profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

De leraar als inspirator: over de morele voorbeeldfunctie hetkind.org/?p=61710

Ongeveer 8 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderzoek: ‘Dyslexie is een nutteloze term en helpt niet bij oplossen van leesproblemen’

3 maart 2014

Annonay Andersson

Geplaatst in: Samenleving,

Volgens onderzoekers Elena Grigorenko en Julian Elliot van de universiteit van Durham en Yale, is ‘dyslexie’ een nutteloze term. In hun boek ‘The Dyslexia Debate’ stellen ze dat de term is ontstaan bij gebrek aan een verklaring voor leesproblemen en eigenlijk geen hulp biedt bij het oplossen van de problemen. De onderzoekers vrezen zelfs dat het label meer kwaad dan goed doet en suggereren om een grondige, wetenschappelijke analyse te doen naar verschillende soorten leesproblemen en de behandeling hierop af te stemmen. 

9780521135870Grigorenko en Ellit hebben vijf jaar onderzoek gedaan, alvorens zij hun boek uitbrachten met het advies om de term dyslexie niet langer te hanteren.  Ze lichten dit als volgt toe: ‘In ieder land en in iedere cultuur zijn er kinderen die moeite hebben om te leren lezen en daarom willen we graag een diagnose, een etiket, omdat we denken dat dat ons de weg zal wijzen naar de beste behandeling van het probleem.’

In hun boek gaan de onderzoeker diep in op de verschillende manieren waarop leesproblemen zijn verwoord en geoperationaliseerd. Ze laten hun licht schijnen op de nieuwste bevindingen in verschillende onderzoeksgebieden (onder andere cognitief, genetisch en neuropsychologisch onderzoek) en beschrijven de tekortkomingen of gaten in deze bevindingen.

Lees meer over het boek.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie