profiel

Bas Huijbers


Bas Huijbers
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Terug naar de basis: leren door te doen, óók voor de leerkracht

29 maart 2014

Bas Huijbers

Op het IJburg College geven leraren op vrijdagmiddag workshops in plaats van lessen. Maatschappijleraar Bas Huijbers wilde met zijn leerlingen boemerangs maken, maar moest daarvoor eerst zelf even in de ‘leer’, opdat hij het helemaal in zijn vingers had. Alhoewel.. Bij een volgende workshop gaat hij het toch anders aanpakken. Een blog over realistische opdrachten, constructivisme en aan de slag gaan (met de handen!). 

learn-by-doingVrijdagmiddag sluiten we op het IJburg College de week af met een workshop. Als docent ben je helemaal vrij om te kiezen wat voor een workshop je wilt geven. De vorige keer heb ik gekozen voor het maken van boemerangs.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf nog nooit een boemerang had gemaakt of gegooid. Ik heb dan ook het docentenprincipe toegepast, van zorgen dat je steeds een les voorloopt op de leerlingen. De workshop is uiteindelijk succesvol verlopen, maar ik moet wel toegeven dat ik heel wat zaterdagochtenden en -avonden heb lopen proberen met materiaal, vormen, schuren en werpen.  Geen probleem, wat ik vond het heerlijk om weer iets met mijn handen te doen en nu kan ik een zelfgemaakte boemerang gooien die ik na boog van 30 meter soms weer opvang. VET!

Toevallig of niet, maar tijdens “de Balie leert”, aflevering 2 stuitte ik op Arjan van de Meij die een betoog hield waarvan de kern deze strekking had: we moeten meer maken en dat je leren ook met je handen doet. In zijn betoog had hij het onder andere ook over Papert Seymour, de goeroe van het maken en leren.

Dezelfde Papert Seymour blijkt aan de basis te staan van de constructivistische leertheorie. Ik moest hier erg om lachen, omdat het cirkeltje dan bijna rond is. De constructivistische leertheorie is een belangrijke inspiratiebron voor realistische opdrachten die vervolgens weer een belangrijk fundament zijn van mijn onderwijs op het IJburg College.

Deze workshopperiode ga ik vliegers met een groep leerlingen maken. De vorige keer deed ik dat als leider en had de leerling bijna geen inbreng, maar nu ga ik het samen met de leerlingen doen! Het is niet, dat ik niet op zaterdagochtend in mijn schuurtje wil rommelen, maar het is omdat ik bij de uiteindelijke succesbeleving van het vangen van de zelfgemaakte boemerang zoveel energie en plezier ervarende dat ik dit ook met de leerlingen wil delen.

Lees verder.

Bas Huijbers is leraar op het IJburg College in Amsterdam.

   

logooIedereen maakt verschil, samen hebben we impact

               Steun hetkind en word donateur

                                   50 euro per jaar

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie