profiel

Lonneke Bindels


Lonneke Bindels
Bekijk mijn profiel

twitter

Onderwijsvernieuwing? Begin dichtbij, bij jezelf, dat ‘ene’ kind of die ‘moeilijke’ collega… hetkind.org/2015/04/15/ond…

Ongeveer 7 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Doe waar je goed in bent, doe wat je leuk vindt, weet wat je wilt en wat je kunt toevoegen’

14 september 2014

Lonneke Bindels

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Lonneke Bindels hoorde onlangs het boeiende verhaal van Jeroen van Glabbeek aan, een van de oprichters van het bedrijf CM, een bedrijf dat groot werd door het versturen van sms-berichten. Het zette haar aan het denken over basisvaardigheden versus niet-aan-te-leren vaardigheden in het onderwijs. Verbeteren ten opzichte van jezelf in plaats van ten opzichte van anderen. Haar blog over eigen kwaliteiten op eigen-wijze gebruiken.

tumblr_nb1upm4K2n1st5lhmo1_1280Vijftien jaar geleden hadden twee jonge jongens het idee om sms-diensten te gaan verkopen. Een idee dat ze indienden bij een wedstrijd voor bedrijfsideeën. Van de 63 deelnemers eindigde hun idee op de 63e plaats. Niemand zag het zitten, want: sms, hoe lang houdt die trend stand? Niet iedereen had (15 jaar geleden) een mobiele telefoon, en nog meer van dat soort “dreigingen”.

De jongens echter, zagen vooral de kansen, pakten de fiets en reden naar een grote disco in de grensstreek. Ze verzamelden mobiele nummers van klanten aldaar en maakten een deal met de eigenaar van de disco. Tegen betaling zouden zij -op het moment dat het uitgaanspubliek weer zin kreeg in het weekend (donderdagmiddag)- een sms sturen naar al die verzamelde nummers met daarin het aanbod van de disco voor het komende weekend. En dat werkte!

Langzamerhand kregen de jongens steeds meer klanten. Goede software was nodig om een aantal processen te automatiseren. En aangezien de jonge studenten geen geld hadden om dure software te kopen, gingen zij die zelf maken.

Ze kregen meer bekendheid en ervaring en kwamen in contact met de televisie. In samenwerking met grote spelshows en goede doelen acties ontstond een nieuwe tak: sms’en om te stemmen en om geld op te halen. Het bedrijf groeide door en sprong telkens in op nieuwe trends en mogelijkheden. Het bleek dat toewerken naar vijf jaar eerder vastgestelde doelen geen zin had, omdat men niet weet hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Het enige doel dat telt is flexibel inspelen op veranderende omstandigheden en het ieder jaar op alle gebieden wat beter doen dan het jaar daarvoor.

In dit bedrijf, CM, zijn steeds meer mensen nodig. Mensen met allemaal hun eigen kwaliteiten. CM heeft geen functieomschrijvingen, maar wel drie gouden regels: Doe waar je goed in bent, doe wat je leuk vindt, weet wat je wilt en wat je kunt toevoegen aan het bedrijf. CM gaat uit van vertrouwen. Vertrouwen geven levert resultaten op. Alleen is van te voren niet exact te voorspellen wat die resultaten zijn. Van de duizend ideeën die jaarlijks geboren worden bij CM voor nieuwe producten of om bestaande producten en processen te verbeteren, worden er tien daadwerkelijk onderdeel van de organisatie.

Lees verder.

Lonneke Bindels is trainer/coach in het onderwijs en blogger.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie