profiel

Martin Dogger


Martin Dogger
Bekijk mijn profiel

twitter

@VMBOOnStage @tommy_derksen @TRijlaarsdam Ha Corine, heb je deze Masterclass van Eva Klooster gezien --> wellicht boeiend voor jou en je vmbo-netwerk? hetkind.org/agenda/nivoz-m…

Ongeveer 12 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Dikke doei met Cito: ‘Second opinion als goed drijft een kleine wig tussen leraar en ouders’

28 maart 2014

Martin Dogger

Een intrigerende tekst: Dikke doei met de Cito. Die tweet kwam verscheen vorige week vrijdag in de timeline van leraar Martin Dogger op Twitter. Renske Valk – hoofdredacteur van Van12tot18 – was de afzender. Een muisklik later belandde hij op de site van RTL Nieuws, Dikke doei met de Cito | RTL Nieuws. ‘Looks can be deceiving. En dat geldt dus ook voor titels en kopjes. Het zette Martin flink op het verkeerde been. Want het nieuwsbericht bevatte andere informatie dan hij dacht. Het ging over toetsen, over falen, over druk om te presteren en second opinions. ‘Bevalt het advies niet? Dan gaan we toch een deurtje verder?’

sevWil je kind naar de havo, maar was de Cito-score te laag? Geen nood. Met een nieuwe toets kan gymnasium opeens weer een optie zijn, schrijft RTL. Ouders gaan soms naar een extern bureau om een tweede toets af te nemen voor hun kind. Dat dit een keuze is die ouders mogen maken, staat voor mij buiten kijf. En in zoverre kan ik de reactie van Paul Rosenmöller ook wel volgen. Ouders moeten inderdaad doen wat zij denken dat het beste is voor hun kind. Maar het shoppen met scores om maar op een zo hoog mogelijk niveau van onderwijs te komen, is juist een van de zaken die je niet wilt.

Door te stellen dat een second opinion goed is, creëer je verschillende hellende vlakken. Allereerst maakt het de druk op kinderen onvoorspelbaar. Ze weten niet meer of hun handelen en de uitkomst goed is. Scoor je te laag, dan moet je een nieuwe toets doen. En wat gebeurt als je wel je uiterste best hebt gedaan, maar de score toch nog een beetje  te laag is? Moet je dan alsnog aan de bak?

Kinderen moeten worden uitgedaagd om zich zelf te ontwikkelen, maar dan wel op een breed gebied. NIO en Cito meten daar slechts een beperkt deel van, dat wordt algemeen geaccepteerd. Door de second opinion aan te moedigen, maak je dat belang groter dan het is. Rosenmöller heeft als voorzitter van de VO-raad een bepaalde autoriteit bij het algemene publiek. Daar moet je niet licht mee om gaan. En daar komt mijn tweede bezwaar om de hoek kijken. Goed onderwijs bespeelt drie domeinen: kwalificatie, socialisatie en subjectificatie. En goed onderwijs zorgt dat er een goede balans is in de pedagogische driehoek tussen ouders, leraar en kind.

Een goede leraar ziet zijn leerlingen, de kinderen in zijn klas. Hij of zij verstaat de kinderen, met al kwaliteiten, talenten, valkuilen, uitdagingen en persoonlijkheden. Bovendien heeft hij de kinderen goed in het oog. Goed onderwijs betekent namelijk ook dat je je leerlingvolgsysteem op orde hebt. De Cito toets, of welke afsluitende toets ook,  is bedoeld als sluitsteen van dit LOVS. Als het goed is, komen hier geen verrassende dingen meer uit. En als het goed is, zijn zowel ouders, als leraar, als kind hiervan op de hoogte. Door de second opinion als goed te bestempelen, drijf je in mijn ogen een subtiele, maar kleine wig tussen ouders en leraar. Bevalt het advies niet? Dan gaan we toch een deurtje verder?

hetkind jaarboek voorkantEen second opinion lijkt zo logisch. Maar het illustreert hoe er in medische en economische termen over onderwijs gedacht wordt. In het Jaarboek van hetkind schrijft psycholoog Paul Verhaeghe hier een goed en lezenswaardig hoofdstuk over. De woorden die gekozen worden over een onderwerp, laten zien hoe we als maatschappij over dit onderwerp denken. Dat gebeurt vaak onbewust, omdat het om ons heen nu eenmaal ook gebeurt. Maar door de bewoordingen die momenteel gebruikt worden, kan er een grote zweem van maakbaarheid, van beheersbaarheid over onderwijs ontstaan. En dat is een grote misvatting, zo laat hij zien.

Onderwijs is geen kwestie van op knopjes drukken en er rolt een resultaat uit. Onderwijs is geen kwestie van een toets afnemen, en dat is dan je resultaat. Onderwijs is een samenspel tussen leraar en leerling, tussen volwassene en kind, tussen de school, de ouders en hun kind. Een goede afstemming tussen die drie mensen maakt dat iedereen zijn beste been voor kan zetten.

Martin Dogger is leerkracht op OBS De Schatkamer in Zwolle. Hij blogt op OverOnderwijs en op hetkind, over zijn drijfveren, motivaties en zijn leerlingen.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie