profiel

Annonay Andersson


Annonay Andersson
Bekijk mijn profiel

twitter

Geluk is datgene wat normaal is. Dat kun je misschien begrijpen, maar wat gebeurt er als je het ook kunt voelen? hetkind.org/?p=61711

Ongeveer 4 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Leerlingen willen altijd het goede antwoord geven, omdat hun nooit een andere vraag wordt gesteld’

11 april 2014

Annonay Andersson

‘Meneer, is het goed als ik begin met een citaat?’ Het gebeurt vaak dat leerlingen aan Johannes Visser – leraar op het Zaandlands Lyceum en auteur bij de Correspondent – vragen of iets ‘goed’ of ‘fout’ is en of iets ‘moet’ of ‘mag’. Het verbaast hem niets dat zijn leerlingen weinig zelf nadenken, want door vrijwel alle antwoorden die zij moeten geven op vragen in het boek of in een toets gaat een krul of een rode streep. Zijn leerlinge Iris (16 jaar) pleitte al voor een vak ‘denkvaardigheden’ en Visser borduurt graag op deze gedachte voort. ‘Bij het nieuwe vak Denkvaardigheden moet het onderwijs leerlingen leren denken, bij andere vakken moet het onderwijs leerlingen laten denken.’

images (24)Visser laat zich bij graag inspireren door filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie Martha Nussbaum en haar boek  Niet voor de winst: 

‘Een gebrek aan kritisch denken leidt volgens Nussbaum tot onduidelijke doelstellingen. Kritisch denken leidt niet per definitie tot nobele doelstellingen, maar garandeert wel dat de doelstellingen die worden nagestreefd helder worden bekeken en dat zaken van wezenlijk belang niet uit haast of onoplettendheid worden genegeerd. Bezint eer ge begint.’

De leraar vertaalt Nussbaums ideeën naar de dagelijks praktijk:

‘Willen we de pedagogiek en het algehele ethos van scholen veranderen, dan moeten we beginnen bij de manier waarop getoetst wordt. Van een toetscultuur die zich voornamelijk richt op antwoordmodellen die alleen voorzien in goed en fout naar een cultuur waarin leerlingen zelf moeten nadenken over de vraag wat goed en fout is.’

Zijn conclusie: ‘Laat leerlingen dus niet alleen essays schrijven bij Nederlands, maar laat leerlingen ook bij geschiedenis nadenken en schrijven over middeleeuwen, renaissance of romantiek.’

Lees hier het hele artikel van De Correspondent.

Johannes Visser is leraar Nederlands op het Zaanlands Lyceum. Hij schrijft over onderwijs en publiceert regelmatig op De Correspondent. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie