profiel

René Peters


René Peters
Bekijk mijn profiel

twitter

@VMBOOnStage @tommy_derksen @TRijlaarsdam Ha Corine, heb je deze Masterclass van Eva Klooster gezien --> wellicht boeiend voor jou en je vmbo-netwerk? hetkind.org/agenda/nivoz-m…

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
‘In onze prestatiemaatschappij loont het een diagnose te hebben. Dat is érg’

13 maart 2014

René Peters

Geplaatst in: Partnerschap, Samenleving,

Het is de week dat Staatssecretaris Dekker zijn plan presenteerde om cum laudes en andere prikkels uit te delen om ‘toptalent’ onder scholieren te stimuleren. In diezelfde week las René Peters, wethouder in Oss, een Amerikaanse studie die een verband aantoont tussen prestatiedruk en de hoeveelheid gestelde diagnoses, zoals ADHD en dyslexie: ‘Hoe hoger de druk, hoe meer ouders en scholen zoeken naar een verklaring voor tegenvallende resultaten. Ik ken een gezin dat drie psychologen versleet voor er eentje “de juiste diagnose” wilde stellen.’

Diagnoses PetersEen te grote focus op prestaties leidt tot diagnosevervuiling. Hoe groter de maatschappelijke druk om te presteren, hoe meer ouders en scholen zoeken naar een verklaring voor tegenvallende resultaten. Tenminste dat suggereert dit Amerikaans onderzoek: ‘De explosie van het aantal kinderen met de diagnose ADHD is niet te verklaren door te wijzen naar ouders die niet goed opvoeden. Het ligt ook niet aan artsen die onder druk van de farmaceutische industrie wat al te enthousiast medicijnen voorschrijven. Maar er ligt een duidelijke relatie tussen het stellen van hoge eisen aan kinderen en scholen en het aantal diagnoses.’

Het zou me niets verbazen als die relatie ook in Nederland bestaat. Scholen worden immers in toenemende mate afgerekend op de prestaties van hun leerlingen. Scholen waarbij leerlingen gemiddeld lager scoren dan gewenst krijgen het etiket zwak van de onderwijsinspectie. Tenzij de leerlingen die het gemiddelde omlaag halen een officiële diagnose hebben. En voor ouders met een kind dat minder presteert is een diagnose ook lonend. Alleen met een diagnose krijg je tenslotte hulp en voorzieningen. Bovendien is een eventuele leerachterstand of gedragsprobleem met een diagnose aantoonbaar niet de schuld van de ouders.

Vriend en vijand zijn het er over eens dat niet ieder kind met de diagnose ADHD, dyslexie of hoogbegaafdheid ook daadwerkelijk aan een stoornis lijdt. Daarmee beweert niemand dat een dergelijke stoornis niet bestaat en dat bijvoorbeeld ADHD slechts een opvoedingsprobleem is. Maar het is wel zo dat het hebben van een diagnose in onze maatschappij, waarin we een extreme focus op presteren leggen, erg lonend is. En wanneer het lonend is dan ontstaat er druk om een diagnose ook daadwerkelijk te stellen. Het is een extreem voorbeeld, maar ik ken een gezin dat drie psychologen versleten heeft tot ze er een gevonden hadden die ‘de juiste diagnose’ kon stellen.

Zolang we scholen afrekenen op gemiddelde resultaten van hun leerlingen zullen Cito-toetsen worden geoefend en zullen zoveel mogelijk diagnoses worden gesteld. Zolang we als gemeenschap alleen kinderen die hoge schoolresultaten halen maatschappelijk geslaagd vinden, zullen ouders zoeken naar een diagnose als verklaring en als toegang tot extra ondersteunende faciliteiten. Zolang we mindere resultaten en druk gedrag niet meer als ‘normaal’ accepteren kan het niet anders of nog veel meer kinderen krijgen een stempeltje. En er zullen nog stempeltjes worden uitgevonden om gedrag te verklaren dat we nu nog niet als afwijkend beschouwen. Die voorspelling durf ik wel aan. Lees verder.

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. Begin dit jaar werd hij verkozen tot de Meest Invloedrijke Persoon bij de Lokale Overheid 2013 door de website gemeente.nu. Peters blogt twee keer per week. Dat onderwijs vaak het thema van zijn beschouwingen vormt, is niet toevallig: behalve dat onderwijs in zijn portefeuille zit, is René Peters voormalig leerkracht en (interim) leidinggevende op scholen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie