profiel

H. Wassink


Hartger Wassink
Bekijk mijn profiel

Claire Boonstra


Claire Boonstra
Bekijk mijn profiel

Guido Crolla


Bekijk mijn profiel

Jan Fasen


janfasen
Bekijk mijn profiel

Rik Seveke


Rik Seveke
Bekijk mijn profiel

Frans Droog


Frans-Droog
Bekijk mijn profiel

Thieu Besselink


Thieu-Besselink
Bekijk mijn profiel

Sandra Verbruggen


Sandra Verbruggen
Bekijk mijn profiel

twitter

Over verdriet en het gevoel dat je niet goed genoeg bent hetkind.org/?p=53675

Ongeveer 11 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
United4education wil basis leggen voor transitie van Nederlands onderwijs: meeting op 1 oktober

15 september 2014

Hartger Wassink

Op woensdag 1 oktober presenteert United4education zich, een nieuw collectief dat de krachten verbindt van een brede groep scholen, leraren, docenten, onderzoekers en ouders die hun aanpak radicaal willen veranderen–of daar al mee bezig zijn. In duizend dagen willen zij een stevige basis leggen voor de transitie van het Nederlandse onderwijs. Dit gebeurt niet op basis van een heilig geloof of dogma, maar op basis van wetenschappelijke inzichten en bewezen praktijken, en ze benut daarbij de transitiewetenschap als leidraad.  ‘Echte transitie [1] duurt langer dan duizend dagen, maar we willen de beweging, die leidt tot een totale transitie, in die tijd onomkeerbaar in gang zetten,’ aldus Hartger Wassink, een van de mensen uit het collectief.

united4education.orgUnited4education is een samenwerking van verschillende personen, verbonden aan organisaties, die ieder op hun eigen manier al bijdragen en verandering in het onderwijs vormgeven. ‘Die verschillen zijn onze kracht, omdat het duidelijk maakt op welke manieren er aan beter onderwijs gewerkt kan worden. Het doel van United4education is om een onomkeerbare beweging naar een echte transitie in het onderwijs te realiseren in duizend dagen te bereiken. Ieder jaar op 1 oktober laten we zien hoe ver we zijn. Als de transitie onomkeerbaar zal zijn ingezet, heffen we onszelf op.’

Zij zijn ruim een jaar geleden voor het eerst bijeengekomen, met Jan Rotmans – hoogleraar – als begeleider van deze transitie-voortrekkersgroep.

Bijeenkomst op 1 oktober: HELAAS AL UITVERKOCHT

Je kunt je opgeven op aanmeldingen@united4education.org. Deelname is kosteloos. Als je iets wilt eten, geef dat dan vooraf op, dan kun je voor weinig geld een daghap eten, vanaf 17.00 uur. De bijeenkomst begint om 18.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Locatie: Beeld en Geluid in Hilversum. Als je je opgeeft voor de bijeenkomst betekent dat, dat je je committeert aan een vervolg.

Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum

Deelnemers aan United4Education zijn mensen van:

 • Nivoz/ Het Kind: Hartger Wassink
 • Operation Education: Claire Boonstra en Simone Haenen
 • Het Nieuwe Organiseren: Lenette Schuijt
 • The Crowd: Frans Droog
 • Mundium college: Jan Fasen
 • Agora: Sjef Drummen
 • De Balie: Rik Seveke
 • Universiteit Twente/ OU: Joseph Kessels
 • Beeld en Geluid: John Leek
 • Stad en Esch: Mark de Ruijter -Groenewold
 • ICT&E: Bob Hofman
 • The Learning Lab: Thieu Besselink
 • Hogeschool Arnhem Nijmegen: Esther van Popta en Guido Crolla
 • Knowmads: Guido Crolla
 • HAS Hogeschool: Evert Jan Ulrich
 • UniC Utrecht/ De Nederlandse School: Jelmer Evers
 • Liemers College: Harald Wiggers
 • Drift en Universiteit Rotterdam: Jan Rotmans (oprichter van deze groep)
 • Verbruggen Onderwijs Consultancy: Sandra Verbruggen (oprichter van deze groep).Wij denken dat leerlingen in Nederland nu niet het onderwijs krijgen dat het beste past bij de huidige maatschappij. Wij weten dat dat wel mogelijk is en willen de spotlights zetten op de radicale initiatieven die we al genomen hebben. We willen de beweging die al bestaat, verbinden en versterken, en daarmee de transitie versnellen. Dat lukt beter wanneer we met veel individuele deelnemers en representanten van veel verschillende deelnemende organisaties zijn.

Iedereen die zich aangesproken voelt door dit initiatief (zeker ook ‘niet-onderwijsmensen’!) is uitgenodigd om daadwerkelijk mee aan te pakken, en op 1 oktober aanwezig te zijn bij de presentatie van United4Education in Beeld en Geluid in Hilversum.

Wie nodigen we uit voor de bijeenkomst op 1 oktober?

Wij zijn op zoek naar scholen, organisaties, en personen in het onderwijs die concreet werken aan een wezenlijke vernieuwing van het onderwijs voor alle kinderen, dat voorbereidt op de huidige samenleving, veelal net buiten het zicht van anderen. Maar ook bedrijven, media, instellingen, ouders worden uitgenodigd deel te nemen. Wij nodigen hen uit in gesprek gaan om deze initiatieven te versterken.

We vragen daarbij van je, dat je bereid bent verder te kijken dan alleen je eigen thema of project. Een omslag in het denken is immers nodig. Door de initiatieven en experimenten met elkaar te verbinden ontstaan transitiepaden, die elk een ander aspect van de transitie tot doel hebben, terwijl we diverse uitkomsten open houden. Tijdens de bijeenkomst gaan deelnemers binnen hun transitiepad[5] met elkaar aan de slag. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Moet het eindexamen blijven bestaan of moeten we kiezen voor een hele andere aanpak?

 • Leeromgevingen
 • De rol van ouders
 • Media
 • Ontwikkeling van leraren en leerlingen
 • En allerlei andere thema’s die uit de deelnemers zelf naar voren komen.

En we vragen van je om daadwerkelijk in actie te komen, om te komen tot een verandering van het hele systeem. Na 1 oktober volgen dan ook nog drie bijeenkomsten waar de stand van zaken van de transitiepaden met elkaar besproken wordt. Daarna wordt opnieuw een plan gemaakt voor het vervolg. Inzet is dus een groot palet aan deelnemers die zich concreet willen inzetten voor een fundamentele transitie. Iedereen blijft zijn eigen ding doen, maar we gaan meer verbinding maken en krachten bundelen.

Je kunt je opgeven op aanmeldingen@united4education.org. Deelname is kosteloos. Als je iets wilt eten, geef dat dan vooraf op, dan kun je voor weinig geld een daghap eten, vanaf 17.00 uur. De bijeenkomst begint om 18.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Locatie: Beeld en Geluid in Hilversum. Als je je opgeeft voor de bijeenkomst betekent dat, dat je je committeert aan een vervolg.

Het precieze programma ontvang je binnen enkele weken. Er worden, kort, voorbeelden gegeven van geslaagde experimenten en ontwikkelingen en er is veel gelegenheid deel te nemen aan concrete transitiepaden.

Wel belangstelling, geen concrete plannen?

We houden je graag op de hoogte! Geef je e-mailadres door, en volg ons Twitter-account (@united4ed) voor het laatste nieuws. Voor de bijeenkomsten willen we ons nu vooral richten op mensen die een concreet initiatief hebben, dat we aan kunnen laten sluiten bij een van de transitiepaden.

 


[1] Met transitie bedoelen we: een nieuw gezichtspunt vanuit een nieuwe oriëntatie. Geen blauwdruk

[2] WRR: Naar een lerende economie. Investeren in het verdienvermogen van Nederland. Oktober 2013.

[3] OECD: Educational Evaluation and Assessment in the Netherlands. Strengths, Challenges and Policy Pointers. Mei 2014.

[4] Onderwijsraad: Een smalle kijk op onderwijskwaliteit. November 2013.

[5] Een transitiepad is een zoektocht, waarbij men de verschillende experimenten met elkaar verbindt en ook diverse uitkomsten open houdt. De richting waarin men zich beweegt, maar de definitieve uitkomst nog niet.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie