profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

NIVOZ-masterclass met Daan Roovers: ‘Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden… tot volwassenheid’ hetkind.org/?p=62963

Ongeveer 41 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Foppe de Haan (70): ‘Als leraar moet je je blijven ontwikkelen, je hebt geen keuze’

22 augustus 2014

robvanderpoel

Foppe de Haan schreef dit najaar een prachtige testimonial nadat hij het boek van de Japanse leraar Kanamori had gelezen. Het is duidelijk, het onderwijs gaat deze gewezen voetbaltrainer van o.a. Heerenveen (20 jaar), van Ajax Cape Town en Jong Oranje nog steeds aan het hart.  Het leraarschap vertoont daarbij in zijn ogen de kenmerken van topsport. ‘Je moet je voortdurend ontwikkelen, want anders word je een cynische lesboer en raak je achter. Je hebt geen keuze. Om het optimale uit jonge mensen te halen, kan alleen als je het optimale uit jezelf haalt.’  In deze video spreekt De Haan – inmiddels 69 jaar – nog even bevlogen en inspirerend. ‘De leraar heeft een ongelooflijk belangrijke functie.’

Testimonial n.a.v. boek van Kanamori:

‘Voor elk individuele talent geldt dat het zich pas maximaal kan ontplooien als het zich veilig voelt in een team en afweergedrag niet nodig is. Dat geldt een topsporter en evenzeer een kind in een klas. Op basis van zijn enorme persoonlijkheid en levenskunst reikt ‘coach’ Kanamori in dit prachtige boek tal van tools aan om voor dat veilige klimaat te zorgen.’   Foppe de Haan, voetbalcoach

In deze video, door CPS geïnitieerd en waardoor we door Rob van Ooijen zijn gewezen, vertelt Foppe de Haan over het leraarschap:

‘Ik vind dat de leraar zich altijd moeten realiseren dat hij ongeloolijk belangrijke functie heeft. Hij heet met jonge mensen te maken  aan het begin van hun leven, die nog ongelooflijk veel moeten leren. Daarvoor moet je dus een sfeer creëren waarin jongens en meisjes het leuk vinden, mooi vinden, uitdagend vinden om naar school te gaan.’

Je doet iets niet voor de kat zijn staart, maar omdat je het mooi vindt. Zo begint alles. Dus waarom word iemand leraar, omdat-ie het vak leuk vindt. Dat moet je altijd vasthouden. Als je dus praat over motivatie, over professionaliseren, dan begint dat bij jezelf.  En dan weet je, het moet ook altijd een beetje spannend blíjven. Dus als je de spanning erin wilt houden, kun je niet blijven hangen zoals het vijf of tien jaar geleden was. Want de tijd staat natuurlijk niet stil. Je moet je blijven ontwikkelen. Je hebt geen keus.’

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie