaat weer klussen en de rest gaat een lipdub voorbereiden. Daarbij wordt een bestaand nummer geplaybackt en in één take met een grote groep mensen opgenomen en verwerkt tot een YouTube-clip. Voor wie er deze week in Landgraaf bij was, is het al vanzelfsprekend dat ook die opname in een recordtijd tot een fantastisch resultaat leidt. Alle energie, enthousiasme en betrokkenheid gebundeld in een paar minuten passie.

Tegen twee uur lijkt het alsof de rust in het gebouw weer is teruggekeerd. Maar niet alleen de schoonmaakploeg blijft achter. In lokaal 16 is Sonja, docente Nederlands, nog bezig om haar lokaal van binnen te pimpen. Ze heeft nog wat potten verf geregeld en iemand bereid gevonden om haar te helpen. In de laatste paar uur wordt haar vaklokaal van een complete make-over voorzien. ‘Ik verheug me nu al op de gezichten van de leerlingen als ze maandag hier binnen stappen.’  In de gang zorgt Alf – haar collega van muziek – voor een nieuw pareltje als hij ongevraagd vertelt: ‘Vanochtend kwam een leerling naar me toe, ze knuffelde me even en zei: Meneer, u bent nu mijn allerbeste vriend.’ Alf slikt. Een bewijs dat bij goed onderwijs de relatie tussen docent en leerling vertrekpunt is.

Tjeu Seeverens is onder meer beleidsadviseur College van Bestuur SVO|PL en creatief leider van de TalentenAcademie SVO|PL.

De video

GeenschoolTV – Vrijdag @ Brandenberg from Submedia on Vimeo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie